Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools M-Powered (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-04-2006, 11:21 AM
LesPaul666 LesPaul666 is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Belleville, NJ, USA
Posts: 110
Default Direct Monitoring in FW1814 and ProTools M Powered

I recently bought the 1814 and PT M-Powered 6.8r2 for my 1.67ghz Powerbook G4. I was wondering if with this setup if you can use the "Direct Monitoring" option on the M-Audio control panel mixer to use input monitoring, to avoid the latency in the ProTools software. It says in the manual that ProTools bypasses the inputs on the software mixer. Just curious, since I haven't been able to try it out myself, due to time constraints. Also, is it possible to monitor the inputs direct(including ADAT or SP/DIF?), while having a send on a particular input/track to an effect and monitor it back while recording?(unlike the Digi 001/002 in which the low-latency monitoring feature disables all sends). any input here would be appreciated, since I got this to be a really portable setup, to avoid using a mixer. Thanks.
__________________
MacBook Pro Penryn 15" (2.4 Core Duo 2) 4GB ram/200GB
OSX 10.5.5
PowerBook G4 1.67 15" Hi-Res 2GB ram/80GB(Oct 2005-The last model made)OSX 10.4.11

Pro Tools LE 7.3, 7.4, and 8
Pro Tools M-Powered 7.3, 7.4 and 8
Digi 003R
MBox Original USB
M-Audio ProFire Lightbridge
M-Audio Transit

(3) Metric Halo 2882's 2D +DSP
(1) Metric Halo ULN-2 3D +DSP
Reply With Quote
  #2  
Old 05-04-2006, 04:29 PM
southboundloco's Avatar
southboundloco southboundloco is offline
Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: New Zealand
Posts: 356
Default Re: Direct Monitoring in FW1814 and ProTools M Pow

Quote:
I recently bought the 1814 and PT M-Powered 6.8r2 for my 1.67ghz Powerbook G4. I was wondering if with this setup if you can use the "Direct Monitoring" option on the M-Audio control panel mixer to use input monitoring, to avoid the latency in the ProTools software. It says in the manual that ProTools bypasses the inputs on the software mixer. Just curious, since I haven't been able to try it out myself, due to time constraints. Also, is it possible to monitor the inputs direct(including ADAT or SP/DIF?), while having a send on a particular input/track to an effect and monitor it back while recording?(unlike the Digi 001/002 in which the low-latency monitoring feature disables all sends). any input here would be appreciated, since I got this to be a really portable setup, to avoid using a mixer. Thanks.
yes u can definitely monitor with zero latency with ur 1814...just mute the track ur recording onto in protools so that ur not listening to whats coming out of pro tools but ur listening to the input of ur 1814 before it goes into protools...just make sure u route ur 1814 input to one of ur output pairs(this is all done in the 1814 mixer window) just treat this window as a separate mixer where u can do routing before u go into pro tools...
__________________

Pro Tools 11.2
Pro Tools 10.3.9
REAPER

MPTK2
ProFire 2626
Benchmark DAC1
Neumann KH 120 A
Avid Artist Mix
ASUS Sabertooth Z77, Intel i7-3770K CPU OC'd@4.7GHz, 32 Gigs RAM
Mac OS X 10.9.3 Mavericks


Reply With Quote
  #3  
Old 05-04-2006, 05:10 PM
LesPaul666 LesPaul666 is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Belleville, NJ, USA
Posts: 110
Default Re: Direct Monitoring in FW1814 and ProTools M Pow

Thanks very much, any idea if there's a way to use the SP/DIF output and input to use say, a Lexicon MX200 effect processor in the loop to listen to an effect while recording with no latency? Thanks again
__________________
MacBook Pro Penryn 15" (2.4 Core Duo 2) 4GB ram/200GB
OSX 10.5.5
PowerBook G4 1.67 15" Hi-Res 2GB ram/80GB(Oct 2005-The last model made)OSX 10.4.11

Pro Tools LE 7.3, 7.4, and 8
Pro Tools M-Powered 7.3, 7.4 and 8
Digi 003R
MBox Original USB
M-Audio ProFire Lightbridge
M-Audio Transit

(3) Metric Halo 2882's 2D +DSP
(1) Metric Halo ULN-2 3D +DSP
Reply With Quote
  #4  
Old 05-05-2006, 04:45 PM
chris110000100101001 chris110000100101001 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2004
Location: Melbourne Australia
Posts: 485
Default Re: Direct Monitoring in FW1814 and ProTools M Pow

Quote:
Thanks very much, any idea if there's a way to use the SP/DIF output and input to use say, a Lexicon MX200 effect processor in the loop to listen to an effect while recording with no latency? Thanks again
Such as reverb in a singers cans?

Hook up your lexi via the s/pdif i/o

Send from vox track to s/pdif out (pre fader)

Bus the signal out from the lexi (s/pdif inputs) straight to the cans from within the m-audio control panel.

Latency won't matter with verb/delay based effects
__________________
SMPTE for the devil
Reply With Quote
  #5  
Old 05-06-2006, 09:45 PM
fhinspectit fhinspectit is offline
Member
 
Join Date: Apr 2006
Location: Dallas, TX
Posts: 175
Default Re: Direct Monitoring in FW1814 and ProTools M Pow

will there be a latency problem if the analog i/o where used? delta 44
Reply With Quote
  #6  
Old 05-07-2006, 11:04 PM
chris110000100101001 chris110000100101001 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2004
Location: Melbourne Australia
Posts: 485
Default Re: Direct Monitoring in FW1814 and ProTools M Pow

Quote:
will there be a latency problem if the analog i/o where used? delta 44
Anytime you monitor through software there will be some latency. It usually isn't much of a problem for something like reverb in a cue mix, as the latency will just sound like pre-delay.

Another way would be to route the input of the vocal to another output on the maudio control panel and connect the reverb to it. then bring the reverb back to a spare input and route that out to the cans. - no latency, but in my case more f**ing around.

chris
__________________
SMPTE for the devil
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Direct Monitoring on MAC carbarnrob Pro Tools 10 0 10-24-2011 11:18 AM
Win XP Sp3 + M-Powered 7.4 + FW1814 = What drivers? Finnish Pro Tools M-Powered (Win) 1 02-22-2011 07:30 AM
FW1814 clicks only with ProTools not other app's joeR Pro Tools M-Powered (Win) 0 09-18-2006 05:00 PM
M-Powered 7.0 + FW1814 MTC timeout? alexkbd Pro Tools M-Powered (Win) 3 01-09-2006 09:37 AM
FW1814 doesn't work with M-Powered! Aleatoric Pro Tools M-Powered (Mac) 5 05-13-2005 07:29 AM


All times are GMT -7. The time now is 09:38 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com