Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-06-2003, 10:40 AM
Polyph Polyph is offline
Member
 
Join Date: Jul 2003
Location: Baltimore, MD
Posts: 97
Default Panning tracks

When mixing how do you pan tracks for stereo output. for example, lets say I have a guitar track and I would like it to be panned mid right and mid left, and i also have a keyboard track and I would like to have that panned hard right and hard left. What is the proper way of doing this? I normally record in mono, the first thing that comes to mind is to duplicate each track and pan accordingly for each side. I also know you can send to a stereo aux track but I believe that would affect all tracks at once. Enlighten me!
Reply With Quote
  #2  
Old 11-06-2003, 10:51 AM
Brubacher Brubacher is offline
Member
 
Join Date: Sep 2003
Location: Whistler, BC
Posts: 158
Default Re: Panning tracks

Hello.

I'm not clear on the purpose for what you are asking. Are you simply trying to make the mono track sound fuller? A simple way to accomplish this is to insert a mono-->stereo Slap Delay plugin. Set on side to 100% dry and the other to 100% wet signal. Then adjust the Wet delay between 1ms and 50ms. This will create a large stereo effect. Now just set your pan controls as desired.

(Note: when doing this you might want to check the phase relationship between the two sides to make sure you are not getting any unwanted side effects.)
__________________
Pro Tools|24 Mix Plus 3 (6.4.1 cs4)
G4 AGP Sawtooth with 1Ghz Sonnet Processor Upgrade
1.5 Gig of RAM. OSX 10.3.4
Command|8
Reply With Quote
  #3  
Old 11-06-2003, 11:04 AM
bbason bbason is offline
Member
 
Join Date: Oct 2003
Location: NYC
Posts: 13
Default Re: Panning tracks

If you're recording in mono, there's no point to duplicating the track and panning one to each side. Since it's the exact same audio, the listener won't perceive any panning. However, if you're wanting a different effect, eq, etc. on each side, then it might be relevant to do it as you're describing. However, in that scenario, try to send the output of the mono track to an aux with a stereo plug-in when possible (so as to save an audio track).

If you're looking to thicken up parts w/ panning, double the part (meaning, actually record the same guitar or keyboard part again on a different track) and pan one to each side. The slight differences in performance from the two takes will give it a thicker feel.

Good luck!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tracks panning to one side xmatelyanx Pro Tools M-Powered (Win) 3 07-23-2011 07:04 AM
Panning stereo tracks shilshoolon 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 03-12-2008 04:15 PM
Panning stereo tracks? meech ICON & C|24 2 03-11-2007 11:28 AM
Panning Aux Tracks Steel City Tips & Tricks 11 04-22-2005 07:02 AM
Panning Many Tracks at Once... tomhartman Pro Tools TDM Systems (Mac) 1 09-09-2001 01:40 PM


All times are GMT -7. The time now is 11:03 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com