Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 12

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-06-2016, 09:26 PM
rmoat rmoat is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: USA
Posts: 39
Default PT 12 blinking play button/solid stop

I've started getting the blinking play button and solid blue stop issue since Pro Tools 12.6, and 12.6.1 is doing the same. I've read through several of the threads and when I try to change my Buffer Settings it completely freezes Pro Tools (I may not be waiting long enough, but it is over 1 or 2 minutes that Pro Tools stops responding).

The sad thing is, it works fine for a while on a new project, but when I have my project nearly finished, save it, and then try opening it up the next day, it does this almost every time.

I have been able to somewhat recover the project file if I change the hardware buffer size and then power off the MBOX Pro 3. Pro Tools will ask if I want to quit or save, and if I choose save it will save a new PTX file that will open

I don't know if it's the MBOX Pro 3, or Pro Tools 12.6.X, or if it's Vienna Ensemble Pro which I also use. But the issue is pointing more towards 12.6 and the MBOX.

I also have made sure the Dynamic Processing is not enabled on the Play button. I have had a click track, and also have it count off 3 bars (which sounds like it might also contribute to the issue). My HW settings are usually either 512 or 1024. This particular project is at 512. I also use the "Normal" value for Cache.
I don't know if buying a different audio interface will be helpful or not? It's not that I hope to buy a new interface, but this is just getting worse and worse, and fixing project files rather than recording/composing is becoming tedious.

My specs are:

Intel Core i7 2600
16 GB RAM
MBOX Pro 3 Firewire
Windows 10 Pro 64-Bit
3 x 1 TB Samsung Evo Pro SSD

Last edited by rmoat; 12-06-2016 at 09:47 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 12-07-2016, 07:49 AM
john1192 john1192 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: Woodland Hills
Posts: 5,768
Default Re: PT 12 blinking play button/solid stop

Quote:
Originally Posted by rmoat View Post
I've started getting the blinking play button and solid blue stop issue since Pro Tools 12.6, and 12.6.1 is doing the same. I've read through several of the threads and when I try to change my Buffer Settings it completely freezes Pro Tools (I may not be waiting long enough, but it is over 1 or 2 minutes that Pro Tools stops responding).

The sad thing is, it works fine for a while on a new project, but when I have my project nearly finished, save it, and then try opening it up the next day, it does this almost every time.

I have been able to somewhat recover the project file if I change the hardware buffer size and then power off the MBOX Pro 3. Pro Tools will ask if I want to quit or save, and if I choose save it will save a new PTX file that will open

I don't know if it's the MBOX Pro 3, or Pro Tools 12.6.X, or if it's Vienna Ensemble Pro which I also use. But the issue is pointing more towards 12.6 and the MBOX.

I also have made sure the Dynamic Processing is not enabled on the Play button. I have had a click track, and also have it count off 3 bars (which sounds like it might also contribute to the issue). My HW settings are usually either 512 or 1024. This particular project is at 512. I also use the "Normal" value for Cache.
I don't know if buying a different audio interface will be helpful or not? It's not that I hope to buy a new interface, but this is just getting worse and worse, and fixing project files rather than recording/composing is becoming tedious.

My specs are:

Intel Core i7 2600
16 GB RAM
MBOX Pro 3 Firewire
Windows 10 Pro 64-Bit
3 x 1 TB Samsung Evo Pro SSD
Option Clicking the Play Button will put you into a State of Waiting "Prime for Playback" just hit the Stop button and it should revert to normal operation

http://www.pro-tools-expert.com/home...ack-modes.html

a little strange if it is doing this all the time .. do you have any peripherals attached to your system and selected ??
__________________
Mac Pro 6-core 3.33ghz (2012) 24gb ram 256gb SSD -OS 10.12.6 for PT 11.3.2 & 2019.6 last version
Logic Pro X latest version
RME BabyFace Pro

Macbook Pro july 2014 2.5ghz 16gb ram 512gb SSD - OS10.14.6 - PT 2019.6 Ended here ..
Logic Pro X latest version
RME BabyFace Pro
Reply With Quote
  #3  
Old 12-07-2016, 08:52 AM
rmoat rmoat is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: USA
Posts: 39
Default Re: PT 12 blinking play button/solid stop

Hi John,

I also meant to mention that I made sure that "Prime for Playback" was not checked either. The only thing I have checked is "Loop".

