Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Tips & Tricks

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-23-2020, 05:20 AM
musicmixer04 musicmixer04 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Oslo
Posts: 284
Default click mouse and hold then scroll and solo multiple tracks possible?

This is possible in most DAWs I guess. But not in Pro Tools?
Reply With Quote
  #2  
Old 10-25-2020, 12:39 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 35,953
Default Re: click mouse and hold then scroll and solo multiple tracks possible?

Not that I know of, and I've been using Pro Tools since version 6. I have seen it on some other DAW's but actually don't miss it very much.

There are some easy work-arounds for soloing bunches of tracks; Folder Tracks(place similar stuff into a routing folder and when you solo the folder, you get everything IN the folder). Groups, I always have a group of all my drum tracks, and depending on Group Attributes, you can solo the group by soloing any track in the group. Add VCA's(solo a VCA and you hear every track assigned to that VCA).

Beyond that, I tend to not use solo that much. No matter how good something sounds when solo'd, its meaningless if it sounds bad in a mix
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #3  
Old 10-31-2020, 08:50 AM
originalscottyg originalscottyg is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Detroit
Posts: 725
Default Re: click mouse and hold then scroll and solo multiple tracks possible?

Pro Tools' efficiencies are aimed more at keyboard shortcuts than mousing. Selecting the tracks and pressing shift-s is the quickest way to solo a bunch of ungrouped tracks.
__________________
Scott Gatteño
Yessian
Reply With Quote
  #4  
Old 11-07-2020, 05:23 PM
musicmixer04 musicmixer04 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Oslo
Posts: 284
Default Re: click mouse and hold then scroll and solo multiple tracks possible?

Quote:
Not that I know of, and I've been using Pro Tools since version 6. I have seen it on some other DAW's but actually don't miss it very much.

There are some easy work-arounds for soloing bunches of tracks; Folder Tracks(place similar stuff into a routing folder and when you solo the folder, you get everything IN the folder). Groups, I always have a group of all my drum tracks, and depending on Group Attributes, you can solo the group by soloing any track in the group. Add VCA's(solo a VCA and you hear every track assigned to that VCA).

Beyond that, I tend to not use solo that much. No matter how good something sounds when solo'd, its meaningless if it sounds bad in a mix
Thanks! Im still on an older PT version so I dont have folder tracks. But yes making groups and VCAs I have been doing for years, but its just not as fast:)

Quote:
Pro Tools' efficiencies are aimed more at keyboard shortcuts than mousing. Selecting the tracks and pressing shift-s is the quickest way to solo a bunch of ungrouped tracks.
This is awesome, thank you! It works very quick. I tried to do the same thing and click shift-r for record but it only record enabled one of the tracks. Do you know if there is a likewise approach to record enable multiple ungrouped tracks?
Reply With Quote
  #5  
Old 11-07-2020, 05:38 PM
musicmixer04 musicmixer04 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Oslo
Posts: 284
Default Re: click mouse and hold then scroll and solo multiple tracks possible?

Quote:
Quote:
Pro Tools' efficiencies are aimed more at keyboard shortcuts than mousing. Selecting the tracks and pressing shift-s is the quickest way to solo a bunch of ungrouped tracks.
This is awesome, thank you! It works very quick. I tried to do the same thing and click shift-r for record but it only record enabled one of the tracks. Do you know if there is a likewise approach to record enable multiple ungrouped tracks?
OK I just found out how it worked and it only works for audio tracks. Tested first with instrument tracks but didnt work. A bit strange that it doesnt work the same for all tracks
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Solo and unmute with one mouse click? mustgroove Tips & Tricks 2 02-13-2016 05:47 AM
hold Shift and scroll via mouse wheel? (on Mac) Phil Jeffers Post - Surround - Video 14 11-08-2010 12:15 PM
Can't shift-click selection across multiple tracks. EricWillhelm 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 07-28-2008 04:39 PM
right click and scroll wheel on Microsoft mouse!?! walkdaplank General Discussion 1 08-08-2003 04:43 PM
Found how to scroll tracks up and down with mouse! McKellip 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 5 12-28-2002 10:41 AM


All times are GMT -7. The time now is 05:30 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com