Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 12

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-10-2015, 01:14 AM
mmk mmk is offline
Member
 
Join Date: Apr 2012
Location: Berkeley
Posts: 133
Default Question about Pro Tools 11 HD (And Not Upgrading to pt12 until later)

Lets pretend I'm someone who doesn't get out much or read the internet to find out about this new Avid policy on pro tools.

Lets say I never find about about the support plan or updates or any of that and just keep working happily on my PTHD Native rig for a few years. Because it works so well and I dont feel a need to upgrade or check for an upgrade.

Then a new operating system version comes out and has a few features I would want to use, and the version of Pro tools 11 that I had is no longer compatible. What would be my choices? Would I be able to simply purchase a pro tools HD upgrade like in the past or has that gone away? In the past you could buy a regular upgrade from HD 9 to HD 11 and things like that. Will that still be possible? Without support plans and stuff like that?

I read if you dont purchase some kind of upgrade by December 31 2015 you will never be able to get another update again? Is this information correct? So what would I do with my HD Native system if i needed to update it after. I dont feel like in the next year I am going to update it. It's actually really good right now and it will be for a few years I think. So lets say in a few years I decide to upgrade my Mac OSX version and PT 11 is no longer supported. What would I do then? Just buy another HD License on Ebay for full price? or will I even be able to do that?

From what I hear if I do not upgrade by december 31 2015 im basically stuck at 11 with my hardware forever. That seems unfair for a customer that spent 4 thousand to upgrade from a Digi 003. I spent a lot of money and it was a burden for me to spend it. I don't regret it as the software and hardware is great, but I have no other money at this time and I spent the money so it would last me. So what is going on? Please let me know before I assume anything.

I dont know what to think about these upgrades from the FAQ to all the people complaining. Does anyone have any information on things like this?
Reply With Quote
  #2  
Old 02-10-2015, 05:29 AM
Craig F Craig F is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: Portland, OR
Posts: 12,591
Default Re: Question about Pro Tools 11 HD (And Not Upgrading to pt12 until later)

It will not be as it was but the details on HD are not finalized.
Please ignore the doom and loom set that will be descending on this thread like locus.

So stay, alert to announcements. Don't hide under a rock.
__________________
...

"Fly High Freeee click psst tic tic tic click Bird Yeah!" - dave911

PT11 System Requirements link http://avid.force.com/pkb/articles/C...m-Requirements


Thank you,

Craig
Reply With Quote
  #3  
Old 02-10-2015, 07:24 AM
mmk mmk is offline
Member
 
Join Date: Apr 2012
Location: Berkeley
Posts: 133
Default Re: Question about Pro Tools 11 HD (And Not Upgrading to pt12 until later)

Quote:
Originally Posted by Craig F View Post
It will not be as it was but the details on HD are not finalized.
Please ignore the doom and loom set that will be descending on this thread like locus.

So stay, alert to announcements. Don't hide under a rock.
ok thanks. thanks for the information and response I'll just keep an eye open. I'm glad the details on HD are not final as I really hope they dont take away the option to upgrade hd outright without some sort of support plan or paying extra money. All i need is to be able to upgrade when I feel at my own will for a fair price. I hope they consider that
Reply With Quote
  #4  
Old 02-10-2015, 08:42 AM
Eric Lambert's Avatar
Eric Lambert Eric Lambert is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles
Posts: 2,807
Default Re: Question about Pro Tools 11 HD (And Not Upgrading to pt12 until later)

Quote:
Originally Posted by mmk View Post
I'm glad the details on HD are not final as I really hope they dont take away the option to upgrade hd outright without some sort of support plan or paying extra money. All i need is to be able to upgrade when I feel at my own will for a fair price. I hope they consider that
Indeed. They didn't expect such a backlash when introducing this new program and there might be some changes. Let's hope so.
Reply With Quote
  #5  
Old 02-10-2015, 10:32 AM
Park Seward's Avatar
Park Seward Park Seward is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Grants Pass, OR
Posts: 4,284
Default Re: Question about Pro Tools 11 HD (And Not Upgrading to pt12 until later)

I found this on the Avid web site:

"The Avid Support Reinstatement Fee is a charge that is assessed to any customer who chooses to re-activate a lapsed Avid Support contract or who chooses to activate an Avid Support contract after the standard warranty period for their product has expired. The fee is added to the cost of the Avid Support Contract. Customers that re-activate their support contracts after allowing them to expire enjoy the same benefits of the most up-to-date technology as those customers who consistently maintain their coverage. The reinstatement fee ensures that all customers share equally in the cost of continual improvements to their Avid solutions."

