Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools M-Powered (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-22-2009, 05:35 PM
RichrdC RichrdC is offline
Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Thousand Oaks, California
Posts: 622
Default 7.4 Opening New Session Problem

After opening 7.4, I'll click the new session button, screen comes up to name the new session.. I name it and click to begin, but an error message I'd never seen, 'Session must be an audio record volume. If permitted, set the volume(s) in question to "R" (record) in the workspace'

So I go to the workspace and I can see the different column headings. Name, A,V,Kind, Size and many others.Under colum heading Kind, I see my two drives, the C and the E, E being where I store all my sessions being shown as Volume drives. The row with my "C" drive, under the A & the V (For Audio & Video I assume) columns is the capital letter R. When I right click the R, a drop down appears with three options, Transfer, Playback and Record, so the C drive must be a record volume for both audio & video..

Now along the row for the E drive, under columns A & V, is the small letter p. I assume that's for playback.

Going back to the error message..... it seems to be telling me the new session I'm trying to work in needs to be an audio record volume, but the E drive where I do all my work is designated as a playback ( the letter p) volume. When I right click the p, the dropdown appears so I'll try to change the E drive to an R, record volume. Problem is, it won't let me, or as the error message say, if permitted,.. well, I'm not permitted... Instead, I get this message..... 'SEA_DISK" (My external E drive) cannot be designated as an Audio Record volume because it is formatted as a FAT volume." ??? Now what the heck is that? I've tried referencing FAT volume in the 7.4 manual and nothing comes up. Does the FAT volume relate to the 7.4 Elastic Time capability?

I've got no problems opening already existing sessions and working in them, but as of now, I can't begin a new session, and I'm perplexed as to why.. Can anyone lead me in the right direction? Thank you, RichrdC
Reply With Quote
  #2  
Old 03-23-2009, 07:21 PM
RichrdC RichrdC is offline
Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Thousand Oaks, California
Posts: 622
Default Re: 7.4 Opening New Session Problem

Please, I'm frozen till a little help arrives. Is it so simple that I'm a total twit to not see the answer right in front of my nose?? Please if anyone has any idea of where to try to take care of this issue.. Thanks in advance.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-24-2009, 04:04 AM
TOM@METRO's Avatar
TOM@METRO TOM@METRO is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2006
Location: Los Angeles
Posts: 16,963
Default Re: 7.4 Opening New Session Problem

Your session drive is formatted FATxx. You need to fornat the drive NTFS basic. Move anything you need to keep to another drive, then reformat.
__________________
~ tom thomas

Formerly hobotom

Pro Tools Ultimate 2019.10 HDX
HD Omni and 192 I/Os
Windows 10
Intel Hexcore i7
All Samsung Pro SSDs
Ampex MM1200 2" 24 trk tape
Outboard: UREI, Eventide, Lexicon, Yamaha, TC Electronics, Orban, ART, EchoAudio, Dolby, Hughes, API, Neve, Audio Arts, BBE, Aphex, Berringer, MOTU, dbx, Allison, etc.
Plug-ins: Too many to talk about.

www.metrostudios.com
Reply With Quote
  #4  
Old 04-04-2009, 11:01 AM
robro86 robro86 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 24
Default Re: 7.4 Opening New Session Problem

I'm silly, how do you reformat the drive after you clean it?

robro
Reply With Quote
  #5  
Old 04-04-2009, 11:42 AM
RichrdC RichrdC is offline
Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Thousand Oaks, California
Posts: 622
Default Re: 7.4 Opening New Session Problem

Go to Start,Control Panel, Performance and Maintenance, Administrative Tools, then double click Computer Management shortcut Icon...On the left, under Storage you see Disk Management, click on that and the right will populate with your drives... MP7.4 needs to have the File System NTFS... Click the drive to format, and here's where I get a little foggy, my drives are all formatted as I want and I don't see the format command, but I know if any drive is of the FAT32 type, you'll have a format command within one of the folders on the left. Right click each folder and I know you'll find it because I did!! Good luck....Hope this helps
Reply With Quote
  #6  
Old 04-04-2009, 11:45 AM
RichrdC RichrdC is offline
Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Thousand Oaks, California
Posts: 622
Default Re: 7.4 Opening New Session Problem

Quote:
Originally Posted by robro86 View Post
I'm silly, how do you reformat the drive after you clean it?

robro
Reply With Quote
  #7  
Old 04-04-2009, 03:20 PM
TOM@METRO's Avatar
TOM@METRO TOM@METRO is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2006
Location: Los Angeles
Posts: 16,963
Default Re: 7.4 Opening New Session Problem

Don't forget NTFS "BASIC".
__________________
~ tom thomas

Formerly hobotom

Pro Tools Ultimate 2019.10 HDX
HD Omni and 192 I/Os
Windows 10
Intel Hexcore i7
All Samsung Pro SSDs
Ampex MM1200 2" 24 trk tape
Outboard: UREI, Eventide, Lexicon, Yamaha, TC Electronics, Orban, ART, EchoAudio, Dolby, Hughes, API, Neve, Audio Arts, BBE, Aphex, Berringer, MOTU, dbx, Allison, etc.
Plug-ins: Too many to talk about.

www.metrostudios.com
Reply With Quote
  #8  
Old 04-04-2009, 05:09 PM
robro86 robro86 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 24
Default Re: 7.4 Opening New Session Problem

Ugh I'm on a mac - I just searched the problem but I didn't check the OS. Sorry about that.

robro
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem Opening A Session! HELP!! sant 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 05-12-2011 12:24 AM
opening session problem -wem- 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 10-28-2008 04:53 AM
Problem Opening PT Session ardy Tips & Tricks 9 10-17-2006 11:31 AM
problem with opening session please help!! mikefradis Pro Tools TDM Systems (Mac) 3 10-14-2002 10:36 AM
Problem opening PT 3.2 session Magnetic Pro Tools TDM Systems (Mac) 1 05-03-2001 08:16 AM


All times are GMT -7. The time now is 06:14 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com