Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 12

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-27-2016, 08:38 AM
rynggo rynggo is offline
Member
 
Join Date: Jul 2015
Location: Seattle, WA
Posts: 11
Default PT12.5 Does NOT fix GUI Lagging as it proclaims

Hi I am one of the many experiencing serious GUI lagging issues in ProTools when using proprietary (Avid/AIR) plugins. 12.5 proclaims to fix theses issues however it does NOT. Hindsight being what it is, I fully acknowledge that all of my recent Pro Tools issues could have been prevented by simply NOT upgrading to Yosemite.
Blessing in disguise with all of this is that Application Manager stopped working :)

-Ryan
iMac (21.5-inch, Mid 2011)
OSX El Capitan 10.11.4
2.8 GHz Intel Core i7
16 GB 1333 MHz DDR3
AMD Radeon HD 6770M 512 MB
PT 12.5
Interface: Roland QuadCapture
Reply With Quote
  #2  
Old 04-27-2016, 08:51 AM
midnightrambler midnightrambler is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: London, UK
Posts: 2,294
Default Re: PT12.5 Does NOT fix GUI Lagging as it proclaims

Quote:
Originally Posted by rynggo View Post
Hi I am one of the many experiencing serious GUI lagging issues in ProTools when using proprietary (Avid/AIR) plugins. 12.5 proclaims to fix theses issues however it does NOT. Hindsight being what it is, I fully acknowledge that all of my recent Pro Tools issues could have been prevented by simply NOT upgrading to Yosemite.
Blessing in disguise with all of this is that Application Manager stopped working :)

-Ryan
iMac (21.5-inch, Mid 2011)
OSX El Capitan 10.11.4
2.8 GHz Intel Core i7
16 GB 1333 MHz DDR3
AMD Radeon HD 6770M 512 MB
PT 12.5
Interface: Roland QuadCapture
Yeah I uploaded video demonstrating what I have - presumably the same issue as yours? https://vid.me/XLmw
Mine tends to lag even when the compressor isn't doing anything.

I don't even bother signing in to the Application Manager anymore. I got so sick of being reminded my subscription - the one I've actually renewed - was due to expire.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-27-2016, 09:29 AM
rynggo rynggo is offline
Member
 
Join Date: Jul 2015
Location: Seattle, WA
Posts: 11
Default Re: PT12.5 Does NOT fix GUI Lagging as it proclaims

Yep. Same issue I am having. According to other users (I personally have not tried this) this only occurs using Avid Plugins, which since I am still just starting out, is what I have to rely on. From scouring the forums I see this has been an issue for many since ProTools 11. Yet there is still no fix for it. But at least they've crammed other new buggy features (Cloud Collaboration) in. Heaven forbid someone open a compressor while collaborating on the cloud, a black hole may open up. Lesson learned, the hard way for sure. Mark my words as SOON as I get a chance I am jumping off the Avid train. I'm tired of sacrificing stability for new buggy features.
Reply With Quote
  #4  
Old 04-27-2016, 12:22 PM
rockridge's Avatar
rockridge rockridge is offline
Member
 
Join Date: Mar 2003
Location: NY, NY
Posts: 919
Default Re: PT12.5 Does NOT fix GUI Lagging as it proclaims

I've noticed editing MIDI in 12.5 to be very sticky.
Like moving in mud.

Went back to 12.3.1... unless someone has a solution.
__________________
Protools 10.3.10/11.3.2/12.6 | Win 7 Ultimate 64 bit
Reply With Quote
  #5  
Old 04-28-2016, 12:47 PM
tundra tundra is offline
Member
 
Join Date: Apr 2012
Location: Vancouver Canada
Posts: 175
Default Re: PT12.5 Does NOT fix GUI Lagging as it proclaims

Quote:
Originally Posted by rynggo View Post
Yep. Same issue I am having. According to other users (I personally have not tried this) this only occurs using Avid Plugins, which since I am still just starting out, is what I have to rely on. From scouring the forums I see this has been an issue for many since ProTools 11. Yet there is still no fix for it. But at least they've crammed other new buggy features (Cloud Collaboration) in. Heaven forbid someone open a compressor while collaborating on the cloud, a black hole may open up. Lesson learned, the hard way for sure. Mark my words as SOON as I get a chance I am jumping off the Avid train. I'm tired of sacrificing stability for new buggy features.

Happens with Waves ones too.. maybe something to do with rendering the gain reduction meter?
Reply With Quote
  #6  
Old 04-28-2016, 03:08 PM
DJ Hellfire DJ Hellfire is offline
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: New Jersey
Posts: 2,034
Default Re: PT12.5 Does NOT fix GUI Lagging as it proclaims

Quote:
Originally Posted by rynggo View Post
Hi I am one of the many experiencing serious GUI lagging issues in ProTools when using proprietary (Avid/AIR) plugins. 12.5 proclaims to fix theses issues however it does NOT. Hindsight being what it is, I fully acknowledge that all of my recent Pro Tools issues could have been prevented by simply NOT upgrading to Yosemite.
Blessing in disguise with all of this is that Application Manager stopped working :)

-Ryan
iMac (21.5-inch, Mid 2011)
OSX El Capitan 10.11.4
2.8 GHz Intel Core i7
16 GB 1333 MHz DDR3
AMD Radeon HD 6770M 512 MB
PT 12.5
Interface: Roland QuadCapture

Can't even blame Yosemite on this one. Happening on Mavericks as well. The problem is 12.5, not the OS. Smh!
__________________
www.HellfireBeats.com

Akai MPC 2000XL, Akai MPC X, Mackie 1202VLZ Pro, Akai Advance 61, Focal Alpha 80, UAD 2 Apollo Quad, UAD 2 Satellite Quad, UAD 2 Octo PCIe, Neve R6 "Lunch Box", Neve Portico 511, Neve Portico 551, Neumann TLM49

