Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > macOS

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #41  
Old 06-16-2017, 09:25 AM
ArKay99 ArKay99 is offline
Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Cape Coral, FL
Posts: 771
Default Re: Mac Pro (Late 2013) GPU Issues

This is to address the OP. setup in my sig.

I've had this problem since day one...the graphics freeze, usually but not always, preceded by a slight audio glitch if it's playing...then the entire machine becomes unresponsive as the playback continues into the sunset. If I wait for a minute or two and start clicking the keyboard and moving the mouse I'll get the beach ball...sometimes the cursor just disappears and then comes back...the only way out is a hard reset.

What seems to help in my case is to shut it down after the reset boot and move the TB connectors around, in/out a few times. IF I don't do that, the freeze is guaranteed to happen several more times that day. I can't say for sure this a result of me 'cleaning' the conns, but as a retired field service engineer, 99% of the time there was a failure it had to do with connectors. I hope this issue becomes defined because I'm not going to shell out another $6k on a new MP for a while.

Following...
__________________
Mac Pro 6.1, E5-2690 V2 10 core 3.0G, 32gig 1866 memory, 512G PCIe system drive, 2 1T data drives in Thunderbolt enclosure, OSX 10.10.5, Twin Raven MTi's, Apollo 8 TB, 2 UAD2 Satellite Octo Thunderbolt, RME ADI-4 DD, Neve 5012, 5043, Bricasti M7, 2 PCM 92's, M350, Pro Tools 12.4 HD, PreSonus Studio One 3.5, Logic X, DynAudio BM6 MK 3, BM14S, a bunch of cool mics...1 damned iLok2.
Reply With Quote
  #42  
Old 06-16-2017, 10:08 AM
strangepumpkin strangepumpkin is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Canada
Posts: 249
Default Re: Mac Pro (Late 2013) GPU Issues

Quote:
Originally Posted by ArKay99 View Post
This is to address the OP. setup in my sig.

I've had this problem since day one...the graphics freeze, usually but not always, preceded by a slight audio glitch if it's playing...then the entire machine becomes unresponsive as the playback continues into the sunset. If I wait for a minute or two and start clicking the keyboard and moving the mouse I'll get the beach ball...sometimes the cursor just disappears and then comes back...the only way out is a hard reset.

What seems to help in my case is to shut it down after the reset boot and move the TB connectors around, in/out a few times. IF I don't do that, the freeze is guaranteed to happen several more times that day. I can't say for sure this a result of me 'cleaning' the conns, but as a retired field service engineer, 99% of the time there was a failure it had to do with connectors. I hope this issue becomes defined because I'm not going to shell out another $6k on a new MP for a while.

Following...
Once I reboot, I rarely get another freeze the same day, but like yourself, I've tried moving cables around in different configurations to see if there's any improvement. I sort of wish the issue was THAT predictable, certainly would have helped me convince Apple there was a problem. But alas.

Thanks for the input though, it's nice to know I'm not the only one suffering.
__________________
Kyle Whittaker
www.strangepumpkin.ca

Mac Pro (2013)
3.5GHz 6-Core Intel Xeon E5
32 GB Memory
OS X 10.12.6

PT 2018.1
Reply With Quote
  #43  
Old 06-16-2017, 11:14 AM
gio1009 gio1009 is offline
Member
 
Join Date: Jun 2017
Location: Los Angeles
Posts: 6
Default Re: Mac Pro (Late 2013) GPU Issues

So my nMP has been with Apple since June 07 and they have now upgraded graphics card a and b and they said that they were looking at the risers as well because apparently, they are getting more "failures" (per their words) than i was able to replicate. All i know is that Apple does NOT have a fix and anyone's MP that has been "fixed" is just a case of luck and probably a ticking time bomb. I'm almost rooting for them to make the problems worse so that perhaps i could get a new MP...even if the chances of that machine having the same problem are pretty high. I just want to my computer with no problems...that's it...not looking for a handout or a free upgrade...just get me a computer that works and allows me to complete my LPX projects without any issues.
Reply With Quote
  #44  
Old 06-18-2017, 07:36 AM
ArKay99 ArKay99 is offline
Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Cape Coral, FL
Posts: 771
Default Re: Mac Pro (Late 2013) GPU Issues

Quote:
Originally Posted by strangepumpkin View Post
Once I reboot, I rarely get another freeze the same day, but like yourself, I've tried moving cables around in different configurations to see if there's any improvement. I sort of wish the issue was THAT predictable, certainly would have helped me convince Apple there was a problem. But alas.

