Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Post Production > Post - Surround - Video

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-06-2017, 02:34 AM
michaelfbates michaelfbates is offline
Member
 
Join Date: Dec 2016
Location: London, UK
Posts: 41
Default Final Cut Pro X to Pro Tools

I've searched the forum and not found any recent or detailed discussion about this so apologies if it has been covered elsewhere.

I'm supervising sound post on a feature in March that is being edited on Final Cut Pro X.

I'm aware that FCPX doesn't support AAF or OMF export natively.

It seems like the only current option is to use X2Pro to convert XML to AAF.

My questions are:

1) Is there another option I'm missing for going from FCP to PT?

2) In the FCPX -> X2Pro -> Pro Tools workflow are there any potential pitfalls at any point from syncing rushes to turnover that I should be aware of?

3) Does anyone have any other useful tips about this workflow that they wish they'd know before they did it for the first time?

Thanks in advance for your help!

P.S. Production sound for this will only be a mono boom track so no dealing with multi track production if that makes a difference.

Last edited by michaelfbates; 01-06-2017 at 10:33 AM. Reason: clarification
Reply With Quote
  #2  
Old 01-06-2017, 06:38 AM
StonehengeX StonehengeX is offline
Member
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 33
Default Re: Final Cut Pro X to Pro Tools

I did this for a couple of years and here's what I learned.

The video editor needs to utilize audio roles in their sequence (Narr, Prod, SFX, Music, etc...). Each audio clip in their sequence should be assigned a role. This is key b/c X2Pro will create tracks in the AAF based off the roles in the FCPX project. If the editor doesn't assign roles you get a mess of an AAF and get to spend a day sorting it out because everything will be labelled the default (Dialogue).

X2Pro DOES NOT support retimed clips from FCPX. If the editor is speeding up/slowing down audio you won't get it, and if you do get it, it won't be retimed and will likely be placed somewhere random in the timeline. Very frustrating.

Hope that helps.

-Stone
Reply With Quote
  #3  
Old 01-07-2017, 01:44 AM
michaelfbates michaelfbates is offline
Member
 
Join Date: Dec 2016
Location: London, UK
Posts: 41
Default Re: Final Cut Pro X to Pro Tools

Thanks Stone, that's really helpful, exactly the sort of info I was looking for!

Quote:
Originally Posted by StonehengeX View Post
The video editor needs to utilize audio roles in their sequence (Narr, Prod, SFX, Music, etc...). Each audio clip in their sequence should be assigned a role. This is key b/c X2Pro will create tracks in the AAF based off the roles in the FCPX project. If the editor doesn't assign roles you get a mess of an AAF and get to spend a day sorting it out because everything will be labelled the default (Dialogue).
That's really useful to know about roles, sounds like at least I might get a reasonably organised AAF if they stick to labelling clips consistently.

Quote:
Originally Posted by StonehengeX View Post
X2Pro DOES NOT support retimed clips from FCPX. If the editor is speeding up/slowing down audio you won't get it, and if you do get it, it won't be retimed and will likely be placed somewhere random in the timeline. Very frustrating.
Could the editor just give all retimed clips a separate "retimed" role to at least keep them together to make it easier to sort out once in PT?
__________________
PT Ultimate 2019.5 | macOS 10.13.6 | Eucon 2019.5 | Mac Pro 5,1 | 3.46 GHz 12-Core
Reply With Quote
  #4  
Old 01-07-2017, 12:17 PM
Mike Thornton's Avatar
Mike Thornton Mike Thornton is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Manchester, U.K.
Posts: 384
Default Re: Final Cut Pro X to Pro Tools

Hi Michael,

Russ and I did a tutorial on Pro Tools Expert showing how to use X2Pro to get an AAF into Pro Tools from FCPX. The deal of course is long since gone but the tutorial still stands.
__________________
Mike Thornton MIPS
Audio Meister and Editor of Pro Tools Expert
www.pro-tools-expert.com
Reply With Quote
  #5  
Old 01-08-2017, 11:55 PM
michaelfbates michaelfbates is offline
Member
 
Join Date: Dec 2016
Location: London, UK
Posts: 41
Default Re: Final Cut Pro X to Pro Tools