Pro Tools 2018.10

Mac Pro 4,1 (5,1 upgrade), Early-2009, 3.46GHz Nehalem 12-Core, 32GB RAM - OS 10.12.6

13" MacBook Pro, Late-2011, 2.4GHz Dual Core i5, 16GB RAM - OS 10.12.6

27" iMac, Late-2012, 3.4GHz i7, 24GB RAM - OS 10.12.6
Reply With Quote
  #7  
Old 04-28-2016, 03:13 PM
drguitar drguitar is offline
Member
 
Join Date: Dec 2003
Location: Los Angeles
Posts: 626
Default Re: PT12.5 Does NOT fix GUI Lagging as it proclaims

Not upgrading to YOSEMITE? or El Cap? Your signature says El Cap.

Quote:
Originally Posted by rynggo View Post
Hi I am one of the many experiencing serious GUI lagging issues in ProTools when using proprietary (Avid/AIR) plugins. 12.5 proclaims to fix theses issues however it does NOT. Hindsight being what it is, I fully acknowledge that all of my recent Pro Tools issues could have been prevented by simply NOT upgrading to Yosemite.
Blessing in disguise with all of this is that Application Manager stopped working :)

-Ryan
iMac (21.5-inch, Mid 2011)
OSX El Capitan 10.11.4
2.8 GHz Intel Core i7
16 GB 1333 MHz DDR3
AMD Radeon HD 6770M 512 MB
PT 12.5
Interface: Roland QuadCapture
__________________
iMac 27 inch Quad Core 3.4 GHz
OS X 10.8.2
24 GB RAM
Digi 002 Mixer
PT 10.3.4 + PT 10 HD

MacBook Pro 2.4 GHz Core 2 Duo
OS X 10.8.2
6 GB RAM
Mbox 2 Pro
PT 10.3.4 + CPTK
Reply With Quote
  #8  
Old 04-28-2016, 06:25 PM
rynggo rynggo is offline
Member
 
Join Date: Jul 2015
Location: Seattle, WA
Posts: 11
Default Re: PT12.5 Does NOT fix GUI Lagging as it proclaims

drguitar: When I first started experiencing stability issues with ProTools it was after updating to Yosemite.


I talked with ProTools Support and got this for an answer:

"We do currently have this issue tagged as a bug (AAX-1283) and it should be resolved in a future software update. The root cause of the issue has been identified and we are working on the fix.

Please keep your software up to date as new Pro Tools releases come out and the graphical issue with the Dyn3 plug-in should be resolved shortly."
Reply With Quote
  #9  
Old 04-29-2016, 09:14 AM
KV626's Avatar
KV626 KV626 is offline
Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: Paris/Montreal
Posts: 450
Default Re: PT12.5 Does NOT fix GUI Lagging as it proclaims

Quote:
Originally Posted by DJ Hellfire View Post
Can't even blame Yosemite on this one. Happening on Mavericks as well. The problem is 12.5, not the OS. Smh!
I just did a little test. Created a partition with Mavericks on it (10.9.5), on the same SSD as my El Cap installation btw. Installed PT 12.5 on it and opened a recent project, with several plugin windows open: PT meters were smooth and very "responsive" during playback. Opened the same project in El Cap with 12.5, with the same plugs open: meters were all sluggish and the UI was lagging quite a bit. I haven't tried it with Yosemite, and honestly don't really want to...

Hard to tell where the problem really is, maybe a bit of both (OS *and* PT)


But seeing how PT was working under Mavericks, I have to say it's kind of tempting to go back to 10.9 full time... I'll medidate on this during the weekend
__________________
Mac Pro 5,1 (Mid-2012) 12-core 2 x 3.3 GHz / MSI RX 560 / 40GB ram / macOS 10.14.5 / Pro Tools 2019.5 / Logic Pro X 10.4.4
Arturia Keylab 88 Presonus Faderport 8 MOTU 896 iPad Air 2 w/ PT Control
NI Komplete Ultimate 11 • Albion One • Soundiron Choirs • Pianoteq • Analog Lab • VSL SE/Chamber Strings • etc
Reply With Quote
  #10  
Old 04-29-2016, 10:36 AM
rynggo rynggo is offline
Member
 
Join Date: Jul 2015
Location: Seattle, WA
Posts: 11
Default Re: PT12.5 Does NOT fix GUI Lagging as it proclaims

I'm inclined to think the problem is more Avid/PT than anything else. I use a variety of different DAWs and software packages and ProTools is the only one that freaks out every time a new OS update is released. Hell, even Sibelius handles updates better than ProTools.

What I struggle with most is the idea that Avid seems to be perfectly ok having a buggy product on the market that is intended for professionals to use. What audio professional is going to continue to use a product that can't run a simple compressor without the GUI going nuts? What audio professional will want to continue to update a product with known bugs because the company says that " it SHOULD be resolved in a future software update."

It was supposed to be resolved in this software update, or at least it is advertised as such. http://avid.force.com/pkb/articles/r...-Release-Notes
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools 12.4 Lagging drivingnails Pro Tools 12 5 03-06-2016 09:05 AM
PT12.2HD lagging on 10.10.5 MarcOliver Pro Tools 12 11 10-01-2015 12:17 PM
Serious Lagging Issues DJ BFunk 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 10 01-14-2013 11:01 AM
Automation Lagging PT 8.0.1 Grant@2020sound 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 09-23-2009 11:40 AM
PT is lagging soundwalker 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 11-17-2007 06:50 PM


All times are GMT -7. The time now is 01:56 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com