Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2019

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-31-2019, 02:46 AM
TornadoTed TornadoTed is offline
Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: Mid Wales
Posts: 45
Default Drag and drop AAX sampler

I decided to make the jump from writing in Cubase and mixing in Pro Tools to doing everything in Pro Tools now the MIDI side of Pro Tools has been improved, I'm using 2019

One thing that is important to me is to be able to drag and drop audio into a sampler. I like messing around with sound design for say 10 minutes and then grab little snippets and drop them into the sampler. I was using the bundled light version of Groove Agent in Cubase.

Anyway enough of the background! I am looking for a list of drag and drop AAX samplers, if there are any where I can drag audio straight out of the edit window into the sampler.
Reply With Quote
  #2  
Old 10-31-2019, 02:48 AM
cqd cqd is offline
Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 107
Default Re: Drag and drop AAX sampler

Air Structure maybe?..you'd probably pick it up for a fiver..
Reply With Quote
  #3  
Old 10-31-2019, 06:51 AM
TornadoTed TornadoTed is offline
Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: Mid Wales
Posts: 45
Default Re: Drag and drop AAX sampler

Quote:
Originally Posted by cqd View Post
Air Structure maybe?..you'd probably pick it up for a fiver..
I'm sure I remember reading that the drag and drop functionality stopped working when they released the AAX version.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-31-2019, 07:44 AM
TornadoTed TornadoTed is offline
Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: Mid Wales
Posts: 45
Default Re: Drag and drop AAX sampler

After doing some more research the question I realise I needed to ask is,

Did they ever add drag and drop functionality to AAX?

I have seen a few posts saying that they hoped they would add it back as far as 2013 but no mention of it ever happening.
Reply With Quote
  #5  
Old 10-31-2019, 08:31 AM
gregga gregga is offline
Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: Berlin, Germany
Posts: 3
Default Re: Drag and drop AAX sampler

Sadly there is no such sampler... at least I‘m not aware of. I looked for quiet a while but didn’t find anything . It used to work with structure I think but I was told because of a bug. May be a rumour. But it shows it could be done. It’s very sad, that there is no such thing. I am sure there would be quite a user base for this functionality amongst sound designers. I would definitely be in...


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Reply With Quote
  #6  
Old 10-31-2019, 08:54 AM
Jon_Atkinson Jon_Atkinson is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: London
Posts: 833
Default Re: Drag and drop AAX sampler

I'd be tempted to say (and I'm just guessing here) that there's a PT reason why there isn't drag and drop...

For instance, you *can* drag and drop audio into NI Maschine from the timeline in Ableton, but not in PT. That functionality doesn't work.... Suggests there's a PT issue here?
__________________
Mac Westmere 6 core 3.3Ghz, 24GB RAM, OS 10.13.6, Protools Ultimate 2019.6, Antelope Orion 32, Vienna Ensemble Pro 5, UAD Quad PCIe
AJA I/O Express
Reply With Quote
  #7  
Old 10-31-2019, 08:56 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 17,191
Default Re: Drag and drop AAX sampler

AFAIK it is a restriction in AAX specification
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #8  
Old 10-31-2019, 09:25 AM
TornadoTed TornadoTed is offline
Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: Mid Wales
Posts: 45
Default Re: Drag and drop AAX sampler

I am pretty astounded that such a simple but very useful feature that I used regularly in Cubase isn't possible in Pro Tools. I hope they can address it one day maybe by bundling their own sampler with Pro Tools if 3rd party support isn't an option.
Reply With Quote
  #9  
Old 10-31-2019, 11:09 AM
ripekeai ripekeai is offline
Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Los Angeles
Posts: 148
Default Re: Drag and drop AAX sampler

Try NI Battery. Drag and drop!
Reply With Quote
  #10  
Old 10-31-2019, 11:26 AM
Jon_Atkinson Jon_Atkinson is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: London
Posts: 833
Default Re: Drag and drop AAX sampler

Quote:
Originally Posted by ripekeai View Post
Try NI Battery. Drag and drop!
Not out of the timeline it isn't unfortunately.

Also, it doesn't play spread across the keyboard, nor is it polyphonic (for a single sample)... Not sure if the OP was looking for that (or that's just my reading of his post, given that he mentioned sound design)

Battery is great, and as you say is drag and drop (from the finder), but if you're recording audio in the timeline and want to manipulate it and play back using a keyboard then it's not the right tool.

I do exactly what the OP is talking about, and use Ableton for this (Simpler is really great for this kind of sound design)
I've been round the houses trying everything.... I've used pretty much every soft sampler out there (except the new TAL one which I've heard is great by the way).... Even got a Yamaha A4000 to try, and often use my OP1 for similar....

Ableton and Simpler, ReWired into PT is where I'm currently at...

Such a shame that support for developing Structure fell by the wayside. It could have been great for this.
__________________
Mac Westmere 6 core 3.3Ghz, 24GB RAM, OS 10.13.6, Protools Ultimate 2019.6, Antelope Orion 32, Vienna Ensemble Pro 5, UAD Quad PCIe
AJA I/O Express
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
VI Drum Sampler with Drag An Drop? johnsimmons Virtual Instruments 4 02-02-2010 04:20 PM
Sampler with drag and drop capability ? micline 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 01-11-2008 01:05 PM
RTAS sampler with drag/drop of regions? fredrick 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 08-01-2005 01:29 PM
Drag and drop HD-TDM Sampler??? PBJ Pro Tools TDM Systems (Mac) 1 04-01-2004 06:46 PM
Sampler plugin with Drag & Drop from edit window?? goldn 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 12-07-2003 05:04 PM


All times are GMT -7. The time now is 01:43 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com