Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 11

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 08-02-2016, 07:43 PM
aftermid aftermid is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: miami, Fl. USA
Posts: 144
Default Omni HD

OK,
So today I noticed that Channel one on the omni mic input is dead or putting out a very low output. Channel two is fine. Channel one line and inst works fine, but not mic.

Things tried:
Reset Omni
Tried input one in back of Omni.
Checked all hardware settings.
Same mic and cable tried on Ch 2, no problems.


The channel is not completely dead. Cracking up input one will record a very faint faraway signal. So there is some low very low level signal getting in.

Anything you might suggest I should try or is Channel one Mic pre going bad? Thanks for the help.
Reply With Quote
  #2  
Old 08-02-2016, 07:47 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is online now
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 13,990
Default Re: Omni HD

What Mic are you using? Same exact one in each case? If a condenser make sure the phantom power on the problem channel is OK/try a dynamic mic as a test.
Reply With Quote
  #3  
Old 08-02-2016, 09:47 PM
aftermid aftermid is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: miami, Fl. USA
Posts: 144
Default Re: Omni HD

yeah, tried same mic and cable on both inputs. A dynamic mic doesn't work on channel one either.
Reply With Quote
  #4  
Old 08-02-2016, 09:49 PM
aftermid aftermid is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: miami, Fl. USA
Posts: 144
Default Re: Omni HD

The first mic used was a condenser mic. Phantom power seems to be ok. Afterwards, I tried the dynamic mic to rule out the condenser mic being bad and/or phantom power.
Reply With Quote
  #5  
Old 08-02-2016, 09:56 PM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 12,838
Default Re: Omni HD

This has happened to a few others and is not something you can fix at home.

First off you have the "pad" button on +4 and not -10 right?

Here are a bit of info from others who have OMNI interfaces.

http://duc.avid.com/showthread.php?t...dio+interfaces
Best Of Luck

Christopher
__________________
Best Regards
Christopher

—————————————
South Side Music Group
WEBHOME
—————————————
Reply With Quote
  #6  
Old 08-02-2016, 10:33 PM
aftermid aftermid is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: miami, Fl. USA
Posts: 144
Default Re: Omni HD

Pad button is not on.
Reply With Quote
  #7  
Old 08-03-2016, 12:43 AM
Meads Meads is offline
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Germany
Posts: 2,903
Default Re: Omni HD

Happened to me as well. The Omnis up to a certain revision had an issue, that when you plugged/unplugged a mic while phantom power was on this somehow damaged the preamp.
Avid fixed it for free, even though my unit was out of warranty. It's a known issue.
__________________

iMac Pro
- MacOS 10.14.6
---
- Pro Tools U HDN 2019.6
- Avid HD Omni + HD I/O 8x8x8
- C|24 | S3 | Dock
Reply With Quote
  #8  
Old 08-03-2016, 08:52 PM
aftermid aftermid is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: miami, Fl. USA
Posts: 144
Default Re: Omni HD

Yeah, I saw from the link, this is a common problem. Hopefully, Avid will stand by their product, even though the unit is less than 2 yrs old. I did notice in some posts that people were saying that these units were problematic before Rev D. Mine is a Rev A, which I can't figure, since it's fairly new. I guess this one had been sitting in the warehouse shelf for awhile.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Omni vs HD 8x8x8 io and Omni Pre's Southsidemusic Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 13 03-27-2013 01:00 AM
OMNI Fried? Calling Omni Members - Check High Samplerates KingFish Pro Tools TDM Systems (Mac) 3 11-03-2011 09:19 PM
Be aware! Potential HD Omni buyers with treated Rooms and Computers. Omni Noisy Fan FRaNCo MuSiC Pro Tools HDX & HD Native Systems (Win) 0 09-25-2011 05:42 AM
Can I use 2 HD Omni's at once? PostHuman Pro Tools TDM Systems (Mac) 7 02-06-2011 09:49 AM
New HD Omni Alιcio Costa Pro Tools TDM Systems (Mac) 280 08-19-2010 07:24 PM


All times are GMT -7. The time now is 02:01 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com