Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Eleven Rack

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-28-2013, 08:35 PM
BigJohnD BigJohnD is offline
Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Sunnyvale, CA, USA
Posts: 37
Default tuning acoustic guitar with eleven rack

Can you tune an acoustic guitar with eleven rack's tuner using a microphone? The tuner works great if I use a guitar's pickup, but the tuner shows no signal when the guitar is played through a mic with the pickup cable unplugged. My eleven rack seems to record to a PT stereo track just fine. I tried the tuner in stand alone mode and through PT interface.

Using PT 10.3.6 on windows 7. 11 rack has latest firmware update (1.1.6, I think). I'm probably doing something simple wrong.

Thanks,
John
Reply With Quote
  #2  
Old 09-28-2013, 08:59 PM
Benoni's Avatar
Benoni Benoni is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2008
Location: Right Behind YOU!!
Posts: 9,712
Default Re: tuning acoustic guitar with eleven rack

You can, but I'm not sure about how accurate it is when using a mic as I've never done it that way.

All you need to do is change the RIG INPUT to MIC, right now you probably have it on GUITAR.

Also 2.0.1 is the latest Firmware. 1.1.6 is the latest DRIVER version for Windows

You also mentioned you are on 10.3.6, there is an update available for Pro Tools 10.3.7

http://avid.force.com/pkb/articles/d...-3-7-Downloads (download at bottom of page)
Reply With Quote
  #3  
Old 09-28-2013, 09:16 PM
BigJohnD BigJohnD is offline
Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Sunnyvale, CA, USA
Posts: 37
Default Re: tuning acoustic guitar with eleven rack

Benoni,

Thanks for the reply. You are quite riight, changing the rig input to mic did the trick. By the way, the tuner seems to do a good job with an acoustic guitar this way, very stable signal.

Thanks again,
John
Reply With Quote
  #4  
Old 09-29-2013, 09:58 AM
nst7 nst7 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cincinnati OH
Posts: 9,795
Default Re: tuning acoustic guitar with eleven rack

There's also a very accurate tuner plugin that comes free with Protools called "TL Intune". You might find it easier to use for your acoustic so you don't have to switch the Rig input back and forth. Just insert it on the track you're recording your acoustic to. You might even use it in your electric as well. It may be even more accurate than the 11R's built in tuner.
Reply With Quote
  #5  
Old 09-29-2013, 03:55 PM
Benoni's Avatar
Benoni Benoni is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2008
Location: Right Behind YOU!!
Posts: 9,712
Default Re: tuning acoustic guitar with eleven rack

Quote:
Originally Posted by BigJohnD View Post
Benoni,

Thanks for the reply. You are quite riight, changing the rig input to mic did the trick. By the way, the tuner seems to do a good job with an acoustic guitar this way, very stable signal.

Thanks again,
John
Cool, glad it worked for you.

The RIG INPUT setting is an important one to remember and one of the first things you should check when you are not getting the correct signal.

For example, I had a short freak out moment once when I plugged in to my 11R and no sound come out! I adjusted all the different VOL settings, made sure my IO was correct, defaulted the IO, turn the rack OFF and back ON, nothing..... Then I finally remembered I had done some re-amping All I needed to do was switch the RIG INPUT from REAMP to GUITAR - and I know this has happened to others as well.

There are so many possible internal settings in the Eleven Rack that it is really a good idea to familiarize yourself with them, when you get time, scan through the .pdf manual, you will be glad you did.

Enjoy.
Reply With Quote
  #6  
Old 09-30-2013, 06:00 AM
Cowboy Bob's Avatar
Cowboy Bob Cowboy Bob is offline
Member
 
Join Date: Feb 2007
Location: Iowa
Posts: 356
Default Re: tuning acoustic guitar with eleven rack

Quote:
Originally Posted by Benoni View Post
....
For example, I had a short freak out moment once when I plugged in to my 11R and no sound come out! I adjusted all the different VOL settings, made sure my IO was correct, defaulted the IO, turn the rack OFF and back ON, nothing..... Then I finally remembered I had done some re-amping All I needed to do was switch the RIG INPUT from REAMP to GUITAR - and I know this has happened to others as well.....Enjoy.
Yup Did this one too the first week I had my 11R, got totally PO'd until I looked at the GUi and remembered what I had done in an earlier session.

