Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Post Production > Post - Surround - Video

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-11-2016, 02:06 PM
VRS VRS is offline
Member
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 115
Default PT 12.6 Video Error

Just loaded PT12.6. I've been on 12.4 because of video errors in 12.5.x

PT 12.6 is doing the same.

I have a session. It only has video and guide audio for tracks. Video is DNx36.
Loads without a problem in PT12.4.

As soon as I boot 12.6, PT says there was an "unrecoverable video error". It asks do I want to reinitialize it and I click "No". If I click "Yes" I get stuck in a loop and have to force quit.
It loads the session the gives me an dialogue box saying "The session contains media that is not supported possibly due to a missing CODEC". I click OK and the session finishes loading. The video file in the session now looks like it's missing. I select it, delete it, clear the bin.
Now I load the same video on the same track, I get a message "The Video Engine must be enabled to work with video. Would you like to enable it now?". I click "Yes". The video loads, the session now works as normal.

If I save the session, quit then restart and open the session, I get the same thing happening. If I close the session, then re-open it without quitting, all is fine. If I open a different session, with a different video it opens fine as long as I don't quit. If I quit and open the other session, I get the same errors.

I have updated the BlackMagic drivers, updated the codecs, restarted to a fresh user. Nothing has changed.

Back to 12.4

Vince

MacPro 3,1-OSX 10.11.6, 32 gigs RAM, SSD system and video drives, HDX 1, SyncHD, BlackMagic SDI4K, House sync etc,etc...
Reply With Quote
  #2  
Old 10-11-2016, 04:25 PM
VRS VRS is offline
Member
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 115
Default Re: PT 12.6 Video Error

Update:

I installed a fresh OS X - only installed ProTools and the BlackMagic stuff and I get the same thing!!
Reply With Quote
  #3  
Old 10-12-2016, 06:03 AM
Cheesehead Cheesehead is offline
Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: London
Posts: 642
Default Re: PT 12.6 Video Error

I had exactly the same problem and went through a long support case with Avid about it.

For me one of the fixes was by putting the video on my system drive, which is my fastest SSD.

It turned out there was an problem with the ram in my first 2 slots as well and things were better after that was fixed.

Heat could also be an issue, is your mac running very hot or is the sync hd hot. Try the session without the sync hd.

Hope that helps, its an annoying loop bug. Good luck.
__________________
Mac Pro 6,1 12 core, OSX 10.14.6, HD-Native TB, Trinnov MC, 888 IO, 192 IO, Sync HD, AJA IO XT, MC Mix, PT Control, Eucon 19.9, PT 2019.10
Reply With Quote
  #4  
Old 10-12-2016, 09:53 AM
VRS VRS is offline
Member
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 115
Default Re: PT 12.6 Video Error

Well, my machine runs quite cool thanks to TG Pro (fan app).

I have had memory problems in the past (if I recall correctly!) and that was due to heat Pro Tools 12.5 and beyond maybe does checks when starting the session that it doesn't bother with later?!? Why can I open the picture file after I've gone through the errors and everything is fine?

Avid has opened a new support case.
Reply With Quote
  #5  
Old 10-12-2016, 10:07 AM
VRS VRS is offline
Member
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 115
Default Re: PT 12.6 Video Error

I just noticed the specs on your Mac. You have a 6,1 (trash can) and you had all these issues?
Reply With Quote
  #6  
Old 10-12-2016, 12:39 PM
Cheesehead Cheesehead is offline
Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: London
Posts: 642
Default Re: PT 12.6 Video Error

Quote:
I just noticed the specs on your Mac. You have a 6,1 (trash can) and you had all these issues?
Yes, its nothing to do with processor power seemingly.

Video engine seems to be very heavy on disc access and memory, so if you've had memory problems I would look at that.
If you go to 'about this mac and click the memory tab, do you have an exclamation mark on any of the ram? The errors can take an hour or so to build up so leave the machine on for a bit and then check.
I also have an Aja card so its not BM driver related.

Its a really annoying intermittent error and difficult to track down the true cause.
All I can say is I swapped out my first 2 memory sticks which were consistently giving errors in OSX and the problem has not happened again.
__________________
Mac Pro 6,1 12 core, OSX 10.14.6, HD-Native TB, Trinnov MC, 888 IO, 192 IO, Sync HD, AJA IO XT, MC Mix, PT Control, Eucon 19.9, PT 2019.10
Reply With Quote
  #7  
Old 10-12-2016, 03:21 PM
VRS VRS is offline
Member
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 115
Default Re: PT 12.6 Video Error

The machine has been on all morning. RAM checks out fine.

I removed the SyncHD - same result.

I put the video on the system SSD - same result.

I have a spare memory riser card. I took out each memory riser and replaced it with the blank spare (leaving the machine with 16GB RAM at a time).

Same result.

Since I already made a drive with a clean system and PT only it can't be a plug in or something that's taking it down, it's got to be some hardware thing that 12.6 doesn't like. (Well PT 12.5 and above really).

But it will load the video an work fine once I go through that I described in the first post.
Reply With Quote
  #8  
Old 10-12-2016, 04:12 PM
Cheesehead Cheesehead is offline
Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: London
Posts: 642
Default Re: PT 12.6 Video Error

Wow, sorry nothing has worked out.
I'm trying to remember what else I did when I was trying to solve it.

I think I cleared the PRam, can't remember exactly how you do that but you can google it.

I did also remove a lot of plugs I didn't use very often and updated anything that showed as out of date in the Avid program assistant and of course the usual trashing prefs etc.

I hope you get it sorted.
__________________
Mac Pro 6,1 12 core, OSX 10.14.6, HD-Native TB, Trinnov MC, 888 IO, 192 IO, Sync HD, AJA IO XT, MC Mix, PT Control, Eucon 19.9, PT 2019.10
Reply With Quote
  #9  
Old 10-12-2016, 05:49 PM
Chief Technician's Avatar
Chief Technician Chief Technician is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2001
Location: NYC
Posts: 6,981
Question Re: PT 12.6 Video Error

This sounds like an initialization issue. It fails the first time and works the second. The fixed initialization state is lost if you quit Pro Tools.

There could be something about your .mov file that is causing this. I recall having ProRes (supported codec) .mov files that v11.3.1 would tell me were unsupported due to a missing codec. This was clearly false. It was fixed in v12.3.1.

At the risk of making Avid's Customer Support look bad, have they asked you for the .mov file? If so, can they reproduce the problem you reported?
__________________
Jonathan S. Abrams, CEA, CEV, CBNT
Apple Certified - Technical Coordinator (v10.5), Support Professional (v10.6 through v10.10)
Reply With Quote
  #10  
Old 10-13-2016, 03:54 AM
Fish Horse Fish Horse is offline
Member
 
Join Date: Jan 2013
Location: Belgium
Posts: 43
Default Re: PT 12.6 Video Error

What happens if you "disable video hardware" in the options menu and run the video from the desktop? The BlackMagic hardware or driver could be the cause.
I know you had it working in 12.4, but a BM card makes the video engine very fragile I've learned.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
'The Video Engine reported and error' message when trying to play any video zerothrills Pro Tools 12 9 12-08-2019 11:37 PM
Video Engine Error? bifbangpow Pro Tools 12 1 09-29-2016 08:02 PM
error when trying to bounce a video oplatner Windows 6 11-15-2012 09:13 AM
video error radiosigurtwin 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 8 08-07-2008 01:00 PM
Video Error mroom Pro Tools TDM Systems (Win) 0 03-14-2007 11:19 AM


All times are GMT -7. The time now is 05:16 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com