Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #21  
Old 01-10-2012, 10:15 PM
PaulV's Avatar
PaulV PaulV is offline
Avid
 
Join Date: Nov 1998
Location: Avid, San Francisco
Posts: 296
Default Re: PT HDX Systems going with the MAC Pro 2007 2007 1.1?

So officially, Avid doesn't support running HDX in the Harpertown Macs, so if you try it things are acting unreliably, Avid Customer Support won't be able to help you. Have to say that first.

Here are the details of the issues with those machines:

The trouble seems to be caused by unreliable communication on the PCI bus on these machine's motherboards. Apple fixed it in the subsequent Macs (Nehalem and Westmere-based Mac Pros), and it was too much trouble for Avid to work around since they didn't make the machines anymore. Similar issues affect the HD Native cards too.

So there is firmware that lives on the HDX cards themselves. With 10.1 and future Pro Tools updates, PT updates that firmware that lives on the cards. If the PCI traffic gets interrupted along the way it can cause the firmware updating to fail, which can either make it take a really long time (retrying), or fail entirely, in which case you can have a board that's not recognized anymore. Now this isn't actually fatal for the board, because there's a firmware reset switch on it which will re-load the important parts of the original firmware that it shipped with so you can try to update again (preferably on another machine!).

So if you get past the firmware update, it will generally work OK most of the time (you might not even notice any problems). The issues we saw with the Harpertowns would show up during regular operation in the form of occasional hardware communication issues, which manifest as plug-ins failing to load and strangeness when doing things that create new mixers on the card, such as assigning outputs or sends; it could also affect automation and plug-in / mixer controls not behaving as expected. None of these will damage the card as far as I know, but they're a little disconcerting, and if you're spending this much on a system, it doesn't seem worth potentially wasting the effort of dealing with issues like this, IMO.

So hopefully that's enough info to make an informed decision about it all.
__________________
Cheers,

Paul Vercellotti
Avid Engineering
Reply With Quote
  #22  
Old 01-11-2012, 07:34 AM
WernerF WernerF is offline
Member
 
Join Date: Nov 2008
Location: New York City
Posts: 3,052
Default Re: PT HDX Systems going with the MAC Pro 2007 2007 1.1?

Hey Paul, thanks for chiming in with the clarification!
Reply With Quote
  #23  
Old 01-11-2012, 01:05 PM
Craig F Craig F is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: Portland, OR
Posts: 12,591
Default Re: PT HDX Systems going with the MAC Pro 2007 2007 1.1?

Paul, thanks for the detail
__________________
...

"Fly High Freeee click psst tic tic tic click Bird Yeah!" - dave911

PT11 System Requirements link http://avid.force.com/pkb/articles/C...m-Requirements


Thank you,

Craig
Reply With Quote
  #24  
Old 01-11-2012, 06:31 PM
Alécio Costa's Avatar
Alécio Costa Alécio Costa is offline
Member
 
Join Date: Oct 2001
Location: Florianópolis, Magic Island - Brazil
Posts: 2,835
Default Re: PT HDX Systems going with the MAC Pro 2007 2007 1.1?

Sometimes my Mac Pro 1.1 just could not boot up with my original HD Accel Cards. I received new cards and everything went fine.

I am not sure if it is the same issue Paul is mentioning.
I had lots of problems that time.... IO of 32 reduced to 24, did not recognize properly the legacy interface, etc.
__________________
Alécio Costa Studio
High-End e-Mastering & Music Production
www.aleciocosta.com

http://www.facebook.com/alecio.costa

PT HD2 Accel - 10.3.10 OS 10.6.8 - Mac Pro 1,1 16GB RAM and Mac Pro 2,1 GB
Mastering Gear: Pendulum Audio, Crane Song, Avalon, Great River, Sebatron, Sonnox, Izotope, PSP, TC, Fab Filter.
Reply With Quote
  #25  
Old 01-13-2012, 12:08 PM
phatbeatstudio phatbeatstudio is offline
Member
 
Join Date: May 2011
Location: canada
Posts: 566
Default Re: PT HDX Systems going with the MAC Pro 2007 2007 1.1?