I've even done it again once or twice since, but now I immediately know where the loose connection occurs....it's between my ears.
__________________
Squaw Creek Road Studio
Bob
Pro Tools Standard (current version)| Avid Eleven Rack ERXP | Sibelius Ultimate (current version)
|
3.6GHz 8-core 9th-generation Intel Core i9 processor iMac w/40GB RAM | 1TB SSD | macOS Catalina |

Focusrite Clarett 8Pre X | Lenovo i7 ThinkPad | Win 7 Professional | Avid 003 + Rack |

Reply With Quote
  #7  
Old 09-30-2013, 06:15 AM
sunburst79 sunburst79 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Cleveland, Ohio USA
Posts: 12,763
Default Re: tuning acoustic guitar with eleven rack

Quote:
Originally Posted by Cowboy Bob View Post
I've even done it again once or twice since, but now I immediately know where the loose connection occurs....it's between my ears.
Interesting. I seen to have short there. Its not intermittent. It goes completely dead once and awhile.
__________________
Scott

Formerly Hobo Wan Kenobi

Core 2 Specs Page

ASUS P6T6 Revolution | i7 930 | 12GB OCZ DDR3 1600 7-7-7-20 | PTLE 10 | CPTK | 003 | Presonus D8 | 11Rack | Alesis AI3 | Presonus HP60 | Mercury + Studio Classics | Sound Toys | MasseyPack | Axiom61 | MAudio Keystation Pro 88
Reply With Quote
  #8  
Old 09-30-2013, 10:11 AM
musicman691 musicman691 is online now
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 17,515
Default Re: tuning acoustic guitar with eleven rack

Something I run into when trying to tune an acoustic through any tuner (I usually use a very expensive Peterson StroboTuner and not one of the cheaper ones) is ambient noise getting into the mic and causing the strobe to bounce all over the place. I found that a good hypercardioid mic up closer than I'd normally mic an acoustic to help. Usually one of my Neumann TLM103's or an AKG C414 with the right pattern selected.

Just be thankful you don't have to make fine adjustments for intonation on an acoustic like on an electric using a mic
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #9  
Old 09-30-2013, 10:46 AM
DonaldR DonaldR is offline
Member
 
Join Date: Mar 2000
Location: Saint-Jerome, Quebec, Canada
Posts: 337
Default Re: tuning acoustic guitar with eleven rack

Quote:
Originally Posted by musicman691 View Post
I usually use a very expensive Peterson StroboTuner ... one of my Neumann TLM103's or an AKG C414 ...
Wow! I think you have the most expensive tuning setup on the planet
Reply With Quote
  #10  
Old 09-30-2013, 11:17 AM
musicman691 musicman691 is online now
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 17,515
Default Re: tuning acoustic guitar with eleven rack

Quote:
Originally Posted by DonaldR View Post
Wow! I think you have the most expensive tuning setup on the planet
Just using the stuff I have in my studio, that's all.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Eleven Rack Only Recording Dry Guitar Signal no FX Imran5000 Eleven Rack 18 07-20-2017 07:50 AM
Eleven Rack not at Guitar Center? PT8716 Eleven Rack 30 04-20-2013 09:43 PM
Recording Guitar with Eleven Rack and Focusrite Liquid Sapffire 56 Citizen_M Pro Tools 10 1 03-03-2012 08:30 PM
Can I go Guitar>Pedals>DI XLR out to Eleven Rack? (using Mic input for guitar) electricfiddle Eleven Rack 5 12-12-2011 06:57 AM


All times are GMT -7. The time now is 02:01 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com