Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > FireWire and USB Audio Interfaces (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-29-2017, 01:00 PM
rmoat rmoat is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: USA
Posts: 39
Default MBOX Pro 3 Stability (PT 12 & Windows 10)

I'm trying to decide whether it's time to move on from the AVID Mbox Pro 3. I really like the interface, but have not enjoyed the issues that have cropped up since PT 12.4.

I don't know if it's a combination of Firewire, AVID Mbox Drivers (Year 2014, no updates, and yet became Windows 10 Qualified?), or if anything after PT 12.4 had issues.

Basically I'll create a big project, save it, and then when I come back to it I have issues. Lately, I'll open up a project and it will play, but there is no sound coming out of the interface.
I'll switch the H/W buffer from 512 to 1024, or vice versa and I'll either hear the music, or it will play with a bit of static (if it does this, I'll switch the H/W buffer again, and then it will play and sound normally).

Sometimes when I switch the H/W buffer from 512 to 1024, or vice-versa it will also take at least 5 minutes while Pro Tools sits there and acts like it is frozen.
Then I'll have to save the project again, reboot the computer, open it back up and it sounds okay.

Perhaps it is my system specs, or on-board firewire.

Specs:

Windows 10 Pro
Intel Core i7-3770K
16 GB RAM
AVID MBOX 3 Pro + Pro Tools 12.7.1 + Vienna Ensemble Pro 6
2 x 1 TB Samsung SSD
Reply With Quote
  #2  
Old 05-30-2017, 07:10 AM
JoelG's Avatar
JoelG JoelG is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2010
Location: Canada
Posts: 1,958
Default Re: MBOX Pro 3 Stability (PT 12 & Windows 10)

Have you done all the optimisations Avid recommends? Do you have the Mbox set as your default audio device in Control Panel, Sounds (both playback and record) - If so, right click on the Mbox and "Disable" it there.

Joel
__________________
Jam Space:
HP Elite 6300 / Core i5 3570 / 12GB RAM / Win 10 Pro
Pro Tools 2020 HD / Focusrite 18i20 + M-Audio ProFire 2626

Home:
Asus B450 Pro4 / Ryzen 5 2600 / 32GB RAM / Win 10 Pro
Pro Tools 2020 HD / Focusrite 18i20 + M-Audio ProFire 2626

Rig:
Eleven Rack / ART SLA1 / Fender Mustang V 412 / FCB1010 w/ EurekaPROM
Reply With Quote
  #3  
Old 05-30-2017, 08:32 AM
rmoat rmoat is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: USA
Posts: 39
Default Re: MBOX Pro 3 Stability (PT 12 & Windows 10)

Hi JoelG,

Thank you for your reply! I'll check out the Windows 10 optimizations guide from AVID's site, and make sure that they're all applied.

However, you are correct, it is set as the default audio device. It didn't occur to me that that could cause an issue. I'll disable the device within the sounds control panel.

Quote:
Originally Posted by JoelG View Post
Have you done all the optimisations Avid recommends? Do you have the Mbox set as your default audio device in Control Panel, Sounds (both playback and record) - If so, right click on the Mbox and "Disable" it there.

Joel
Reply With Quote
  #4  
Old 05-30-2017, 10:12 AM
JoelG's Avatar
JoelG JoelG is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2010
Location: Canada
Posts: 1,958
Default Re: MBOX Pro 3 Stability (PT 12 & Windows 10)

That definitely causes some issues, especially if your sample rate in your session isn't the same as Windows playback.

I usually connect my speakers/monitors to my sound card, and use an output from my interface to my soundcard so I hear everything.

Joel
__________________
Jam Space:
HP Elite 6300 / Core i5 3570 / 12GB RAM / Win 10 Pro
Pro Tools 2020 HD / Focusrite 18i20 + M-Audio ProFire 2626

Home:
Asus B450 Pro4 / Ryzen 5 2600 / 32GB RAM / Win 10 Pro
Pro Tools 2020 HD / Focusrite 18i20 + M-Audio ProFire 2626

Rig:
Eleven Rack / ART SLA1 / Fender Mustang V 412 / FCB1010 w/ EurekaPROM
Reply With Quote
  #5  
Old 05-30-2017, 01:33 PM
rmoat rmoat is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: USA
Posts: 39
Default Re: MBOX Pro 3 Stability (PT 12 & Windows 10)

This is perfect. Thank you. I don't recall exactly when my Mbox became the default sound device in windows (It may have been when I installed Windows 10, which could have possibly matched with the time I started experiencing issues). Since I don't use that PC much for anything else, I never changed the default sound device back to my PCIe sound blaster card.

Quote:
Originally Posted by JoelG View Post
That definitely causes some issues, especially if your sample rate in your session isn't the same as Windows playback.

I usually connect my speakers/monitors to my sound card, and use an output from my interface to my soundcard so I hear everything.

Joel
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Windows 7 better stability with HD than XP? insanesounds Pro Tools TDM Systems (Win) 12 03-19-2011 06:04 PM
Windows HD Stability stanonbass Pro Tools TDM Systems (Win) 5 03-11-2007 11:51 PM
Mbox & silverdoor(mirrored)G4s-Stability??? PEEL 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 11 12-08-2003 01:00 AM
Running LE 6.1 on Windows XP.... stability problem digifart 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 5 09-28-2003 04:28 AM
Windows ME Stability fresh_meat 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 38 07-31-2002 08:03 PM


All times are GMT -7. The time now is 10:48 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com