Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 12

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #21  
Old 10-02-2016, 01:10 PM
TOM@METRO's Avatar
TOM@METRO TOM@METRO is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2006
Location: Los Angeles
Posts: 17,035
Default Re: Midi Latency Problem welcome back in 12.6 :(

I don't think it's a question of hate, it's just that post and broadcast have been the higher priority. I find MIDI in 12.4 a bit more solid.
__________________
~ tom thomas

Formerly hobotom

Pro Tools Ultimate 2019.12 HDX
HD Omni and 192 I/Os
Windows 10
Intel Hexcore i7
All Samsung Pro SSDs
Ampex MM1200 2" 24 trk tape
Outboard: UREI, Eventide, Lexicon, Yamaha, TC Electronics, Orban, ART, EchoAudio, Dolby, Hughes, API, Neve, Audio Arts, BBE, Aphex, Berringer, MOTU, dbx, Allison, etc.
Plug-ins: Too many to talk about.

www.metrostudios.com
Reply With Quote
  #22  
Old 10-02-2016, 01:23 PM
Shan's Avatar
Shan Shan is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2001
Location: Vancouver, B.C.
Posts: 13,551
Default Re: Midi Latency Problem welcome back in 12.6 :(

Quote:
Originally Posted by del cosmos View Post
So, its broken right?



Sent from my iPhone using Tapatalk
Yes.

The workaround I also posted isn't exactly a usable solution either. If you remove/add plug-ins, or do anything that changes the max plug-in delay value, then you'll have to go into Global MIDI Offset and change that value manually every time.

Shane
__________________
Pro Tools Power User Editing

Give your plug-ins a facelift...and skin 'em!
__________________

"Music should be performed by the musician, not by the engineer."

Michael Wagener 25th July 2005, 02:59 PM

__________________

Pro Tools|HD Native 9.0.1 | Pro Tools|HDX 10.2 | Studio One | REAPER 4.22 | HD OMNI | HoboMac Pro 2.26Ghz Quad-Core | W7 Ultimate 64-bit
Reply With Quote
  #23  
Old 10-02-2016, 03:05 PM
mykhal c's Avatar
mykhal c mykhal c is offline
Member
 
Join Date: Oct 2002
Location: san fran
Posts: 4,355
Default Re: Midi Latency Problem welcome back in 12.6 :(

what's steps for repro on this bug?....

plugs with latency in session then play VI and watch where data is placed? and is the late placement = to the session and/or plugin delay amount?
__________________
bassist...deep pocketz anyone???!!!

The Basschakra Lucid Soul Trip

i7 Builds - Specs and Results

HDNative | Omni | i7-3930K OC'd 4.0GHZ |
ASUS X79 Sabertooth | 32GB GSkill DDR3 2133 ram | mo' stuff
Reply With Quote
  #24  
Old 10-02-2016, 03:45 PM
Shan's Avatar
Shan Shan is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2001
Location: Vancouver, B.C.
Posts: 13,551
Default Re: Midi Latency Problem welcome back in 12.6 :(

Quote:
Originally Posted by mykhal c View Post
what's steps for repro on this bug?....

plugs with latency in session then play VI and watch where data is placed? and is the late placement = to the session and/or plugin delay amount?
Create a session with an exaggerated long delay for the purpose of seeing the issue. Don't use the Time Adjuster plug-in to do this, as it still has that years old bug of not displaying the delay in the track. I just used Maxim for testing purposes:




Play something simple and be accurate with your timing. I hit one note on my controller every second quarter note. Next, look at your performance and notice how bad you really weren't when you played it:




Adjust the Global MIDI Offset and match it to the plug-in delay:




Do the above steps again and you'll noticed it's closer to your performance:




I ran no tests to A/B the maximum plug-in delay vs system delay for the Global Offset value. Avid can do that when they sort it out.

If you really have time to burn, you can run the above test using a hardware synth and record audio from it along with the MIDI data to compare. Avid should be doing that on their end.

Shane
Attached Images
File Type: png s1.png (34.1 KB, 0 views)
File Type: png s2.png (14.3 KB, 0 views)
File Type: png s3.png (3.0 KB, 0 views)
File Type: png s4.png (13.2 KB, 0 views)
__________________
Pro Tools Power User Editing

Give your plug-ins a facelift...and skin 'em!
__________________

"Music should be performed by the musician, not by the engineer."

Michael Wagener 25th July 2005, 02:59 PM

__________________

Pro Tools|HD Native 9.0.1 | Pro Tools|HDX 10.2 | Studio One | REAPER 4.22 | HD OMNI | HoboMac Pro 2.26Ghz Quad-Core | W7 Ultimate 64-bit
Reply With Quote
  #25  
Old 10-02-2016, 03:53 PM
mykhal c's Avatar
mykhal c mykhal c is offline
Member
 
Join Date: Oct 2002
Location: san fran
Posts: 4,355
Default Re: Midi Latency Problem welcome back in 12.6 :(

thanks Shane!

also...you have 'compensate after record' selected in your I/O since you are HDX, correct?
__________________
bassist...deep pocketz anyone???!!!

