Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 11

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-17-2014, 09:17 PM
AudioDrummerGuy AudioDrummerGuy is offline
Member
 
Join Date: Jan 2014
Location: Seattle, WA
Posts: 6
Default Pro Tools 11 stuck on "Initializing Audio Engine"

I just did a clean install of Windows 7 64-bit.
I installed it with the latest drivers for my ASUS mobo. I used Windows Update to make sure everything was up to date.

I then installed the drivers for my Presonus Firestudio Project and installed Quicktime and iTunes. Then I installed Pro Tools 11.1.1 using the files I downloaded from their website (and I installed all the codecs and drivers too).

Every time I try start Pro Tools, I get stuck on the "Initializing Audio Engine" part and nothing happens.

I tried uninstalling the drivers for my Presonus and re-installing (because I heard that might work) but it still isn't working.
I also held "N" when I opened Pro Tools and confirmed that it was trying to run it using the Presonus playback engine.

Does anyone know how to fix this?
Reply With Quote
  #2  
Old 01-17-2014, 09:23 PM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is online now
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 13,166
Default Re: Pro Tools 11 stuck on "Initializing Audio Engine"

Hi and Welcome to the Forum

Did you delete preferences and dae folder aswell as volumes etc after installing PT11.1.1. Let is know if you need help with that or if you already done this.

Also do you have any virus software protection as that can be a hazzard for PT.

Also try this :
You need to go into the BIOS and disable any floppy drive and also go into Windows device manager and disable it even of you don't have ine installed this can interfere with PT running properly.

Best Regards
Christopher
__________________
Best Regards
Christopher

—————————————
South Side Music Group
WEBHOME
—————————————
Reply With Quote
  #3  
Old 01-17-2014, 09:25 PM
AudioDrummerGuy AudioDrummerGuy is offline
Member
 
Join Date: Jan 2014
Location: Seattle, WA
Posts: 6
Default Re: Pro Tools 11 stuck on "Initializing Audio Engine"

Quote:
Originally Posted by Southsidemusic View Post
Hi and Welcome to the Forum

Did you delete preferences and dae folder aswell as volumes etc after installing PT11.1.1. Let is know if you need help with that or if you already done this.

Best Regards
Christopher
Hi, and thanks! :)

I don't know exactly what folders you're referring to, so I don't know!
Reply With Quote
  #4  
Old 01-17-2014, 09:34 PM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is online now
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 13,166
Default Re: Pro Tools 11 stuck on "Initializing Audio Engine"

Quote:
Originally Posted by AudioDrummerGuy View Post
Hi, and thanks! :)

I don't know exactly what folders you're referring to, so I don't know!
Read here and read my additional text in the first post, added info as you were typing.

http://www.sweetwater.com/insync/tra...o-tools-prefs/

http://www.sweetwater.com/sweetcare/...s-preferences/

Christopher

Here is another thing you can try if the trashing of preferences doesn't do it.

Also try this :
You need to go into the BIOS and disable any floppy drive and also go into Windows device manager and disable it even of you don't have ine installed this can interfere with PT running properly.
__________________
Best Regards
Christopher

—————————————
South Side Music Group
WEBHOME
—————————————
Reply With Quote
  #5  
Old 01-17-2014, 10:07 PM
AudioDrummerGuy AudioDrummerGuy is offline
Member
 
Join Date: Jan 2014
Location: Seattle, WA
Posts: 6
Default Re: Pro Tools 11 stuck on "Initializing Audio Engine"

Quote:
Originally Posted by Southsidemusic View Post
Read here and read my additional text in the first post, added info as you were typing.

http://www.sweetwater.com/insync/tra...o-tools-prefs/

http://www.sweetwater.com/sweetcare/...s-preferences/

Christopher

Here is another thing you can try if the trashing of preferences doesn't do it.

Also try this :
You need to go into the BIOS and disable any floppy drive and also go into Windows device manager and disable it even of you don't have ine installed this can interfere with PT running properly.
Hmmm. There are no Pro Tools preferences folders or anything. It's my first time trying to run Pro Tools on my computer.

I turned off my antivirus software (Microsoft Security Essentials) and tried to run Pro Tools, but nothing new happened.

