Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Third Party Interfaces

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-27-2014, 03:33 AM
peterle peterle is online now
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Berlin , Germany
Posts: 413
Default PT11 + SPL Crimson + Win7 = any success?

since 2 weeks i try to work with my new spl-crimson interface
on my mobile rig ( Asus, i7 ,2hd etc , intel chipset) with
PTHD11.1.2 on Win7.
gives me not only headache, a lot of BSOD ("spl_crimson.sys...
..page fault on non paged area ") , corrupted audio (clicks
which PT doesnt report ) , sometimes cant hear inputs
(metering shows level!!) and somtimes big big latency (half a second).

in short : unusable

anyone here successfull with spl crimson on win 7 with PTHD11?

btw. when using internal audio via asio4all NO PROBLEMS !!
__________________
foley artist , soundeditor
Reply With Quote
  #2  
Old 02-27-2014, 08:06 AM
crizdee's Avatar
crizdee crizdee is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2004
Location: Brighton, UK
Posts: 10,412
Default Re: PT11 + SPL Crimson + Win7 = any success?

Quote:
Originally Posted by peterle View Post
since 2 weeks i try to work with my new spl-crimson interface
on my mobile rig ( Asus, i7 ,2hd etc , intel chipset) with
PTHD11.1.2 on Win7.
gives me not only headache, a lot of BSOD ("spl_crimson.sys...
..page fault on non paged area ") , corrupted audio (clicks
which PT doesnt report ) , sometimes cant hear inputs
(metering shows level!!) and somtimes big big latency (half a second).

in short : unusable

anyone here successfull with spl crimson on win 7 with PTHD11?

btw. when using internal audio via asio4all NO PROBLEMS !!
Hi,

Any difference when switching between internal and external (Crimson) clock?

Guess you've done all the uninstall and re-install the crimson drivers etc.

Changed cables and tried different port on the laptop?



chris
__________________
PT MAC Troubleshooting... http://duc.avid.com/showthread.php?t=54888

Producer, Engineer,
UKmastering E-Mixing & Mastering facility
www.ukmastering.com


PT10.3.7 Lion HD6 accel Magma PE6R4 Control 24 Harpertown 8-core UAD-2 Quad / SSL Duende Native. Manley Vari-Mu, Manley Massive Passive, Solid State Logic VHD, Anthony De Mario ADL600, Grove Tubes ViPre, Tube-Tech CL-1B. Hafler TRM active monitoring.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-27-2014, 02:22 PM
peterle peterle is online now
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Berlin , Germany
Posts: 413
Default Re: PT11 + SPL Crimson + Win7 = any success?

...there is no external/internal clock switch , since the inputs
are all analog (except for monitoring) , i tried different usb cables
and made even a PT reinstall....no difference.

i wonder if anyone runs successfull a spl-crimson on win7
with PT.... that could mean my unit is faulty
__________________
foley artist , soundeditor
Reply With Quote
  #4  
Old 03-11-2014, 03:05 AM
gear junkee gear junkee is offline
Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: San fran ca
Posts: 2
Default Re: PT11 + SPL Crimson + Win7 = any success?

Quote:
Originally Posted by peterle View Post
since 2 weeks i try to work with my new spl-crimson interface
on my mobile rig ( Asus, i7 ,2hd etc , intel chipset) with
PTHD11.1.2 on Win7.
gives me not only headache, a lot of BSOD ("spl_crimson.sys...
..page fault on non paged area ") , corrupted audio (clicks
which PT doesnt report ) , sometimes cant hear inputs
(metering shows level!!) and somtimes big big latency (half a second).

in short : unusable

anyone here successfull with spl crimson on win 7 with PTHD11?

btw. when using internal audio via asio4all NO PROBLEMS !!
Did u ever figure this out?? Im having same issues.. Sometimes sound dissapear in armed mode..

East west play software is having cliks n pops..in standalone software mode and worst thru pt 11

Latency like u said is half a sec late like u said with PT vst or other eastwest vst, its frustrating..
Reply With Quote
  #5  
Old 03-13-2014, 02:34 AM
peterle peterle is online now
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Berlin , Germany
Posts: 413
Default Re: PT11 + SPL Crimson + Win7 = any success?