Thanks for the input though, it's nice to know I'm not the only one suffering.
I wasn't offering moving the cables around as a solution. I did say, 'seems'. I have a feeling it has something to do with Thunderbolt though, which has everything, including graphics running through it, which means the graphics cards, and the 'riser' have to have some connection through. For me, I'm kinda skeptical to put all those signals through a few wires in a flimsy cable at those frequencies.

A quick Google on "Thunderbolt unreliable" brings a up a number of hits, a lot of them dealing with TB cables, etc. A lot of the solved issues involved changing cables to better ones...not sure how one determines a better TB cable, and I'm uncomfortable laying out $100 several times on a hunch...

As I said, this is important to me, so I'm following...
__________________
Mac Pro 6.1, E5-2690 V2 10 core 3.0G, 32gig 1866 memory, 512G PCIe system drive, 2 1T data drives in Thunderbolt enclosure, OSX 10.10.5, Twin Raven MTi's, Apollo 8 TB, 2 UAD2 Satellite Octo Thunderbolt, RME ADI-4 DD, Neve 5012, 5043, Bricasti M7, 2 PCM 92's, M350, Pro Tools 12.4 HD, PreSonus Studio One 3.5, Logic X, DynAudio BM6 MK 3, BM14S, a bunch of cool mics...1 damned iLok2.
Reply With Quote
  #45  
Old 06-18-2017, 07:47 AM
strangepumpkin strangepumpkin is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Canada
Posts: 249
Default Re: Mac Pro (Late 2013) GPU Issues

Quote:
Originally Posted by ArKay99 View Post
A quick Google on "Thunderbolt unreliable" brings a up a number of hits, a lot of them dealing with TB cables, etc. A lot of the solved issues involved changing cables to better ones...not sure how one determines a better TB cable, and I'm uncomfortable laying out $100 several times on a hunch...

As I said, this is important to me, so I'm following...
Yeah, I came across some issues relating to TB ports on the MP. One thing I tried is leaving TB ports 5 & 6 open on my MP as they are on the same bus as the HDMI port. Just to see if that was causing an issue. You'd think that TB cables that were connected to devices that don't use graphics would not draw from the GPU, but who knows. I'm trying everything I can think of at this point.

But your post made me realize that I overlooked the fact that my OWC Thunderbolt 2 Dock has an HDMI port on it, so I'm wondering now if that may be playing games with my system.

Lots to try out while I wait for Apple.
__________________
Kyle Whittaker
www.strangepumpkin.ca

Mac Pro (2013)
3.5GHz 6-Core Intel Xeon E5
32 GB Memory
OS X 10.12.6

PT 2018.1
Reply With Quote
  #46  
Old 06-19-2017, 01:50 AM
Becharax's Avatar
Becharax Becharax is offline
Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Lebanon
Posts: 2,148
Default Re: Mac Pro (Late 2013) GPU Issues

Guys ... I dont want to jinx myself but ever since I am on Sierra 12.4 and didn't update I didn't have this freeze since long long time ...
__________________
System Details:
iMac Pro 2017 8 Core Intel Xeon 3.2 Ghz
macOS 10.14.6
Pro Tools 2019.12
Logic Pro X
Reason 11

Apogee Thunderbridge/Apogee Symphony I/O 2x6
Eleven Rack SPDIF/Focusrite ISA Two/Onyx 1640i
UAD Satellite Quad Thunderbolt
MOOG Mother 32
Nektar Panorama P1
Axiom AIR 49/Axiom 49/Yamaha P35
Fender Mustang/Ibanez Pedals/Fender Strat/Acoustic Yamaha Guitar
Genelec 8040b/Yamaha HS80s/M-Audio BX5a
Beats Solo/Shure SRH1840

http://equipboard.com/becharasaliba
Reply With Quote
  #47  
Old 06-21-2017, 08:01 AM
strangepumpkin strangepumpkin is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Canada
Posts: 249
Default Re: Mac Pro (Late 2013) GPU Issues

** Another Update **
So, I've been getting a new form of crash this week. After coming back from a break, I noticed my display was black. I never let my computer sleep, but I do manually sleep the display when I'm away from the computer. Normally, the screen wakes and I'm presented with the login screen. This time, no login screen. Computer was unresponsive. So, I manually powered it down, and started it up again. This time, there's a log for the crash.