Also I'm a Pro Tools noob (as you can probably tell) so I'm hoping it's just something simple I'm missing.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-17-2014, 10:35 PM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is online now
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 13,166
Default Re: Pro Tools 11 stuck on "Initializing Audio Engine"

Quote:
Originally Posted by AudioDrummerGuy View Post
Hmmm. There are no Pro Tools preferences folders or anything. It's my first time trying to run Pro Tools on my computer.

I turned off my antivirus software (Microsoft Security Essentials) and tried to run Pro Tools, but nothing new happened.

Also I'm a Pro Tools noob (as you can probably tell) so I'm hoping it's just something simple I'm missing.
Ok

Did you try disabling the floppy as I wrote?

I would maybe reinstall Pro Tools if this is persistant and see if that helps. You say there are no Pro Tools folders and you are sure you looked at the right places?
__________________
Best Regards
Christopher

—————————————
South Side Music Group
WEBHOME
—————————————
Reply With Quote
  #7  
Old 01-18-2014, 12:53 PM
AudioDrummerGuy AudioDrummerGuy is offline
Member
 
Join Date: Jan 2014
Location: Seattle, WA
Posts: 6
Default Re: Pro Tools 11 stuck on "Initializing Audio Engine"

Quote:
Originally Posted by Southsidemusic View Post
Ok

Did you try disabling the floppy as I wrote?

I would maybe reinstall Pro Tools if this is persistant and see if that helps. You say there are no Pro Tools folders and you are sure you looked at the right places?
I don't think my computer has the option to disable a floppy drive. There's nothing in Device Manager relating to floppy drives. And not in the bios either.

Yeah I re-installed and tried again, but ran into the same problem.
Yeah, I looked in the right places. I think those folders will be created once Pro Tools actually runs...
Reply With Quote
  #8  
Old 01-18-2014, 01:08 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 35,954
Default Re: Pro Tools 11 stuck on "Initializing Audio Engine"

Quote:
Originally Posted by AudioDrummerGuy View Post
I don't think my computer has the option to disable a floppy drive. There's nothing in Device Manager relating to floppy drives. And not in the bios either.

Yeah I re-installed and tried again, but ran into the same problem.
Yeah, I looked in the right places. I think those folders will be created once Pro Tools actually runs...
Disabling the floppy drive(aka Drive A:) is done in BIOS
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #9  
Old 01-18-2014, 01:23 PM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is online now
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 13,166
Default Re: Pro Tools 11 stuck on "Initializing Audio Engine"

Hi again

Can you unplug your interface and try starting up PT without the interface and see if you can get PT to run at all.

When starting PT hold the N key down and choose the internal sound card and when you done this post back and let us know what happened.

Best of Luck
Christopher
__________________
Best Regards
Christopher

—————————————
South Side Music Group
WEBHOME
—————————————
Reply With Quote
  #10  
Old 01-18-2014, 01:36 PM
AudioDrummerGuy AudioDrummerGuy is offline
Member
 
Join Date: Jan 2014
Location: Seattle, WA
Posts: 6
Default Re: Pro Tools 11 stuck on "Initializing Audio Engine"

Quote:
Originally Posted by Southsidemusic View Post
Hi again

Can you unplug your interface and try starting up PT without the interface and see if you can get PT to run at all.

When starting PT hold the N key down and choose the internal sound card and when you done this post back and let us know what happened.

Best of Luck
Christopher

When I unplug my interface and try to start Pro Tools, it says, "Unable to locate hardware. Make sure your hardware is connected and turned on."
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools Startup Hangs on "Initializing Databases" Tomcom403 Windows 19 11-07-2016 05:48 PM
Help Freeze on "Initializing audio engine" jeml Pro Tools 11 1 03-07-2014 12:52 PM
Problem PT11 MAC stuck in "Playback Engine" selection reload loop fastermaster Pro Tools 11 3 06-28-2013 05:28 PM
Pro Tools SE lags infinitely at splash and says "initializing databases" dietermoreno Pro Tools SE and Essential (Win) 3 02-03-2013 02:22 PM
Pro Tools Freezes during "Initializing User Interface" (003 R) erockrazor 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 05-26-2010 12:38 PM


All times are GMT -7. The time now is 05:46 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com