Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Other Products > Pro Tools Express on Mac OS X

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-22-2014, 10:06 AM
brodeur1209 brodeur1209 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 7
Default newer macbookpros + mavericks + 6101 & 6104 errors = headaches

same deal as alot of others here – classic constant cpu overloads & H/W buffer issues: errors 6101 and 6104

after countless searching through threads and google I haven’t found much completely similar to our situation
running on late 2013 model Macbook pro retina 2013 model, brand new from apple (no firewire ports, only two thunderbolt ports) with Mbox 3rd gen & Protools express – this is intended to be our live rig.
The computer shipped with Mavericks – so I cannot revert back to mountain lion, leopard or lion etc…
Internal flash drive is 256 GB. External is Glyph drive GPT50 500GB 7200rpm. 8gb ram also.
We connect the external through thunderbolt port and convert to firewire 800 with the apple thunderbolt to firewire800 adapter.
Configuration with the ports is – ilok on the usb port closest to the screen. Then mbox on the port on the other side further away from the screen. (ive heard retina display can cause issues on the closer port)

Every session – even with one single audio track with nothing recorded we can’t go more than say 2 minutes of playback without a 6101 or 6104 error.
Once we load a software instrument plugin (we installed complete 9 on this system) we can record midi for anywhere from 10 seconds to 2 minutes without error. And playback about 2 minutes or so before another error.
Tried doing just audio stuff – same deal – 1-2 minutes of recording and about 1-2 minutes of playback before another error.

I troubleshot with a different harddrive with our main studio’s external drive to see if the external drive was the issue and still got the same problems (this external was an OWC drive – also using thunderbolt to firewire800)

We know the basics – changing buffer sizes back and forth, I brought host processors down to 1 and then 2 and back and forth. Usage limit I usually leave at 85% and ofcourse experimented with that as well.
Turned off spotlight, airport, wifi etc… did all of the optimizing for protools recommended changes.

Tried reinstalling the operating system and doing a clean install of pro tools and same results essentially.

I don’t have the laptop infront of me so I cant do a Sandra report , don’t know if that’s helpful or not at this point.

Is this just a mavericks thing cause its not supported or is this something else? I know everyone has these errors but usually its someone using a 5400rpm external drive or using the internal os drive, etc…
Is there no way to troubleshoot further? And has anyone heard anything regarding mavericks support with pro tools express?
And furthermore, if we upgrade this system to protools 11 does that even solve the problem (since i heard that now protools 11 is supported with mavericks)?

I just cant honestly believe we wouldnt be able to atleast have a minor session open with a 2-3tracks maybe one software instrument and some audio recordings and not be able to record or playback for awhile. even with mavericks and the incompatibility issues. On our older system we had Mountain Lion on a mac mini going with pro tools 10.3.5 for months before it was officially supported - we some little issues here and there but for the most part i could conduct a session.
Any help is greatly appreciated as we need to have this live rig going in time for upcoming shows and we are at a complete loss.
Reply With Quote
  #2  
Old 04-22-2014, 10:40 AM
crizdee's Avatar
crizdee crizdee is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2004
Location: Brighton, UK
Posts: 10,479
Default Re: newer macbookpros + mavericks + 6101 & 6104 errors = headaches

Quote:
Originally Posted by brodeur1209 View Post
same deal as alot of others here – classic constant cpu overloads & H/W buffer issues: errors 6101 and 6104

after countless searching through threads and google I haven’t found much completely similar to our situation
running on late 2013 model Macbook pro retina 2013 model, brand new from apple (no firewire ports, only two thunderbolt ports) with Mbox 3rd gen & Protools express – this is intended to be our live rig.
The computer shipped with Mavericks – so I cannot revert back to mountain lion, leopard or lion etc…
Internal flash drive is 256 GB. External is Glyph drive GPT50 500GB 7200rpm. 8gb ram also.
We connect the external through thunderbolt port and convert to firewire 800 with the apple thunderbolt to firewire800 adapter.
Configuration with the ports is – ilok on the usb port closest to the screen. Then mbox on the port on the other side further away from the screen. (ive heard retina display can cause issues on the closer port)

Every session – even with one single audio track with nothing recorded we can’t go more than say 2 minutes of playback without a 6101 or 6104 error.
Once we load a software instrument plugin (we installed complete 9 on this system) we can record midi for anywhere from 10 seconds to 2 minutes without error. And playback about 2 minutes or so before another error.
Tried doing just audio stuff – same deal – 1-2 minutes of recording and about 1-2 minutes of playback before another error.

