Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Getting Started

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-05-2013, 12:13 PM
Pat.m Pat.m is offline
Member
 
Join Date: Apr 2013
Location: Ottawa
Posts: 15
Default 3rd party interfaces

hey guys, I just switched to pro tools from cubase 6 and im having trouble trying to figure out how to use my audio interfaces with pro tools. I'm not going to list all my gear here as I am assuming that this is one of those support things where its gonna show all the gear i put in earlier anyways?

Thanks,

Pat.M
Reply With Quote
  #2  
Old 04-05-2013, 12:18 PM
Craig F Craig F is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: Portland, OR
Posts: 12,591
Default Re: 3rd party interfaces

there are things we need to know in order to help
please read and follow: http://duc.avid.com/showthread.php?t=300050
__________________
...

"Fly High Freeee click psst tic tic tic click Bird Yeah!" - dave911

PT11 System Requirements link http://avid.force.com/pkb/articles/C...m-Requirements


Thank you,

Craig
Reply With Quote
  #3  
Old 04-05-2013, 12:54 PM
Pat.m Pat.m is offline
Member
 
Join Date: Apr 2013
Location: Ottawa
Posts: 15
Default Re: 3rd party interfaces

Ya, thought my gear list would have been included in the post... evidently not.

Macbook pro running OSX 10.8.2 with an intel I7 that does 2.6ghz (3.6 with hyper threading)

Pro Tools 10 (Student)

Interfaces:
-Tascam US-1800
-Presonus Firestudio 26X26
-Steinberg CI-1

Thats what you need right? :)
Reply With Quote
  #4  
Old 04-05-2013, 01:00 PM
Ryan Young's Avatar
Ryan Young Ryan Young is offline
Member
 
Join Date: Sep 2002
Location: Santa Clarita, CA
Posts: 1,605
Default Re: 3rd party interfaces

Quote:
Originally Posted by Pat.m View Post
Ya, thought my gear list would have been included in the post... evidently not.

Macbook pro running OSX 10.8.2 with an intel I7 that does 2.6ghz (3.6 with hyper threading)

Pro Tools 10 (Student)

Interfaces:
-Tascam US-1800
-Presonus Firestudio 26X26
-Steinberg CI-1

Thats what you need right? :)
I use the Presonus Firestudio 26x26 with the MSR with Pro Tools 10 and it's been rock solid! It sounds great, the monitor controller is easy to use and convenient, and the mic pres on it are very good for the price.
__________________
-Ryan Young

•Pro Tools 12.6 (x2)
•OSX 10.11 & 10.12
•Mac Pro 2 x 2.66 GHz 6-Core Intel Xeon (x2)
•16 GB 1333 MHz DDR3 (x2)
•HD Native PCIe (x2)
•HD Omni (x2)
•192 i/o
•96 i/o
•4 Seagate Barracuda 1.5TB 7200 RPM 32MB Cache SATA 3.0Gb/s 3.5" Internal Hard Drive
•Blackmagic Intensity Pro (HDMI)
Reply With Quote
  #5  
Old 04-05-2013, 01:04 PM
Pat.m Pat.m is offline
Member
 
Join Date: Apr 2013
Location: Ottawa
Posts: 15
Default Re: 3rd party interfaces

Im sure it will all be great once i get it setup, but how do i do that? I'm transitioning from Cubase (where it is ridiculously easy to set up an interface).

How do i set up my hardware input and outputs with Pro Tools?

Thank you for the response!
Reply With Quote
  #6  
Old 04-05-2013, 01:08 PM
Craig F Craig F is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: Portland, OR
Posts: 12,591
Default Re: 3rd party interfaces

a) do you see the interface(s) in AudioMIDI Setup?
b) if yes, hold the N key down when booting Pro Tools to select the interface you want to use
c) go to the I/O Setup window in Pro Tools to define you I/O paths
__________________
...

"Fly High Freeee click psst tic tic tic click Bird Yeah!" - dave911

PT11 System Requirements link http://avid.force.com/pkb/articles/C...m-Requirements


Thank you,

Craig
Reply With Quote
  #7  
Old 04-05-2013, 01:15 PM
Ryan Young's Avatar
Ryan Young Ryan Young is offline
Member
 
Join Date: Sep 2002
Location: Santa Clarita, CA
Posts: 1,605
Default Re: 3rd party interfaces

For the Firestudio:

First, make sure that you have the Presonus software downloaded and installed (if you don't already)

http://www.presonus.com/products/FireStudio/downloads

Then, open up Pro Tools, click the "Setup" menu option, "Playback Engine...", and then select "Presonus Firestudio" from the top dropbox. To customize the i/o, go to "Setup", "I/O...", and adjust things from in there.

Best of luck! You'll love it.
__________________
-Ryan Young

•Pro Tools 12.6 (x2)
•OSX 10.11 & 10.12
•Mac Pro 2 x 2.66 GHz 6-Core Intel Xeon (x2)
•16 GB 1333 MHz DDR3 (x2)
•HD Native PCIe (x2)
•HD Omni (x2)
•192 i/o
•96 i/o
•4 Seagate Barracuda 1.5TB 7200 RPM 32MB Cache SATA 3.0Gb/s 3.5" Internal Hard Drive
•Blackmagic Intensity Pro (HDMI)
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
3rd party interfaces and PT11 Farmer Dave Pro Tools 11 16 06-07-2013 02:37 PM
Traditional Avid interfaces vs 3rd party interfaces aftermid Pro Tools 10 9 10-24-2012 01:12 PM
No 3rd party interfaces with hdx!?!?!?!? Patheticus Pro Tools 10 30 11-09-2011 08:32 AM
3rd party interfaces and PT7? BigBadBill Pro Tools TDM Systems (Mac) 2 11-22-2005 12:06 PM


All times are GMT -7. The time now is 04:51 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com