Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 12

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-15-2015, 05:13 AM
Marcus86 Marcus86 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2015
Location: Finland
Posts: 3
Default Noise blasts on ProTools 12.2.0.152

I'm new to ProTools, but not new to recording. Been running Cubase for 15 years, but I recently started studies where I need to learn ProTools also.

I just purchased, downloaded and updated to the newest version of PT12, 12.2.0.152 and I'm having an issue with noise blasts when moving the marker without pausing the music. It's annoying, and painful!

It comes at random, not every time, and seems to be avoided by pausing and then moving the marker. Still very annoying if you forget to hit pause though! When it starts up it seems to be coming more frequent, and a restart of the computer seems to help for a while.

The volume blasts on full, together with some white noise, for a split second and then goes back to normal. I'm afraid I'll damage my hearing and my headphones.

So far this have only occurred when running ProTools with the built in soundcard in the MacBook, and I haven't had enough time to test this with usb interfaces. Seems to be a bug in ProTools rather than the soundcard.
In this projet I'm only running stock plugs (delay, EQ, compressor and some instruments). No third party plugs yet.

I'm not sure if this would have been occurring with the previous version of PT12. Is it possible to roll back from the update and test this easily?

Anyone know of a fix? Thanks in advance!

MacBook Pro 2015
OSx Yosemite 10.10.5
16 Gb RAM
ProTools 12

Last edited by Marcus86; 09-15-2015 at 05:14 AM. Reason: specs
Reply With Quote
  #2  
Old 09-15-2015, 06:49 AM
john1192 john1192 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: Woodland Hills
Posts: 5,704
Default Re: Noise blasts on ProTools 12.2.0.152

i will give this a test when i have a chance .. the Full Scale Blasts have not occurred in My PT systems for years now .. sorry to hear this ..
__________________
OS 10.12.6 for PT 11.3.2 & 12.4 & above
Mac Pro 6-core 3.33ghz (2012) 24gb ram 256gb SSD
Macbook Pro july 2014 2.5ghz 16gb ram 512gb SSD - OS10.12.6 - PT 12.4 & above
lynx AES16e-SRC & Aurora 16
Artist Transport & iPad - Pro |Control - EuCon 3.7 (older Euphonix Branded MC Transport)
Reply With Quote
  #3  
Old 09-15-2015, 07:21 AM
chrisdee's Avatar
chrisdee chrisdee is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2007
Location: Trondheim, Norway
Posts: 3,033
Default Re: Noise blasts on ProTools 12.2.0.152

Do you have any other third party plugins installed (like Nexus 2 for example) ?
__________________
Christian D Hagen | I7 Builds | PT/OS Compability Chart
Reply With Quote
  #4  
Old 09-15-2015, 11:18 AM
Marcus86 Marcus86 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2015
Location: Finland
Posts: 3
Default Re: Noise blasts on ProTools 12.2.0.152

Thanks for the responses so far!

I've got Kontakt Player installed. And I've tried to install UVI Workstation, so it's in the plug in folder but doesn't want to show up in ProTools for some reason. I have Blue Cat's Patchwork that I recently bought, because I have a few VST/AU only plugs I'd like to try running in PT further on (comes quite a few with Computer Music magazine). But on this particular project I'm not running any third party plugs yet.

Right now I'm learning ProTools and this is my first "real" project. I'm pretty happy with the software besides the unforgivable noise blasts, and I will have to work a lot in ProTools during the coming 4 years so I'd better get this sorted out.

Should I roll back to 11? Feels a bit drastic, but I don't really want to risk hearing loss.
Was there any easy way to roll back to an earlier version of 12, or is it just making a uninstall and re-install of everything?
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Blasts of White Noise & Pops drasmith Windows 7 08-09-2011 11:43 PM
F'n furious noise blasts Jenk2k 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 16 03-20-2010 04:16 PM
unpredictable blasts of loud noise!! hubad 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 51 06-17-2006 03:24 PM
White Hot M-BOX Noise Blasts! Please Help! Derek Doublin 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 6 03-17-2004 11:47 AM
Protools 6 white noise blasts - little help? roryrok 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 29 03-07-2003 12:40 PM


All times are GMT -7. The time now is 01:24 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com