Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-14-2009, 12:39 PM
boabyd23 boabyd23 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 162
Default Digi 003 console, comand 8 or digi 003 rack plus

Looking to upgrade before end of December and stuck in a rut wat to get. i thought of the rack plus for the 8 mic preamps to record on location but would like to be more hands on at the mix stage rather thatn using a mouse.

I'm using a MacBook with Protools 8 and logic9 studio. I have used both digi 003 rack and console but undecided.

Any recommendations would be great.


Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 12-14-2009, 06:28 PM
basslik's Avatar
basslik basslik is offline
Member
 
Join Date: Dec 2007
Location: Phoenix, Arizona
Posts: 1,527
Default Re: Digi 003 console, comand 8 or digi 003 rack plus

Quote:
Originally Posted by boabyd23 View Post
Looking to upgrade before end of December and stuck in a rut wat to get. i thought of the rack plus for the 8 mic preamps to record on location but would like to be more hands on at the mix stage rather thatn using a mouse.

I'm using a MacBook with Protools 8 and logic9 studio. I have used both digi 003 rack and console but undecided.

Any recommendations would be great.


Thanks
Hands on, and hands down the console! i love it, next step would be the c/24, way to much money, the rack with 8 pres you are stuck with those 8pres and can't be bypassed unless you route digital.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-14-2009, 07:56 PM
Barry Johns Barry Johns is offline
Member
 
Join Date: Dec 2002
Location: Orlando, FL
Posts: 3,567
Default Re: Digi 003 console, comand 8 or digi 003 rack plus

003 Console, no question, not even close. Command 8 is better than all non-digi units, but for LE, 003 Console smokes it.
Reply With Quote
  #4  
Old 12-15-2009, 01:14 AM
tamasdragon tamasdragon is offline
Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: Hungary
Posts: 2,190
Default Re: Digi 003 console, comand 8 or digi 003 rack plus

003 console, hands down, or up, or whatever.
Non-digi control surfaces always miss something. Digi control surface= best integration, best stability, best usabiltiy.

ps. I realized that it sound like a cheese commercial, but it's still true.
__________________
my blog:Tamas Dragon
Reply With Quote
  #5  
Old 12-15-2009, 02:46 AM
Darney Darney is offline
Member
 
Join Date: Feb 2003
Location: Terre Haute
Posts: 408
Default Re: Digi 003 console, comand 8 or digi 003 rack plus

Quote:
Originally Posted by basslik View Post
Hands on, and hands down the console! i love it, next step would be the c/24, way to much money, the rack with 8 pres you are stuck with those 8pres and can't be bypassed unless you route digital.
Ummm.... the 003R also has LINE inputs... so you can use external preamps, bypassing the mic pre's. Takes up less space, you can use an external mixer (big plus) and get the same functionality for the most part.
Buy the 003R... and a Faderport... with the money you save you can buy one really nice preamp or two medium grade preamps or compressors.

Just my opinion. Your results may vary.
__________________
“What fresh hell is this?” - Dorothy S. Parker
Reply With Quote
  #6  
Old 12-15-2009, 07:11 PM
basslik's Avatar
basslik basslik is offline
Member
 
Join Date: Dec 2007
Location: Phoenix, Arizona
Posts: 1,527
Default Re: Digi 003 console, comand 8 or digi 003 rack plus

Quote:
Originally Posted by Darney View Post
Ummm.... the 003R also has LINE inputs... so you can use external preamps, bypassing the mic pre's. Takes up less space, you can use an external mixer (big plus) and get the same functionality for the most part.
Buy the 003R... and a Faderport... with the money you save you can buy one really nice preamp or two medium grade preamps or compressors.

Just my opinion. Your results may vary.
He does want hands on, like a console. 8 line inputs, but he can't bypass the converters.
Reply With Quote
  #7  
Old 12-16-2009, 12:40 AM
tamasdragon tamasdragon is offline
Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: Hungary
Posts: 2,190
Default Re: Digi 003 console, comand 8 or digi 003 rack plus

Few thoughts about this.
Digi's pres are not so good, that is a fact, but!
If you use some high quality outboard preamp, and connect it through the digi003 ins, although you cannot bypass the pres, but on line ins, do not even touch the digipres. What you get is still the high quality preamps sound. I have tried this several times. The digi003 do NOT ruin your sound, even not if you use line in 1-4 without any gain.