I troubleshot with a different harddrive with our main studio’s external drive to see if the external drive was the issue and still got the same problems (this external was an OWC drive – also using thunderbolt to firewire800)

We know the basics – changing buffer sizes back and forth, I brought host processors down to 1 and then 2 and back and forth. Usage limit I usually leave at 85% and ofcourse experimented with that as well.
Turned off spotlight, airport, wifi etc… did all of the optimizing for protools recommended changes.

Tried reinstalling the operating system and doing a clean install of pro tools and same results essentially.

I don’t have the laptop infront of me so I cant do a Sandra report , don’t know if that’s helpful or not at this point.

Is this just a mavericks thing cause its not supported or is this something else? I know everyone has these errors but usually its someone using a 5400rpm external drive or using the internal os drive, etc…
Is there no way to troubleshoot further? And has anyone heard anything regarding mavericks support with pro tools express?
And furthermore, if we upgrade this system to protools 11 does that even solve the problem (since i heard that now protools 11 is supported with mavericks)?

I just cant honestly believe we wouldnt be able to atleast have a minor session open with a 2-3tracks maybe one software instrument and some audio recordings and not be able to record or playback for awhile. even with mavericks and the incompatibility issues. On our older system we had Mountain Lion on a mac mini going with pro tools 10.3.5 for months before it was officially supported - we some little issues here and there but for the most part i could conduct a session.
Any help is greatly appreciated as we need to have this live rig going in time for upcoming shows and we are at a complete loss.
Hi,

Unlikely it will ever work right with Mavericks! it needed an update to work with ML so as long as your using Mavericks you're on your own really. i haven't seen any working express on Mavericks.


Chris
__________________
PT MAC Troubleshooting... http://duc.avid.com/showthread.php?t=54888

Producer, Engineer,
UKmastering Mixing & Mastering
Blinders_Columbia top 40 UK album charts
Slow Readers Club_Build A Tower top 20 UK album charts

www.ukmastering.com


PT10.3.10 Mountain Lion HD6 accel Magma PE6R4 Control 24 MacPro 12 Core 3.46ghz UAD-2 Octo x2. Manley Vari-Mu, Manley Massive Passive, SSL VHD, ADL600, Grove Tubes ViPre, Tube-Tech CL-1B. Hafler TRM active monitoring.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-22-2014, 11:51 AM
brodeur1209 brodeur1209 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 7
Default Re: newer macbookpros + mavericks + 6101 & 6104 errors = headaches

right but will they release an update for mavericks to work PT express?

and are you also saying that its most likely a mavericks issue?

if we have to spend more money, thats fine, we just need to know where to spend it to get the rig working.

i love how you can spend 2grand on a brand new macbookpro and brand new mbox3 and it still don't work.
Reply With Quote
  #4  
Old 04-23-2014, 06:44 AM
JoelG's Avatar
JoelG JoelG is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2010
Location: Canada
Posts: 1,851
Default Re: newer macbookpros + mavericks + 6101 & 6104 errors = headaches

PT Express is based on Pro Tools 10, which is not supported on Mavericks. I'm not sure if there will be a new version of PT Express that is based on PT11 or higher code that would support Mavericks. If you cant roll back to an older version of OSX, then you'd have to look at getting PT 11.

Joel
__________________
Jame Space:
HP Elite 6300 / Core i5 3570 / 12GB RAM / Win 10 Pro
Pro Tools 12 HD / Focusrite 18i20 + M-Audio ProFire 2626

Home:
Intel S5000PSL / 2 x Xeon E5450 / 32GB RAM / Win 10 Pro
Pro Tools 12 HD / M-Audio Project Mix IO

Rig:
Eleven Rack / ART SLA1 / Fender Mustang V 412 / FCB1010 w/ EurekaPROM
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Repeated AAE 6101 Errors in PT11 w/ Mavericks kelcywhite Pro Tools 11 27 12-20-2017 08:44 AM
WTF?! (6104 & 6101 Errors after switching to non-fusion drive) ianbee macOS 8 04-12-2014 08:19 AM
Error Message 6104 and 6101 ckahle33 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 02-24-2011 04:08 AM
Consistant error 6104 and 6101 on Quad Core acronk 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 04-20-2009 05:35 AM
Constant H/W buffer errors -6101 -6104 -9128 alvarez1900 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 21 01-08-2009 11:58 PM


All times are GMT -7. The time now is 06:54 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com