Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > FireWire and USB Audio Interfaces (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 06-10-2014, 09:40 PM
Leg@cyGuy Leg@cyGuy is offline
Member
 
Join Date: Jun 2014
Location: Mountain View, California
Posts: 11
Default Fast Track Pro 6.1.10 drivers won't install on Windows 8.1 64bit

For several generations of Windows (XP Pro -> 7 -> 8 -> 8.1) I have had trouble with my Fast Track Pro freezing occasionally and requiring system reboot. So I have tried to keep the drivers up to date in the hope this will eventually be fixed.

But the latest 6.1.10 drivers won't install. I tried uninstalling the previous drivers, but that didn't help, and now NEITHER the 6.1.10 drivers NOR the previous 6.0.7 drivers will install. The error message is just:

"M-Audio Fast Track Pro 6.1.0 (x64) Setup Wizard ended prematurely because of an error. [No kidding!] Your system has not been modified. To install this program at a later time, [blah, blah blah try again useless [bleep][bleep][bleep][bleep][bleep][bleep][bleep][bleep] with no technical details..]"

My system is a new dual 3.84 GHz Acer with 16GB memory, 64-bit Windows 8.1.

So my Fast Track Pro is now completely unusable, and I can't do anything about it!

Please help!!!!

David
Reply With Quote
  #2  
Old 06-11-2014, 12:49 PM
JoelG's Avatar
JoelG JoelG is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2010
Location: Canada
Posts: 1,851
Default Re: Fast Track Pro 6.1.10 drivers won't install on Windows 8.1 64bit

Do you have any AV software that might be preventing the install? Try running CCleaner to clean up any remnants of old software and drivers. When installing the drivers, right click and install as Administrator.

Joel
__________________
Jame Space:
HP Elite 6300 / Core i5 3570 / 12GB RAM / Win 10 Pro
Pro Tools 12 HD / Focusrite 18i20 + M-Audio ProFire 2626

Home:
Intel S5000PSL / 2 x Xeon E5450 / 32GB RAM / Win 10 Pro
Pro Tools 12 HD / M-Audio Project Mix IO

Rig:
Eleven Rack / ART SLA1 / Fender Mustang V 412 / FCB1010 w/ EurekaPROM
Reply With Quote
  #3  
Old 06-11-2014, 03:05 PM
Leg@cyGuy Leg@cyGuy is offline
Member
 
Join Date: Jun 2014
Location: Mountain View, California
Posts: 11
Default Re: Fast Track Pro 6.1.10 drivers won't install on Windows 8.1 64bit

Hi Joel,

Thanks for your message!

I uninstalled LightWorks (even though my audio had worked fine after its recent installation). Also ran CCleaner, then rebooted.

Alas, running the Fast Track Pro 6.1.10 installer as Administrator still fails with the same error.

David
Reply With Quote
  #4  
Old 06-12-2014, 03:50 PM
Emcha_audio's Avatar
Emcha_audio Emcha_audio is offline
Moderator
 
Join Date: May 2010
Location: Montréal, canada
Posts: 6,353
Default Re: Fast Track Pro 6.1.10 drivers won't install on Windows 8.1 64bit

What Joel meant is do you have any Anti-Virus (AV) program that are enabled when installing the drivers? These can sometimes block an installation, or have an effect on the installation of any software that they won't work properly because the AV thought some part of the installation process was suspect when it was not.
__________________
Manny.

#BOYCOTTTUSPRODUCTS

just not Pro tools and compatible plugins...
Reply With Quote
  #5  
Old 06-12-2014, 09:16 PM
Leg@cyGuy Leg@cyGuy is offline
Member
 
Join Date: Jun 2014
Location: Mountain View, California
Posts: 11
Default Re: Fast Track Pro 6.1.10 drivers won't install on Windows 8.1 64bit

Hi Manny,

Yes, I did think Joel meant "Audio/Video" by AV software. So I tried disabling my Norton Antivirus and running the installer again (as Administrator).

