Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Other Products > MIDI

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 07-20-2013, 02:36 PM
Bill Simmons Bill Simmons is offline
Member
 
Join Date: Apr 2012
Location: Duluth, MN
Posts: 11
Default New to MIDI with old keyboard

Hi all, I've been recording for folks with protools 9 for several years now at our church. Built a "home studio" for myself and bought Elevenrack with Protools 10/11. My question is I have an old Kawai Personal fs800 keyboard. It has MIDi in/out and I am wondering if it will work as a controller for virtual instruments??? Been reading a LOT about MIDI and looks like fun.
Thanks, Bill

HPxw4600 workstation Win7
Reply With Quote
  #2  
Old 07-20-2013, 05:12 PM
Bill Denton Bill Denton is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Pittsburgh PA
Posts: 2,644
Default Re: New to MIDI with old keyboard

Assuming you have USB ports on your computer, you'll need to pick up something like this to connect your keyboard to your computer.

http://www.sweetwater.com/store/detail/Uno/

Then just follow the MIDI setup instructions in the Pro Tools manual and you'll be good to go...
__________________
X
Note that all opinions, observations, whatever, in this post are mine, unless I'm being mean or am wrong, in which case it's somebody else's fault. I do not work for Avid (their loss)...my only relationship with Avid is that of a customer (when I'm not too poor to buy stuff, like now)...and that hot administrative assistant...that's more of a "thing" than a "relationship" (that should keep them guessing for a while...)

Just rockin'...what more is there?

Bill in Pittsburgh
Reply With Quote
  #3  
Old 07-20-2013, 05:30 PM
Bill Simmons Bill Simmons is offline
Member
 
Join Date: Apr 2012
Location: Duluth, MN
Posts: 11
Default Re: New to MIDI with old keyboard

I was hoping to use the MIDI input on the Elevenrack. Thats my main interface. But if it will work with the adapter from Sweetwater I can do that as well. Was really just wondering if it would work as a controller. Thank you for the reply!!
Reply With Quote
  #4  
Old 07-30-2013, 08:15 AM
DonaldM's Avatar
DonaldM DonaldM is offline
Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Indiana
Posts: 4,104
Default Re: New to MIDI with old keyboard

Quote:
Originally Posted by Bill Simmons View Post
I was hoping to use the MIDI input on the Elevenrack. Thats my main interface. But if it will work with the adapter from Sweetwater I can do that as well. Was really just wondering if it would work as a controller. Thank you for the reply!!
Yes it will. With the MIDI to USB interface mentioned above (or something like it), you set up your MIDI using the MIDI Studio in Pro Tools - check the manual for how to do that), and then your Kawai should be seen by PT for MIDI. Set up an instrument track in PT, instantiate a VI, record arm the track, and play to your heart's content!

One thing to remember: you MUST have your keyboard turned on first so your computer sees the USB interface BEFORE you boot up PT in order for PT to "see" the keyboard. If you're in a session and decide to add a MIDI track and turn on the keyboard while in the session, PT won't see it and you'll wonder where the MIDI went.
__________________
"Never believe anything you hear in a song." Tyrion Lannister, Game of Thrones
Owner: Dragon Rock Productions LLC
Dell XPS 435T/9000 Win-10 Pro 24gig RAM
IntelCore i7 CPU 920@2.67GHz
Pro Tools 2018.12
Focusrite Scarlett 8i6


Reply With Quote
  #5  
Old 07-30-2013, 08:28 AM
Ben Jenssen's Avatar
Ben Jenssen Ben Jenssen is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Oslo
Posts: 3,044
Default Re: New to MIDI with old keyboard

Quote:
Originally Posted by Bill Simmons View Post
I was hoping to use the MIDI input on the Elevenrack.
You can just do that.
Plug it in, and PT will show you your keyboard as a input source on a instrument (or midi-) track input selector.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Can't monitor/hear midi by highlighting the midi track and playing the keyboard jgagne1 macOS 4 01-18-2015 09:42 PM
I have a midi keyboard and electric drum kit...I can only hear drum's midi playback thrice506 MIDI 0 02-09-2014 12:18 PM
RTAS Capslock Keyboard? Midi Keys triggered from computer keyboard. aasteveo Pro Tools 9 0 11-06-2011 07:17 AM
Midi newb - USB Controller + Midi Keyboard @ same time. Monty_python 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 8 11-26-2008 02:56 AM
QWERTY keyboard as MIDI keyboard? Herkimer MIDI 5 08-21-2006 01:07 PM


All times are GMT -7. The time now is 12:07 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com