Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Windows

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-15-2013, 07:58 PM
PySikE PySikE is offline
Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Lond0N
Posts: 10
Lightbulb Solution to the error -9514 on Windows 8 (memory / cache / DAE buffer)

Right, after reading this forum inside out and tried all sort of things, the solution to this error is very simple.



1 - Right click on the Pro Tools 10.3.3 installer > properties > compatibility > check the box and make it compatible with Windows 7 > then, check the box "Run this program as administrator" (same applies to the Digidesign 003 driver 9.0.2.65)

2 - Once installed, you may get a crash error when launching Pro Tools, it has to be added to the DEP
Control Panel > System > Advanced System Settings > Under the box Performance click on Settings > go to the tab Data Execution Prevention > Turn on DEP... (reboot required) > then, click on "add..." > search for ProTools.exe and you are done.

*Note : Also, it may be a good idea to delete all the preferences before reinstalling it.

C:\Program Files (x86)\Avid\Pro Tools\Databases\Unicode\Volumes
C:\Program Files (x86)\Avid\Pro Tools\DAE\DAE Prefs
C:\Users\Users Name\AppData\Roaming\Avid\Pro Tools
Reply With Quote
  #2  
Old 01-22-2013, 02:48 AM
markyzno markyzno is offline
Member
 
Join Date: Jan 2013
Location: West Sussex
Posts: 30
Default Re: Solution to the error -9514 on Windows 8 (memory / cache / DAE buffer)

Also worth noting is that you should also right click the Pro Tools launch Icon and set it to run in Win 7 Comp mode and check the run as administrator.

Also another thing I noted was that when you run the installer, right click and hit the security tab and make sure all the permissions settings are set to allow for Admin, trusted installers and also Users.

Do the same for the Launch Icon also.

This resolved the -9514 DAE error for me.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-16-2013, 06:42 AM
L-Train Studios L-Train Studios is offline
Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: New York
Posts: 13
Default Re: Solution to the error -9514 on Windows 8 (memory / cache / DAE buffer)

This works on my windows 8 too.
Reply With Quote
  #4  
Old 03-22-2013, 10:05 AM
iasandy iasandy is offline
Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Coconut Creek, FL
Posts: 14
Default Re: Solution to the error -9514 on Windows 8 (memory / cache / DAE buffer)

All,

I'm having this very same issue. But unfortunately for me, nothing I do, including your recommendations in this post and another post which recommends backing down to v10.3.1 works.

History - I was running 10.3.2 successfully on Win 8 for a long period of time with no issues. Due to an OS corruption, unrelated to PT10, I decided to do a full machine fresh reload of Win 8 and reinstall everything from scratch. Here I am, unable to use PT and of course, no support due to it not being supported yet.

The only difference that I can think of is that the previous instance of WIn8 was done as an in-place upgrade from Win7. This latest upgrade was a fresh install of Win8. Perhaps the in-place upgrade retained some things from Win7 mysteriously behind the scenes?

I'd appreciate knowing if ANYONE has anything else to offer. I'm afraid I'm at my wits end. PT support says either reinstall Win7 and call back for help, or wait til the next gen comes out, which could be forever in my book.

Thoughts? Prayers? Promises? :)
Reply With Quote
  #5  
Old 03-22-2013, 10:10 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 35,603
Default Re: Solution to the error -9514 on Windows 8 (memory / cache / DAE buffer)

Quote:
Originally Posted by iasandy View Post
All,

I'm having this very same issue. But unfortunately for me, nothing I do, including your recommendations in this post and another post which recommends backing down to v10.3.1 works.

History - I was running 10.3.2 successfully on Win 8 for a long period of time with no issues. Due to an OS corruption, unrelated to PT10, I decided to do a full machine fresh reload of Win 8 and reinstall everything from scratch. Here I am, unable to use PT and of course, no support due to it not being supported yet.

The only difference that I can think of is that the previous instance of WIn8 was done as an in-place upgrade from Win7. This latest upgrade was a fresh install of Win8. Perhaps the in-place upgrade retained some things from Win7 mysteriously behind the scenes?

I'd appreciate knowing if ANYONE has anything else to offer. I'm afraid I'm at my wits end. PT support says either reinstall Win7 and call back for help, or wait til the next gen comes out, which could be forever in my book.

Thoughts? Prayers? Promises? :)
This misery could have been avoided if you had used drive imaging
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #6  
Old 03-22-2013, 10:24 AM
Bharath's Avatar
Bharath Bharath is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Berkeley, CA
Posts: 114
Default Re: Solution to the error -9514 on Windows 8 (memory / cache / DAE buffer)

Hi,

Doesn't right click "Run as Administrator" work?
__________________
:: Bharath
Pro Tools Software Team
Reply With Quote
  #7  
Old 03-22-2013, 10:27 AM
iasandy iasandy is offline
Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Coconut Creek, FL
Posts: 14
Default Re: Solution to the error -9514 on Windows 8 (memory / cache / DAE buffer)

Albee, Drive imaging could have potentially copied the corruption from the old to the new with it. And thanks for the productive input....

Bharath, yes, ADMIN all the way. Properties were changes in the EXE/launch to Win7 compat mode, etc. Everything PySikE lists and then some.
Reply With Quote
  #8  
Old 03-22-2013, 10:36 AM
iasandy iasandy is offline
Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Coconut Creek, FL
Posts: 14
Default Re: Solution to the error -9514 on Windows 8 (memory / cache / DAE buffer)

Can anything be edited and forced via REGEDIT to help???
Reply With Quote
  #9  
Old 03-22-2013, 10:37 AM
Bharath's Avatar
Bharath Bharath is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Berkeley, CA
Posts: 114
Default Re: Solution to the error -9514 on Windows 8 (memory / cache / DAE buffer)

Usually installer sets up some permissions. (9514 indicates one or two such permission hasn't been set). Let me see what I can do.
__________________
:: Bharath
Pro Tools Software Team
Reply With Quote
  #10  
Old 03-22-2013, 10:58 AM
Shan's Avatar
Shan Shan is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2001
Location: Vancouver, B.C.
Posts: 13,551
Default Re: Solution to the error -9514 on Windows 8 (memory / cache / DAE buffer)

Quote:
Originally Posted by iasandy View Post
Can anything be edited and forced via REGEDIT to help???
Try this:

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms190730.aspx

Shane
__________________
Pro Tools Power User Editing

Give your plug-ins a facelift...and skin 'em!
__________________

"Music should be performed by the musician, not by the engineer."

Michael Wagener 25th July 2005, 02:59 PM

__________________

Pro Tools|HD Native 9.0.1 | Pro Tools|HDX 10.2 | Studio One | REAPER 4.22 | HD OMNI | HoboMac Pro 2.26Ghz Quad-Core | W7 Ultimate 64-bit
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Could not allocate memory for the disk cache. Try lowering your disk buffer.. slim_shady Pro Tools 10 15 05-09-2017 05:20 PM
DAE buffer -9514 error jonwade92 Windows 14 08-01-2013 12:16 PM
-9514 Disk Cache Error wackjaw Windows 4 06-18-2013 08:42 PM
Pro Tools 10 on Windows 8 (error 9514) raoul.14@live.com Windows 9 11-08-2012 01:32 PM
Pro Tools 10 Launch Error (-9514) "Disk Cache (DAE)..." mgthefuture Pro Tools 10 5 03-03-2012 09:59 PM


All times are GMT -7. The time now is 07:49 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com