Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Mixing > Pro Tools | S3

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-26-2015, 03:05 AM
Sonopolis Sonopolis is offline
Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: Berlin
Posts: 226
Default S3 MAJOR design flaw

Yesterday I had the chance to play around with the S3 to try out a couple of things that I had questions about. As expected, the S3 is much more solid than the Artist series controllers, especially the rotary encoders are of better quality, you can actually use them to adjust EQs, Compressors and Pan. Still I'd like to have the ability to set the acceleration of the knobs.

That being said, the S3 software seems to be in early Beta stage. Some severe bugs, lots of illogical choices and inconsistencies. Even worse, so many not implemented features and so much wasted possibilities like blank encoders and green-only multi-colored LEDs. Not to mention the cumbersome Eucon software with its late '90th interface.

Well, so far I saw a chance to have a really nice mid-class controller, if they'd get the software right someday.

But when trying out the automation one thing struck me that makes it basically impossible to use this controller as a professional mixing desk. It's been mentioned before that the placement of the Select and Rec/Auto keys is unfortunate. I know that this was designed as a live-mixing console, but these buttons between the faders are absolutely essential if you don't want to use a mouse. The problem is, it is definitely impossible to use these buttons without touching a fader. So when you're in Latch mode and want to drop out of Automation-Write on a channel or select that channel to view a plug-in window, you will always touch a fader and write automation.

I really don't know what to make of this. For me this makes the S3 essentially useless. The only possibilities I see, is to swap out Mute/Solo with Select/Rec via a preference or - maybe better - to introduce an Automation Mode in the lower row of encoders.

But with all the already missing features can't see this happening.
Reply With Quote
  #2  
Old 02-26-2015, 03:58 AM
LukeHoward LukeHoward is offline
Member
 
Join Date: Mar 2001
Location: Melbourne
Posts: 739
Default Re: S3 MAJOR design flaw

Quote:
Originally Posted by Sonopolis View Post
Yesterday I had the chance to play around with the S3 to try out a couple of things that I had questions about. As expected, the S3 is much more solid than the Artist series controllers, especially the rotary encoders are of better quality, you can actually use them to adjust EQs, Compressors and Pan. Still I'd like to have the ability to set the acceleration of the knobs.

That being said, the S3 software seems to be in early Beta stage. Some severe bugs, lots of illogical choices and inconsistencies. Even worse, so many not implemented features and so much wasted possibilities like blank encoders and green-only multi-colored LEDs. Not to mention the cumbersome Eucon software with its late '90th interface.

Well, so far I saw a chance to have a really nice mid-class controller, if they'd get the software right someday.

But when trying out the automation one thing struck me that makes it basically impossible to use this controller as a professional mixing desk. It's been mentioned before that the placement of the Select and Rec/Auto keys is unfortunate. I know that this was designed as a live-mixing console, but these buttons between the faders are absolutely essential if you don't want to use a mouse. The problem is, it is definitely impossible to use these buttons without touching a fader. So when you're in Latch mode and want to drop out of Automation-Write on a channel or select that channel to view a plug-in window, you will always touch a fader and write automation.

I really don't know what to make of this. For me this makes the S3 essentially useless. The only possibilities I see, is to swap out Mute/Solo with Select/Rec via a preference or - maybe better - to introduce an Automation Mode in the lower row of encoders.

But with all the already missing features can't see this happening.
I don't find it too bad. I think it depends on your hand size (mine are small but pretty chubby!). But you're right, you do need to be careful not to bump the adjacent fader.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-26-2015, 09:06 AM
Sonopolis Sonopolis is offline
Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: Berlin
Posts: 226
Default Re: S3 MAJOR design flaw

Quote:
Originally Posted by LukeHoward View Post
I don't find it too bad. I think it depends on your hand size (mine are small but pretty chubby!). But you're right, you do need to be careful not to bump the adjacent fader.
Mine are small, too. No, seriously I want to see the person who can get through a mix without accidentally writing fader automation when pushing one of these buttons.
Reply With Quote
  #4  
Old 02-26-2015, 04:30 PM
Norrie's Avatar
Norrie Norrie is offline
Member
 
Join Date: Aug 2013
Location: Glasgow, Scotland
Posts: 116
Default Re: S3 MAJOR design flaw

Can't say it's been a issue for me at all and my hands are not small.
__________________
I don't suffer from insanity -- I enjoy every minute of it !