The converters. Some time ago on gearslutz there was a thread where apogee rosetta and digi003 was compared. There wasn't that big difference between the two, not to mention that it was not clear which is better sonically, so again, this is a very usable situation. The converters in the 003 are not that bad.

Now taken that even apogee stated that rosetta is a tad better than their ensemble and so, digi003 is quite a good price/performance ratio.

Remember the fact, if the sound sucks, it is NOT the digi003's fault.
__________________
my blog:Tamas Dragon
Reply With Quote
  #8  
Old 12-16-2009, 08:31 AM
CME CME is offline
Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: Ardmore OK
Posts: 3,205
Default Re: Digi 003 console, comand 8 or digi 003 rack plus

While I've not used the 003 I do have an 002 console. And I love being able to mix without a mouse. I however do not like the cable clutter caused by running all those connections to it (firewire, mic cables, monitors, power cable, outboard mix pres, outboard headphone amp, ect.). Just something to think about. That is the one downside I didn't think about when purchasing it. If I was doing it all over again I'd seriously consider the rack unit and the command 8. I would however get the basic 003, as the 4 mic pres are decent, I'd rather spend the extra $$ on outboard pres for more flavors.
__________________
2009 Mac Pro - Dual X5650 Xeon 6-core 2.66Ghz procs, 48GB of Ram, SATA 3 and USB 3.0 PCIe cards. R9 280X video card. macOS Sierra. Harrison Mixbus 32C, Studio One 3, Reaper, and pro tools 12 when I have to.
Reply With Quote
  #9  
Old 12-16-2009, 08:00 PM
nst7 nst7 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cincinnati OH
Posts: 9,775
Default Re: Digi 003 console, comand 8 or digi 003 rack plus

A few minor issues with the 003 console is it can be kind of big and awkward as far as where to place it in your work area. The command 8 is a little smaller. Also, again because of the size and design, it's a little inconvenient to plug and unplug connections, etc. It seems like the rack can be a little tidier with cables and placement, etc.
Reply With Quote
  #10  
Old 12-16-2009, 08:31 PM
basslik's Avatar
basslik basslik is offline
Member
 
Join Date: Dec 2007
Location: Phoenix, Arizona
Posts: 1,527
Default Re: Digi 003 console, comand 8 or digi 003 rack plus

Quote:
Originally Posted by nst7 View Post
A few minor issues with the 003 console is it can be kind of big and awkward as far as where to place it in your work area. The command 8 is a little smaller. Also, again because of the size and design, it's a little inconvenient to plug and unplug connections, etc. It seems like the rack can be a little tidier with cables and placement, etc.
Awkward somewhat, but as far as cables, I can't see any cables once everything is plugged in and in place, same with my Imac, it's got the base with the hole in the back to run the cables and you can't tell there's any cables hooked up to it, once you set then forget(LOL) sounds like that TV commercial, But I really like the hands on mixing, I think I would like the command 8 just as much, maybe more with it's small foot print, but I would really like something like Euphonix MC control, those look sweet.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
C24 console and Digi Rack 003 communication issues. kat768 ICON & C|24 2 11-21-2013 07:53 AM
Pricing Change: Digi 002 & Digi 002 Rack DC Harness Avid Technical Alerts 0 02-28-2011 03:19 PM
Rack-Mount Comand 8? spicyitaliano ProControl, Control|24, Command|8 2 07-31-2006 02:47 PM
Digi 002 Rack + Control 8 or Digi 002 Full System YogiBear 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 5 11-09-2004 09:38 AM
DIGI 002 rack versus 002 console Death Bringer General Discussion 2 01-26-2004 08:16 AM


All times are GMT -7. The time now is 07:18 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com