Just my opinion but wouldn't they want to sell HDX to every compatible DAW if there was a way for it to work with out damaging the HDX card I think they would say so. How many more people would buy it if it did. They don't
sell computers they are selling HDX cards if were up to them they would prefer it work on all computers. It least thats what I would assume.
If they said there is a chance it would damage the HDX card or it won't work give credit to AVID they didn't sell you the card then let you find out it doesn't work or you broke it in your computer. Isn't that a good thing
Reply With Quote
  #26  
Old 01-14-2012, 01:56 PM
WernerF WernerF is offline
Member
 
Join Date: Nov 2008
Location: New York City
Posts: 3,052
Default Re: PT HDX Systems going with the MAC Pro 2007 2007 1.1?

They didn't do that because they are nice people, they did it to avoid any possiblity of liability for damage to the cards being passed on to them.
Reply With Quote
  #27  
Old 01-15-2012, 05:03 AM
Wolfgang Eller Wolfgang Eller is offline
Member
 
Join Date: Nov 1999
Location: Germany
Posts: 1,073
Default Re: PT HDX Systems going with the MAC Pro 2007 2007 1.1?

Is PT asking for the firmware update or is it doing it automatically during the first start?

Sorry I never had that.

Or never noticed?
__________________
www.srs-mastering.de
Mac Pro 6.1-8core, OS 10.15, PT2020, HDX2, Sonnet Echo Express III-R, Madi Interface.
Reply With Quote
  #28  
Old 01-15-2012, 08:22 AM
WernerF WernerF is offline
Member
 
Join Date: Nov 2008
Location: New York City
Posts: 3,052
Default Re: PT HDX Systems going with the MAC Pro 2007 2007 1.1?

I would hope that they ship with the appropriate firmware and only would have to updated when a revision comes out.
Reply With Quote
  #29  
Old 01-15-2012, 11:16 AM
crizdee's Avatar
crizdee crizdee is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2004
Location: Brighton, UK
Posts: 10,556
Default Re: PT HDX Systems going with the MAC Pro 2007 2007 1.1?

Quote:
Originally Posted by Wolfgang Eller View Post
Is PT asking for the firmware update or is it doing it automatically during the first start?

Sorry I never had that.

Or never noticed?
Hi,

The way i read it from Paul V's post is it updates first launch. and firmware updates are included with each new PT update, so the firmware procedure takes place each PT update.

I could live with the odd firmware failure and reset, but not with the other issues with plugins and stuff playing up.


Chris
__________________
PT MAC Troubleshooting... http://duc.avid.com/showthread.php?t=54888

Producer, Engineer,
UKmastering Mixing & Mastering
Blinders_Columbia top 40 UK album charts
Slow Readers Club Joy Of The Return #9 UK album charts

www.ukmastering.com


PT10.3.10 Mountain Lion HD6 accel Magma PE6R4 D Command 32 MacPro 12 Core 3.46ghz UAD-2 Octo x2. Manley Vari-Mu, Manley Massive Passive, SSL VHD, ADL600, Grove Tubes ViPre, Tube-Tech CL-1B. Hafler TRM active monitoring.
Reply With Quote
  #30  
Old 01-15-2012, 02:22 PM
PaulV's Avatar
PaulV PaulV is offline
Avid
 
Join Date: Nov 1998
Location: Avid, San Francisco
Posts: 296
Default Re: PT HDX Systems going with the MAC Pro 2007 2007 1.1?

Some HDX cards were built before 10.1 shipped, so they had an earlier version of the firmware and will require an update. Later HDX cards will not require an update on first use, at least until the next version of PT.
__________________
Cheers,

Paul Vercellotti
Avid Engineering
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools on the new Mac Pro vs old 2007 Mac Pro Protootr macOS 32 10-20-2014 10:20 PM
i7 iMac vs 2007 Mac Pro prickstein macOS 24 02-18-2011 02:00 PM
2007 Mac Pro suitability for PT 8 HD ? Ru_C Pro Tools TDM Systems (Mac) 5 12-23-2009 07:09 AM
What about the 2007 IntelMacs ChrisSimon Pro Tools TDM Systems (Mac) 5 06-02-2008 05:05 AM
St.Louis in Feb/2007.. lemix General Discussion 0 12-28-2006 10:59 AM


All times are GMT -7. The time now is 12:49 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com