The Basschakra Lucid Soul Trip

i7 Builds - Specs and Results

HDNative | Omni | i7-3930K OC'd 4.0GHZ |
ASUS X79 Sabertooth | 32GB GSkill DDR3 2133 ram | mo' stuff
Reply With Quote
  #26  
Old 10-02-2016, 04:03 PM
Shan's Avatar
Shan Shan is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2001
Location: Vancouver, B.C.
Posts: 13,551
Default Re: Midi Latency Problem welcome back in 12.6 :(

Quote:
Originally Posted by mykhal c View Post
thanks Shane!

also...you have 'compensate after record' selected in your I/O since you are HDX, correct?
Tested on HD Native and also tested using the ASIO4All v2 driver.

Shane
__________________
Pro Tools Power User Editing

Give your plug-ins a facelift...and skin 'em!
__________________

"Music should be performed by the musician, not by the engineer."

Michael Wagener 25th July 2005, 02:59 PM

__________________

Pro Tools|HD Native 9.0.1 | Pro Tools|HDX 10.2 | Studio One | REAPER 4.22 | HD OMNI | HoboMac Pro 2.26Ghz Quad-Core | W7 Ultimate 64-bit
Reply With Quote
  #27  
Old 10-02-2016, 04:13 PM
mykhal c's Avatar
mykhal c mykhal c is offline
Member
 
Join Date: Oct 2002
Location: san fran
Posts: 4,355
Default Re: Midi Latency Problem welcome back in 12.6 :(

Quote:
Originally Posted by Shan View Post
Tested on HD Native and also tested using the ASIO4All v2 driver.

Shane
got cha...but you still have this selected in your I/O right?
__________________
bassist...deep pocketz anyone???!!!

The Basschakra Lucid Soul Trip

i7 Builds - Specs and Results

HDNative | Omni | i7-3930K OC'd 4.0GHZ |
ASUS X79 Sabertooth | 32GB GSkill DDR3 2133 ram | mo' stuff
Reply With Quote
  #28  
Old 10-02-2016, 04:17 PM
Shan's Avatar
Shan Shan is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2001
Location: Vancouver, B.C.
Posts: 13,551
Default Re: Midi Latency Problem welcome back in 12.6 :(

Quote:
Originally Posted by mykhal c View Post
got cha...but you still have this selected in your I/O right?
Always enabled.

Shane
__________________
Pro Tools Power User Editing

Give your plug-ins a facelift...and skin 'em!
__________________

"Music should be performed by the musician, not by the engineer."

Michael Wagener 25th July 2005, 02:59 PM

__________________

Pro Tools|HD Native 9.0.1 | Pro Tools|HDX 10.2 | Studio One | REAPER 4.22 | HD OMNI | HoboMac Pro 2.26Ghz Quad-Core | W7 Ultimate 64-bit
Reply With Quote
  #29  
Old 10-02-2016, 04:21 PM
mykhal c's Avatar
mykhal c mykhal c is offline
Member
 
Join Date: Oct 2002
Location: san fran
Posts: 4,355
Default Re: Midi Latency Problem welcome back in 12.6 :(

Quote:
Originally Posted by Shan View Post
Always enabled.

Shane
thanks again...
__________________
bassist...deep pocketz anyone???!!!

The Basschakra Lucid Soul Trip

i7 Builds - Specs and Results

HDNative | Omni | i7-3930K OC'd 4.0GHZ |
ASUS X79 Sabertooth | 32GB GSkill DDR3 2133 ram | mo' stuff
Reply With Quote
  #30  
Old 10-02-2016, 10:34 PM
mykhal c's Avatar
mykhal c mykhal c is offline
Member
 
Join Date: Oct 2002
Location: san fran
Posts: 4,355
Default Re: Midi Latency Problem welcome back in 12.6 :(

could be my meter...but i'm seein' the placement off by half of the system delay. regardless still broken tho...
__________________
bassist...deep pocketz anyone???!!!

The Basschakra Lucid Soul Trip

i7 Builds - Specs and Results

HDNative | Omni | i7-3930K OC'd 4.0GHZ |
ASUS X79 Sabertooth | 32GB GSkill DDR3 2133 ram | mo' stuff
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PT9 midi/latency problem, need help funkpower macOS 1 04-21-2011 07:47 PM
latency with midi out and audio back in... stevesound 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 02-23-2006 12:06 PM
Midi play back problem batch 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 05-16-2004 11:23 PM
midi and latency problem with 002.. Jayson Torres 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 12-10-2003 10:25 AM
Latency When Playing back MIDI JSXtremist 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 6 11-12-2003 10:54 PM


All times are GMT -7. The time now is 05:53 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com