It seems like it only started recently since PT 12.6 came out. I don't have any peripherals other than the regular necessary hardware plugged in (iLok, Vienna Key, USB MIDI Keyboard)
Reply With Quote
  #4  
Old 12-14-2016, 02:02 PM
rmoat rmoat is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: USA
Posts: 39
Default Re: PT 12 blinking play button/solid stop

I figured I can get past this issue by doing the following:

1. Change HW buffer to different setting (1024, if I'm using 512, or vice-versa).
2. Let Pro Tools sit there frozen for several minutes 2 - 5 minutes
3. Finally unfreezes, and then I can switch it back to the HW buffer I had it at and it plays

I noticed that when this happens though, when I save the PTX file again, it is very huge. It jumps from 2 - 4 MB to 40 MB. Not really sure what it's saving in that file during these issues.
Reply With Quote
  #5  
Old 12-14-2016, 07:30 PM
jeam25's Avatar
jeam25 jeam25 is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2002
Location: Puerto Rico
Posts: 2,785
Default Re: PT 12 blinking play button/solid stop

Hi rmoat !

Try trashing databases and preferences first if not yet . If that fail try a clean reinstall of PT.
__________________
- Jesus Alvarado -

Keep the volume UP !
Reply With Quote
  #6  
Old 12-14-2016, 08:59 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 36,309
Default Re: PT 12 blinking play button/solid stop

Did you accidentally enable "Wait for Midi Note"?
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, Presonus Studio 1810C
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


I started in this business with nothing..........and I have most of it left

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #7  
Old 12-14-2016, 11:09 PM
rmoat rmoat is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: USA
Posts: 39
Default Re: PT 12 blinking play button/solid stop

jeam25 - I have trashed the preferences several times. I have not tried a complete uninstall/reinstall, so maybe I'll need to look into that.

albee1952 - "Wait for Midi Note" is not enabled. Also "Prime for Playback" is also not enabled.

I mentioned this to our audio department at work, and they think it's the old MBOX Pro 3 drivers (Windows) and issues w/ PT 12.6.X. I think they have a 003 that is doing the same as mine. No problems with the MOTU interfaces that they use (though I think those who use the MOTU interfaces are still on PT 12.5). So it isn't conclusive or anything, it's just a guess...
Reply With Quote
  #8  
Old 12-14-2016, 11:25 PM
sw rec sw rec is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Colo Spgs Colo
Posts: 5,698
Default Re: PT 12 blinking play button/solid stop

Or accidentally put it "online?" (Alt-spacebar on Windows, then the blue clock flashes.) Since ALT is right next to the spacebar, it's easy to accidentally do that a few times a day.
Reply With Quote
  #9  
Old 12-15-2016, 10:59 AM
rmoat rmoat is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: USA
Posts: 39
Default Re: PT 12 blinking play button/solid stop

Quote:
Originally Posted by sw rec View Post
Or accidentally put it "online?" (Alt-spacebar on Windows, then the blue clock flashes.) Since ALT is right next to the spacebar, it's easy to accidentally do that a few times a day.
I'll check this tonight, but I doubt it's in online mode due to that fact that it starts working again after changing the HW buffer (Normally if I'm lucky, though sometimes it requires a reboot after changing the HW buffer size).
Reply With Quote
  #10  
Old 12-17-2016, 06:56 AM
jeam25's Avatar
jeam25 jeam25 is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2002
Location: Puerto Rico
Posts: 2,785
Default Re: PT 12 blinking play button/solid stop

Hi rmoat !

How are you doing on this ?! Its resolved ?
__________________
- Jesus Alvarado -

Keep the volume UP !
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Music won't play. Play button flashes and Stop button lights up Mattitude 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 24 04-16-2020 04:03 PM
Blinking STOP/PLAY transport buttons PLAYBACK ISSUE guitarman6 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 27 08-14-2019 01:26 PM
Stop button lighted,play button blinking not playing RichrdC Pro Tools 11 6 11-05-2016 06:48 PM
The blinking stop button problem Benji575 Windows 12 01-29-2013 04:21 AM
When press play the stop key lite and play key blinking Sam Yin Tips & Tricks 6 12-05-2009 09:26 PM


All times are GMT -7. The time now is 11:10 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com