Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 12

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-28-2015, 12:37 PM
ArtyMorty ArtyMorty is offline
Member
 
Join Date: Apr 2012
Location: WNC
Posts: 36
Default HDX Input Monitoring level changes to previous fader level when disengaged

I have a question regarding Input Monitoring on HDX.

If I engage "input" monitoring on a track then change its fader level and press play, the fader does not move. Good.

However, if I disengage input monitoring then press play the fader jumps back to its previous value from before engaging input monitoring.

This does not occur when I have REC engaged but does when I have REC and Input engaged then disengage Input.

I find this annoying as I'd like the fader to stay at the level I choose When "I" is disengaged.

I can't seem to find any settings that let me change this behavior so I was wondering if this has always been the case with Pro Tools and I just don't remember.

Can anyone confirm this is normal or should I trash prefs?

"Link Record and Play Faders" is checked.

Thanks.

Pro Tools 12.2
OSX 10.10.5
HDX/Omni
Mac Pro 5,1 - 6 core
32g RAM
SSD HD - sys
Ext. HD - PT

Last edited by ArtyMorty; 09-28-2015 at 06:23 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 09-28-2015, 10:57 PM
Stig Eliassen's Avatar
Stig Eliassen Stig Eliassen is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2005
Location: Norway @ Studio Varmt & Trangt
Posts: 7,455
Default Re: HDX Input Monitoring level changes to previous fader level when disengaged

I believe it's always been like this, but not sure.

Anyway, go to Setup (menu) > Preferences > Operations tab > Record section > turn on Enable automation in record.
__________________
Studio rig - Pro Tools|HDX 2018.7 | Logic Pro X.4.2 | Avid HD I/O (8x8x8) | 6-core 3.33 Westmere w/24GB RAM | OS 10.12.3 | D-Command ES | Eleven Rack | Vienna Ensemble Pro 5
Mobile rig - Macbook Pro i7 w/16GB RAM | UA Apollo 8p | Pro Tools|HD 2018.3 | Logic Pro X.4.2 | OS 10.12.6
Reply With Quote
  #3  
Old 09-29-2015, 08:27 AM
ArtyMorty ArtyMorty is offline
Member
 
Join Date: Apr 2012
Location: WNC
Posts: 36
Default Re: HDX Input Monitoring level changes to previous fader level when disengaged

Quote:
Originally Posted by Stig Eliassen View Post
I believe it's always been like this, but not sure.

Anyway, go to Setup (menu) > Preferences > Operations tab > Record section > turn on Enable automation in record.
Thank you very much. This solved it for me.

I wonder if this option might have been automatically enabled in previous versions and I just took it for granted.

Have a great day.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-29-2015, 08:56 AM
Stig Eliassen's Avatar
Stig Eliassen Stig Eliassen is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2005
Location: Norway @ Studio Varmt & Trangt
Posts: 7,455
Default Re: HDX Input Monitoring level changes to previous fader level when disengaged

Glad it worked for you.

This feature came with PT 11.
__________________
Studio rig - Pro Tools|HDX 2018.7 | Logic Pro X.4.2 | Avid HD I/O (8x8x8) | 6-core 3.33 Westmere w/24GB RAM | OS 10.12.3 | D-Command ES | Eleven Rack | Vienna Ensemble Pro 5
Mobile rig - Macbook Pro i7 w/16GB RAM | UA Apollo 8p | Pro Tools|HD 2018.3 | Logic Pro X.4.2 | OS 10.12.6
Reply With Quote
  #5  
Old 09-29-2015, 09:21 AM
ArtyMorty ArtyMorty is offline
Member
 
Join Date: Apr 2012
Location: WNC
Posts: 36
Default Re: HDX Input Monitoring level changes to previous fader level when disengaged

Quote:
Originally Posted by Stig Eliassen View Post
Glad it worked for you.

This feature came with PT 11.
Ok that explains my confusion then. I went from PT10 to PT12.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
input monitoring level and record level different Jason1 macOS 8 12-07-2014 10:06 AM
Record monitoring level different from Playback monitoring level. sonicflwr macOS 1 03-09-2012 10:05 AM
Mixer fader and input level Greg555 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 12 08-23-2010 07:43 PM
Input level monitoring Sir Bergersworth 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 5 01-19-2006 08:01 PM
level meter freeze while monitoring input? artguilljr 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 04-04-2000 03:52 PM


All times are GMT -7. The time now is 03:47 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com