Quote:
Originally Posted by Mike Thornton View Post
Hi Michael,

Russ and I did a tutorial on Pro Tools Expert showing how to use X2Pro to get an AAF into Pro Tools from FCPX. The deal of course is long since gone but the tutorial still stands.
That's incredibly helpful Mike, thank you. Should have know you'd have covered this already!
__________________
PT Ultimate 2019.5 | macOS 10.13.6 | Eucon 2019.5 | Mac Pro 5,1 | 3.46 GHz 12-Core
Reply With Quote
  #6  
Old 01-09-2017, 10:38 AM
StonehengeX StonehengeX is offline
Member
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 33
Default Re: Final Cut Pro X to Pro Tools

Quote:
Originally Posted by michaelfbates View Post
Could the editor just give all retimed clips a separate "retimed" role to at least keep them together to make it easier to sort out once in PT?
The problem isn't the retimed clips being assigned a role, the problem lies in translating the EDL into an AAF and maintaining the retimed clips.

-Stone
Reply With Quote
  #7  
Old 01-09-2017, 08:23 PM
reichman's Avatar
reichman reichman is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: New York
Posts: 2,064
Default Re: Final Cut Pro X to Pro Tools

My first experience receiving a project from FCPX made me want to cry. Dialog on *only* 127 tracks (started out on 500 tracks at first). It was an editing nightmare. So glad to hear you guys are working it out. I remember swearing that I would never work on a FCPX-sourced mix again.
__________________
Nathaniel Reichman
Supervising Producer – Re-recording Mixer
Dubway Studios
Reply With Quote
  #8  
Old 01-10-2017, 12:12 AM
michaelfbates michaelfbates is offline
Member
 
Join Date: Dec 2016
Location: London, UK
Posts: 41
Default Re: Final Cut Pro X to Pro Tools

Cheers Stone, I'll bear that in mind when talking to the editor about handover.
__________________
PT Ultimate 2019.5 | macOS 10.13.6 | Eucon 2019.5 | Mac Pro 5,1 | 3.46 GHz 12-Core
Reply With Quote
  #9  
Old 01-10-2017, 12:14 AM
michaelfbates michaelfbates is offline
Member
 
Join Date: Dec 2016
Location: London, UK
Posts: 41
Default Re: Final Cut Pro X to Pro Tools

Quote:
Originally Posted by reichman View Post
My first experience receiving a project from FCPX made me want to cry. Dialog on *only* 127 tracks (started out on 500 tracks at first). It was an editing nightmare. So glad to hear you guys are working it out. I remember swearing that I would never work on a FCPX-sourced mix again.
Oh god! That sounds nightmarish!

Did you work out what caused that?
__________________
PT Ultimate 2019.5 | macOS 10.13.6 | Eucon 2019.5 | Mac Pro 5,1 | 3.46 GHz 12-Core
Reply With Quote
  #10  
Old 05-07-2018, 11:23 AM
alidav alidav is offline
Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: canada
Posts: 74
Default Re: Final Cut Pro X to Pro Tools

I AM Struggling right now on this issue, I expected then exporting an XML from FCX and importing it in logic and from there via AAF to Pro-Tools I could accomplish the same goal BUT:
first, I have a lot of synchronized files on fcx timeline, and when importing in logic I had a real mess.
2) finally understood this another issue was about the multichannel audio file, audio was recorded with sound devices and have 3-4 channel for clips, in logic, I could only hear them all mixed an on one channel.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Laying Final Mix to Final Vision Without Re Encoding??? Miker84 Post - Surround - Video 8 10-31-2015 06:36 AM
Final Cut EDL to Pro tools Help Bantom Post - Surround - Video 2 07-31-2013 09:28 PM
Pro Tools and Final Cut mastroiani Post - Surround - Video 6 03-17-2010 01:01 PM
conflict with pro tools and final cut pro Mlanders Pro Tools TDM Systems (Mac) 6 01-12-2006 06:33 PM
Pro Tools 4.5 with QuickTime 7.03 and Final Cut dannio 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 5 01-09-2006 08:00 AM


All times are GMT -7. The time now is 07:24 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com