"The fee is 25% of the total cost of the Avid ExpertPlus Support contract (or the Standard Support cost for Software Only systems) for the Avid system being covered. In some cases, it may be more cost effective for customers to back-date the new Avid Support Contract to cover the time that has elapsed since the expiration of the original contract. This option is usually preferable for systems that have been without active Avid Support Coverage for less than 90 days. An Avid reseller can help you determine which choice makes sense for you."

http://avid.force.com/pkb/articles/e...Paper/en279501

This is not referring to the current issue dealing with PT11 but rather other support contracts going back to 2008. The page was last updated in 2012. It may be of help understanding Avid's past dealings with support contracts, but it may not be an indicator of future policies. It appears to apply to the Media Composer product.
__________________
Park
The Transfer Lab at Video Park
Analog tape to Pro Tools transfers, 1/4"-2"
http://www.videopark.com
MacPro 6 core 3.33 GHz, OS 10.12.1, 8 GB RAM, PT12.6.1, Focusrite Saffire Pro 40, PreSonus DigiMax, MC Control V3.5, dual displays,
Neumann U-47, Tab V76 mic pre, RCA 44BX and 77DX, MacBook Pro 9,1, 2.3 Mhz, i7, CBS Labs Audimax and Volumax.
Ampex 440B half-track and four-track, 351 tube full-track mono, MM-1100 16-track.
Reply With Quote
  #6  
Old 02-10-2015, 06:45 PM
Barry Johns Barry Johns is offline
Member
 
Join Date: Dec 2002
Location: Orlando, FL
Posts: 3,567
Default Re: Question about Pro Tools 11 HD (And Not Upgrading to pt12 until later)

That reference is from 2008, I doubt it has any relevance to today.
__________________
HD Native Pcie, PTHD 11, PT12 Vanilla, Omni, Lynx Aurora 16, 192 I/O (16 in/8 out), 24 Fader D-Command, lots of preamps and compressors.

MacPro 5.1 (12) Core (2009 MacPro 8 Core Upgraded to a 12 Core MacPro), 56 Gig Ram, SSD System & 3 - 2TB Drives, OSX 10.9.5, Windows 10 Via Bootcamp
Reply With Quote
  #7  
Old 02-15-2015, 01:23 AM
WombatStudio.Org's Avatar
WombatStudio.Org WombatStudio.Org is offline
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Gibbsboro, NJ
Posts: 531
Default Re: Question about Pro Tools 11 HD (And Not Upgrading to pt12 until later)

Quote:
Originally Posted by mmk View Post
All i need is to be able to upgrade when I feel at my own will for a fair price. I hope they consider that
That's what we all want - unfortunately, Avid have decided it's time you must pay annually to use their software ... the hardware is yours to keep!
__________________
WombatStudio.Org • Digital Recording, Mixing and Mastering in Gibbsboro, NJ • USA
"It's not the gear ... it's the ear"
Reply With Quote
  #8  
Old 02-15-2015, 08:22 AM
Fidelis Fidelis is offline
Member
 
Join Date: May 2001
Location: Sao Paulo - Brazil
Posts: 978
Default Re: Question about Pro Tools 11 HD (And Not Upgrading to pt12 until later)

Best thing to do is to wait… and see later on what Avid is gonna announce for HDX users. Until then, there is nothing we can do.
__________________
http://www.ricardomosca.com

Intel Mac Pro 12 core 3.33 GHz, 20GB RAM, OSX 10.10.5, PT HDX, PT 12.8, SSL 4040G+, tons of outboard
Mac Book Pro 2.4Ghz Duo, 4GB RAM, OSX 10.10.5, PT Vanilla 12.8
Reply With Quote
  #9  
Old 02-16-2015, 03:45 AM
mmk mmk is offline
Member
 
Join Date: Apr 2012
Location: Berkeley
Posts: 133
Default Re: Question about Pro Tools 11 HD (And Not Upgrading to pt12 until later)

Quote:
Originally Posted by WombatStudio.Org View Post
That's what we all want - unfortunately, Avid have decided it's time you must pay annually to use their software ... the hardware is yours to keep!
Quote:
Originally Posted by Fidelis View Post
Best thing to do is to wait… and see later on what Avid is gonna announce for HDX users. Until then, there is nothing we can do.
Thanks for the replies. Yeah lets just wait and see!
Reply With Quote
  #10  
Old 02-13-2015, 11:17 PM
roberts roberts is offline
Member
 
Join Date: Jan 2001
Location: Toronto, Ont
Posts: 2,438
Default Re: Question about Pro Tools 11 HD (And Not Upgrading to pt12 until later)

Quote:
Originally Posted by mmk View Post
I read if you dont purchase some kind of upgrade by December 31 2015 you will never be able to get another update again? Is this information correct? So what would I do with my HD Native system if i needed to update it after.
They can't do that to HD hardware owners that would be the death nail to ANYONE buying Avid - nobody would even buy Avid hardware ever again.
From what I was told nothing is changing for HD owners.But then Avid Avid's messages is messed up these days - sounds like the guy at the top is clueless to me.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools FAQ is now updated for PT12, etc. nst7 Pro Tools 11 120 01-25-2015 02:08 PM
Pro Tools upgrading question mike1234 macOS 4 06-10-2011 09:19 AM
i have a Question about Upgrading Pro Tools wolfman_rob Pro Tools TDM Systems (Mac) 6 01-14-2010 09:01 AM
upgrading pro tools question! please answer! raphaelrjr Pro Tools TDM Systems (Mac) 1 10-26-2006 07:55 AM
upgrading pro tools question! please answer! raphaelrjr Pro Tools TDM Systems (Mac) 0 10-26-2006 07:21 AM


All times are GMT -7. The time now is 01:21 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com