Still exactly the same problem
Reply With Quote
  #6  
Old 06-12-2014, 11:10 PM
Leg@cyGuy Leg@cyGuy is offline
Member
 
Join Date: Jun 2014
Location: Mountain View, California
Posts: 11
Default Re: Fast Track Pro 6.1.10 drivers won't install on Windows 8.1 64bit

At this point, I am strongly suspecting that the root cause of the problem here is the latest 8.1 updates from Microsoft. Has ANYBODY had success installing the 6.1.10 drivers on a 64-bit system with all the latest Win 8.1 updates??

David
Reply With Quote
  #7  
Old 06-12-2014, 11:25 PM
Leg@cyGuy Leg@cyGuy is offline
Member
 
Join Date: Jun 2014
Location: Mountain View, California
Posts: 11
Default Re: Fast Track Pro 6.1.10 drivers won't install on Windows 8.1 64bit

The FastTack Pro appears in the Device Manager's list, but has the "Microsoft Audio Driver" (and FTP does NOT appear in the Control Panel's "Manage Audio Devices" list).

I wish I had the driver files as a standard .inf and dlls etc, then I could just use "update driver" to install 6.1.10. But since I only have the "Wizard" executable, which fails every time, I can't try that.

Is there any way I can get an archive of the driver files with the .inf, so I can see if installing that way works??

David
Reply With Quote
  #8  
Old 06-12-2014, 11:39 PM
Leg@cyGuy Leg@cyGuy is offline
Member
 
Join Date: Jun 2014
Location: Mountain View, California
Posts: 11
Default Re: Fast Track Pro 6.1.10 drivers won't install on Windows 8.1 64bit

I dug around in the Control Panel's System and Security Action Center, and finally found some more detail about the failed install. It says this:

Source
Driver software installation

Summary
Could not install driver software

Date
‎6/‎12/‎2014 11:37 PM

Status
Not reported

Description
Windows could not copy all of the files needed to install this device driver software. This sometimes happens when the driver software was not designed for this version of Windows.

Problem signature
Problem Event Name: PnPDriverImportError
Architecture: x64
Win32 error: 0000054F
Inf name: MAudioFastTrackPro.inf
Driver Package hash: e19391161e246cc5662e80caf597db8691d94354
OS Version: 6.3.9600.2.0.0.768.101
Locale ID: 1033
Reply With Quote
  #9  
Old 06-13-2014, 07:26 AM
JoelG's Avatar
JoelG JoelG is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2010
Location: Canada
Posts: 1,851
Default Re: Fast Track Pro 6.1.10 drivers won't install on Windows 8.1 64bit

Hopefully someone will post with success/fail info for you. The driver is supposed to work with 8.1, but I'm not sure about 8.1, update 1 (man MS need to change there versioning!). Had it been working properly before the latest updates, or was this a first install on a new computer?

Joel
__________________
Jame Space:
HP Elite 6300 / Core i5 3570 / 12GB RAM / Win 10 Pro
Pro Tools 12 HD / Focusrite 18i20 + M-Audio ProFire 2626

Home:
Intel S5000PSL / 2 x Xeon E5450 / 32GB RAM / Win 10 Pro
Pro Tools 12 HD / M-Audio Project Mix IO

Rig:
Eleven Rack / ART SLA1 / Fender Mustang V 412 / FCB1010 w/ EurekaPROM
Reply With Quote
  #10  
Old 06-13-2014, 09:56 AM
Leg@cyGuy Leg@cyGuy is offline
Member
 
Join Date: Jun 2014
Location: Mountain View, California
Posts: 11
Default Re: Fast Track Pro 6.1.10 drivers won't install on Windows 8.1 64bit

6.0.7 had been working on 8.1, but with the usual intermittent freezing requiring a reboot. Everything went south when I tried to install 6.1.10. That failed, so I tried uninstalling 6.0.7, then 6.1.10 install still failed, then 6.0.7 re-install failed, so now I'm left with nothing...

David
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Intall Pro Tools LE 8.0.0 windows 7 64bit install csababylon 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 02-13-2013 12:33 AM
M-Box 2 Drivers 8.0.4 Windows 7 64bit problems Caatalyst 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 11 01-06-2011 02:11 PM
Windows 7 64Bit Audio Drivers (Beta) for Pro Tools LE 8.0.3 philip888 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 92 02-03-2010 02:16 AM


All times are GMT -7. The time now is 04:10 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com