Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2019

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 10-04-2019, 03:36 PM
Philthy Philthy is offline
Member
 
Join Date: Apr 2001
Location: CT, USA
Posts: 1,260
Default Re: Free Cakewalk has real dual screen display on Windows

Quote:
Originally Posted by deanrichard View Post
In the Windows OS most applications not named Pro Tools allow windows to be separated onto two monitors. I've only tried a handful, but they all do. Samplitude, Studio One, Reaper, etc. Sony/Magix Vegas does the same for video. The "master app" window concept is unique to Pro Tools in my experience. Just guessing, but from my software engineering experience of days gone by, it could have something to do with the UI libraries Avid uses for cross platform development.

That said, I don't find the single window concept anything more than a minor irritation. It's trivial to stretch the main window across both monitors and set up the windows however I like across both. However, I very much like the docked window capabilities of most other apps, and I also like the tab capabilities.
On giant monitors it's not a big deal, but at modest resolutions the multiple title bars eat up an incredible amount of space. And it's kludgy feeling!!! It looks like something from the 1990's honestly.
__________________
Phil Mann
Silk City Music Factory - CT Recording Studio
Reply With Quote
  #12  
Old 10-04-2019, 11:44 PM
deanrichard deanrichard is offline
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Waukesha, WI
Posts: 851
Default Re: Free Cakewalk has real dual screen display on Windows

I suppose so, and it's not ideal, but I would find tabs and docked windows a lot more useful.

Quote:
Originally Posted by Philthy View Post
On giant monitors it's not a big deal, but at modest resolutions the multiple title bars eat up an incredible amount of space. And it's kludgy feeling!!! It looks like something from the 1990's honestly.
Reply With Quote
  #13  
Old 10-05-2019, 05:00 AM
musicman691 musicman691 is online now
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 16,752
Default Re: Free Cakewalk has real dual screen display on Windows

Quote:
Originally Posted by deanrichard View Post
I suppose so, and it's not ideal, but I would find tabs and docked windows a lot more useful.
You would LOVE the Digital Performer gui then. Cluttered beyond belief with small fonts.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #14  
Old 10-05-2019, 11:11 AM
deanrichard deanrichard is offline
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Waukesha, WI
Posts: 851
Default Re: Free Cakewalk has real dual screen display on Windows

What does font size have to do with tabbed windows and dockers? Really an off the wall comment IMO. Tabbed windows are time savers, and dockers de-clutter things. Completely unrelated to font size.

Going back to the original post, the ability to put the mixer outside the app window is a convenience. All of these things could be added to PT to make it better.

Quote:
Originally Posted by musicman691 View Post
You would LOVE the Digital Performer gui then. Cluttered beyond belief with small fonts.
Reply With Quote
  #15  
Old 10-05-2019, 11:18 AM
musicman691 musicman691 is online now
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 16,752
Default Re: Free Cakewalk has real dual screen display on Windows

Quote:
Originally Posted by deanrichard View Post
What does font size have to do with tabbed windows and dockers? Really an off the wall comment IMO. Tabbed windows are time savers, and dockers de-clutter things. Completely unrelated to font size.

Going back to the original post, the ability to put the mixer outside the app window is a convenience. All of these things could be added to PT to make it better.
The font size has nothing to do with tabbed windows & dockers. I mentioned it because it's a part of DP's gui as kind of a warning that while DP has what you want in tabs/docking/etc. it has the bugaboo of small fonts.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #16  
Old 10-06-2019, 12:43 AM
deanrichard deanrichard is offline
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Waukesha, WI
Posts: 851
Default Re: Free Cakewalk has real dual screen display on Windows

That's OK, but I'm not sure why you mentioned it. I didn't mention DP, and I have never seen it. I did mention Samplitude, Reaper, Studio One, and Magix Vegas Video editor. They all do docking, tabs, and can do separate windows on dual monitors, and those capabilities are very useful. The font sizes are fine on all of those apps.

If DP has a bad UI, that's a negative thing of course, but it really has nothing to do with the discussion of using separate windows across dual monitors. But to be fair, I was guilty of taking the discussion a different direction myself by bringing up tabs and dockers. My bad. But I did try to frame that thought around the idea that those things were more useful to me than separate windows.

Quote:
Originally Posted by musicman691 View Post
The font size has nothing to do with tabbed windows & dockers. I mentioned it because it's a part of DP's gui as kind of a warning that while DP has what you want in tabs/docking/etc. it has the bugaboo of small fonts.
Reply With Quote
  #17  
Old 10-07-2019, 09:53 AM
Philthy Philthy is offline
Member
 
Join Date: Apr 2001
Location: CT, USA
Posts: 1,260
Default Re: Free Cakewalk has real dual screen display on Windows

Avid has made decisions in the past to maintain parity between operating systems, and they've always supported the concept of easy migration from one ProTools rig to another... for example, unlike other DAWs we remain unable to add or change key bindings, which is sold as a benefit, and not a limitation. So I think it's a drag that ProTools under Windows sacrifices screen real estate and has a kludgy back pane under Windows. And it's been going on for how many years/decades now?

Personally looking ahead to my next major DAW system upgrade, I am not confident that Apple will offer a suitable platform. The new mac pro is a waste of money as offered. I would like to be able to consider migrating completely to Windows. But personally, the kludgy ProTools display under Windows is a major stumbling block. I understand some people won't feel it's such a big deal... but for me it is! I go back and forth between an older OSX version of ProTools at work, and a modern version on Windows at home, and even with the added features of the modern version, the whole "feel" of it is off, primarily because of the ugly screen tiling. I totally get why some people wouldn't think it was a big deal, but hey what can I say... it bothers me!
__________________
Phil Mann
Silk City Music Factory - CT Recording Studio
Reply With Quote
  #18  
Old 10-07-2019, 09:55 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 17,191
Default Re: Free Cakewalk has real dual screen display on Windows

Quote:
Originally Posted by Philthy View Post
it bothers me!
One of the reasons I stopped using Windows in 2002
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cakewalk Lives and is free now!! From Bandlab Southsidemusic General Discussion 1 04-09-2018 07:19 PM
Free LA-2A Modelled Plug-in -- CA-2A From Cakewalk AvidProToolsUser AAX Plug-ins 26 10-31-2016 03:54 PM
Plug-ins List display, view of the screen display andre67 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 10-23-2007 04:24 AM
Why doesnt pt free remember my dual screen set up? antztudio Digidesign Hardware & Software 1 10-25-2005 04:28 PM
PT Free vs. Cakewalk Metro 5 shudder Digidesign Hardware & Software 2 11-03-2000 08:08 PM


All times are GMT -7. The time now is 11:18 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com