...i contacted spl and they promised , within 2 weeks or so ,
a new , PT compatible , driver.....

sometimes it helped to reinitialize the driver (changing from crimson to asio4all and versa)
sometimes not , changing buffer size (only outside PT possible) helped sometimes
till the driver gets corrupted (clicks etc) again , maybe a rounding-error since
PT needs a multiple of 32 (64 , 128 , 256 etc.) as buffer-size , which the
spl driver doesnt exactly provide.... ( at least spl told me so)

Other then the software-issues it seems like a great product and spl is a company
with big reputation and good customer-service so i think its worth to wait for the new driver.

at least i know im not the only one.

Btw when i tried Guitar Rig in standalone mode with crimson , even with small buffer sizes ,
it seemed to work very well , so it seems PT related for me (buffer-sizes)

btw which buffer-sizes you tried with east-west in standalone mode?
__________________
foley artist , soundeditor
Reply With Quote
  #6  
Old 03-14-2014, 12:50 AM
gear junkee gear junkee is offline
Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: San fran ca
Posts: 2
Default Re: PT11 + SPL Crimson + Win7 = any success?

yup same thing, saying to wait for new driver within 2 weeks.

im not worrying either, i know SPL has exception reputation. plus this spl crimson unit sounds great, excellent preamps and converters.

i dont mind waiting at all.. i gota try out reaper meanwhile. im a rookie, learning the software first time, whether PT or Reaper.

in eastwest im having issues iwth any latency settings. is there a seperate buffer settings i should be looking for? i just tried changin the asio settings from low to highspeed latency, nothing works. for PT only the rapid settings work, with high speed my PT wont start.

Quote:
Originally Posted by peterle View Post
...i contacted spl and they promised , within 2 weeks or so ,
a new , PT compatible , driver.....

sometimes it helped to reinitialize the driver (changing from crimson to asio4all and versa)
sometimes not , changing buffer size (only outside PT possible) helped sometimes
till the driver gets corrupted (clicks etc) again , maybe a rounding-error since
PT needs a multiple of 32 (64 , 128 , 256 etc.) as buffer-size , which the
spl driver doesnt exactly provide.... ( at least spl told me so)

Other then the software-issues it seems like a great product and spl is a company
with big reputation and good customer-service so i think its worth to wait for the new driver.

at least i know im not the only one.

Btw when i tried Guitar Rig in standalone mode with crimson , even with small buffer sizes ,
it seemed to work very well , so it seems PT related for me (buffer-sizes)

btw which buffer-sizes you tried with east-west in standalone mode?
Reply With Quote
  #7  
Old 03-17-2014, 04:25 AM
peterle peterle is online now
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Berlin , Germany
Posts: 413
Default Re: PT11 + SPL Crimson + Win7 = any success?

"in eastwest im having issues iwth any latency settings. is there a seperate buffer settings i should be looking for?"

i know nothing about east-west and which engine they use.
maybe its the same issue as with PT ?

as said Guitar rig works fine in standalone mode.
__________________
foley artist , soundeditor
Reply With Quote
  #8  
Old 08-11-2015, 12:34 AM
leeleo leeleo is offline
Member
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 8
Default Re: PT11 + SPL Crimson + Win7 = any success?

Hi guys,



In short - i am also experiencing the exact same issues.

Can anyone here tell me if you've had any success with the crimson on windows 7?

please let me know if you can. did the update resolve this issue for any of you here?
Reply With Quote
  #9  
Old 10-23-2015, 08:49 AM
peterle peterle is online now
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Berlin , Germany
Posts: 413
Default Re: PT11 + SPL Crimson + Win7 = any success?

in my case it turned out i had a faulty hardware...
one sympton was that my crimson refused flash updates,
at least the flash was reproducable corrupted after upgrade.
i received a new crimson from spl which works ok.
__________________
foley artist , soundeditor
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Input trouble with PT11 Win7 Tom_Lane General Discussion 1 01-30-2014 02:54 AM
PT11 to PT11 HD Native upgrade without hardware? kirkbross Pro Tools 11 2 11-04-2013 04:10 PM
PT11 Crash on start Win7 SP1 matcorp Pro Tools Software (Win) 2 10-22-2013 12:39 PM
PT11 and PT11 HD differences Fooks Pro Tools 11 4 04-10-2013 01:20 PM
Will HDX not compatible with PT11? or not the best for Pt11? Rockman413 Pro Tools TDM Systems (Mac) 5 10-26-2011 11:00 PM


All times are GMT -7. The time now is 03:44 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com