Avid S3
Artist Transport
Pro Tools HD 12
UAD Apollo 8P
Audient ASP 880
Mac Pro TrashCan
3.5 GHz 6-Core Intel Xeon E5, 32GB ram
Adams A77x
UAD Quad Thunderbolt Satellite
Reply With Quote
  #5  
Old 03-30-2015, 10:55 PM
bcwiz's Avatar
bcwiz bcwiz is online now
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: vancouver
Posts: 506
Default Re: S3 MAJOR design flaw

And the meters on the left side of the fader instead of the right as in the software. Ha!
Reply With Quote
  #6  
Old 03-31-2015, 05:10 PM
Sonopolis Sonopolis is offline
Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: Berlin
Posts: 226
Default Re: S3 MAJOR design flaw

Quote:
Originally Posted by bcwiz View Post
And the meters on the left side of the fader instead of the right as in the software. Ha!
Yes, that's very irritating too. But at least this does not make write unwanted automation
Reply With Quote
  #7  
Old 03-31-2015, 05:31 PM
Norrie's Avatar
Norrie Norrie is offline
Member
 
Join Date: Aug 2013
Location: Glasgow, Scotland
Posts: 116
Default Re: S3 MAJOR design flaw

Quote:
Originally Posted by bcwiz View Post
And the meters on the left side of the fader instead of the right as in the software. Ha!
I don't find this a issue when I am mixing with my S3 I am looking at the S3 not the computer screen

Have you been hands on with one ?
__________________
I don't suffer from insanity -- I enjoy every minute of it !

Avid S3
Artist Transport
Pro Tools HD 12
UAD Apollo 8P
Audient ASP 880
Mac Pro TrashCan
3.5 GHz 6-Core Intel Xeon E5, 32GB ram
Adams A77x
UAD Quad Thunderbolt Satellite
Reply With Quote
  #8  
Old 01-28-2019, 11:54 AM
Dizzi45Z Dizzi45Z is offline
Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: UT, United States
Posts: 1,720
Default Re: S3 MAJOR design flaw

Quote:
Originally Posted by bcwiz View Post
And the meters on the left side of the fader instead of the right as in the software. Ha!
Having owned an S3 for about 5 months now, I have to agree. I always have to remind myself which side the metering is on for which fader since it flips between the software mixer and the control surface.
__________________
recording.guru : FREE Pro Tools Tips and 19 Video Basic Training Course
Pro Tools 12.8.3 HDX Mac OS 10.12.6
Mac Pro Quad 3.2 Nehalem with 32 GB RAM
Noisebox Studios -Utah Recording Studio
Reply With Quote
  #9  
Old 04-03-2019, 06:30 AM
Logichead Logichead is offline
Member
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 422
Default Re: S3 MAJOR design flaw

I started reading this link since I am considering an S3. Has the software caught up yet or is it still in development?

Thanks.

Best...H
Reply With Quote
  #10  
Old 04-04-2019, 08:17 AM
EddieJones's Avatar
EddieJones EddieJones is offline
Avid
 
Join Date: Dec 2014
Location: Santa Cruz
Posts: 1,948
Default Re: S3 MAJOR design flaw

There have been over 10 software releases since the start of this post with many features added and 100's of bugs fixed...its a completely different product now....
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Major plugin flaw!!!!!!! BradLyons Pro Tools TDM Systems (Mac) 20 08-12-2009 07:03 AM
Strike Design Flaw. Is there a fix? mchild Virtual Instruments 1 03-29-2007 07:38 AM
Strike has MAJOR flaw 4thfloorstudio Virtual Instruments 15 09-21-2006 10:44 AM
M-Audio Octane design flaw warning drum-van Pro Tools M-Powered (Win) 0 03-07-2006 11:32 AM


All times are GMT -7. The time now is 09:43 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com