This what happens:
** GPU ASIC Log Start **
Proceeded by lines and lines of numbers and kernels. And repeats over 25 times.

So, I sent this to my Apple rep, and now they're thinking it's the logic board.

Fun fun.
__________________
Kyle Whittaker
www.strangepumpkin.ca

Mac Pro (2013)
3.5GHz 6-Core Intel Xeon E5
32 GB Memory
OS X 10.12.6

PT 2018.1
Reply With Quote
  #48  
Old 06-21-2017, 11:39 PM
Becharax's Avatar
Becharax Becharax is offline
Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Lebanon
Posts: 2,148
Default Re: Mac Pro (Late 2013) GPU Issues

LOL ! I feel sorry for you mate ... an iMac Pro should be your best bet hopefully
__________________
System Details:
iMac Pro 2017 8 Core Intel Xeon 3.2 Ghz
macOS 10.14.6
Pro Tools 2019.12
Logic Pro X
Reason 11

Apogee Thunderbridge/Apogee Symphony I/O 2x6
Eleven Rack SPDIF/Focusrite ISA Two/Onyx 1640i
UAD Satellite Quad Thunderbolt
MOOG Mother 32
Nektar Panorama P1
Axiom AIR 49/Axiom 49/Yamaha P35
Fender Mustang/Ibanez Pedals/Fender Strat/Acoustic Yamaha Guitar
Genelec 8040b/Yamaha HS80s/M-Audio BX5a
Beats Solo/Shure SRH1840

http://equipboard.com/becharasaliba
Reply With Quote
  #49  
Old 06-22-2017, 06:04 AM
strangepumpkin strangepumpkin is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Canada
Posts: 249
Default Re: Mac Pro (Late 2013) GPU Issues

Quote:
Originally Posted by DJ Bechara View Post
LOL ! I feel sorry for you mate ... an iMac Pro should be your best bet hopefully
I hear ya! The iMac Pro looks wicked, but it's way out of my budget starting at $4999 US. Having to wait until December 2017 to see one, doesn't help either. My main concern is the fan system, and how loud it will be. If my mac pro would just work, it's all the computer I need at the moment.
__________________
Kyle Whittaker
www.strangepumpkin.ca

Mac Pro (2013)
3.5GHz 6-Core Intel Xeon E5
32 GB Memory
OS X 10.12.6

PT 2018.1
Reply With Quote
  #50  
Old 06-22-2017, 06:25 AM
Becharax's Avatar
Becharax Becharax is offline
Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Lebanon
Posts: 2,148
Default Re: Mac Pro (Late 2013) GPU Issues

I am always concerned about new products ... they might have a defect or something just like what happened with the Mac Pro ...
__________________
System Details:
iMac Pro 2017 8 Core Intel Xeon 3.2 Ghz
macOS 10.14.6
Pro Tools 2019.12
Logic Pro X
Reason 11

Apogee Thunderbridge/Apogee Symphony I/O 2x6
Eleven Rack SPDIF/Focusrite ISA Two/Onyx 1640i
UAD Satellite Quad Thunderbolt
MOOG Mother 32
Nektar Panorama P1
Axiom AIR 49/Axiom 49/Yamaha P35
Fender Mustang/Ibanez Pedals/Fender Strat/Acoustic Yamaha Guitar
Genelec 8040b/Yamaha HS80s/M-Audio BX5a
Beats Solo/Shure SRH1840

http://equipboard.com/becharasaliba
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mac Pro Late 2013 Freeze Unfreeze Becharax General Discussion 8 02-23-2016 11:08 PM
Mac Pro Late 2013 and GPU Freezes Becharax General Discussion 42 11-30-2015 05:42 AM
Anyone using the Late 2013 Quad-Core Mac Pro? Jcalla macOS 18 08-22-2015 02:07 PM
PT 11 and Late 2013 MacBook Pro 15.4 Ret' garymmadison macOS 6 12-16-2014 05:29 PM
Cracking sound with late-2013 MBP Undertones macOS 9 11-11-2013 09:59 AM


All times are GMT -7. The time now is 11:58 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com