Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Post Production > Post - Surround - Video

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-23-2019, 07:28 AM
Sndnerd Sndnerd is offline
Member
 
Join Date: Apr 2013
Location: Vancouver, BC
Posts: 52
Default AJA LHi picture drift

I just upgraded to Ultimate 2018.12 and my AJA LHi picture drifts over long uninterrupted playbacks - around 20mins it becomes noticeable. It goes out of sync, but jumps to correct itself. Anyone encountered this?
Reply With Quote
  #2  
Old 04-23-2019, 10:48 AM
quadraphonics quadraphonics is offline
Member
 
Join Date: Oct 2004
Location: Denver, CO
Posts: 374
Default Re: AJA LHi picture drift

I see something similar in 12.8.3 and 2018.10 with a different AJA interface.

How are you resolving video sync?

Randall


Quote:
Originally Posted by Sndnerd View Post
I just upgraded to Ultimate 2018.12 and my AJA LHi picture drifts over long uninterrupted playbacks - around 20mins it becomes noticeable. It goes out of sync, but jumps to correct itself. Anyone encountered this?
__________________
Randall Smith
Audio Editor/Mixer
Starz Entertainment Group
Denver, CO
Reply With Quote
  #3  
Old 04-23-2019, 09:15 PM
Sndnerd Sndnerd is offline
Member
 
Join Date: Apr 2013
Location: Vancouver, BC
Posts: 52
Default Re: AJA LHi picture drift

It's locked to AJA GEN10. Stopping and starting playback resolves the drift right away, but for long-form client playbacks it's not ideal stopping and starting.
Reply With Quote
  #4  
Old 04-24-2019, 04:18 AM
Frank Kruse Frank Kruse is offline
Member
 
Join Date: Dec 2002
Location: old europe
Posts: 5,445
Default Re: AJA LHi picture drift

Quote:
Originally Posted by Sndnerd View Post
It's locked to AJA GEN10. Stopping and starting playback resolves the drift right away, but for long-form client playbacks it's not ideal stopping and starting.
And PT is locked to the same clock via a Sync HD?


F.
__________________
PTHDn 2019.10 (OSX10.14.6), 8x8x8, MacPro 5,1 3.33Ghz 12-Core, BM DeckLink SDI, SYNC HD, all genlocked via AJA GEN10, 48GB RAM
Reply With Quote
  #5  
Old 04-24-2019, 07:52 AM
Sndnerd Sndnerd is offline
Member
 
Join Date: Apr 2013
Location: Vancouver, BC
Posts: 52
Default Re: AJA LHi picture drift

Quote:
Originally Posted by Frank Kruse View Post
And PT is locked to the same clock via a Sync HD?


F.
Correct, sync is locked.
Reply With Quote
  #6  
Old 04-24-2019, 08:02 AM
Frank Kruse Frank Kruse is offline
Member
 
Join Date: Dec 2002
Location: old europe
Posts: 5,445
Default Re: AJA LHi picture drift

Hm, odd. Can't confirm as I'm on a different card (see below) but I'm not getting this with my setup so could be AJA (driver, settings?) related. I've had all sorts of odd strobing effects and weird almost like slomo picture with AJA cards in the past where you had to restart the system to get it back to normal. Like once or twice a day. But this was with Satellite setups. So might be different.

One thing: The BM card has to receive the same format clock as the video in the session to properly lock. Not sure if that's the same with AJA. So if your QT is 1080P 24.00fps the Trilevel sync signal has to be the same. The BM settings will indicate if the card is locking.
__________________
PTHDn 2019.10 (OSX10.14.6), 8x8x8, MacPro 5,1 3.33Ghz 12-Core, BM DeckLink SDI, SYNC HD, all genlocked via AJA GEN10, 48GB RAM
Reply With Quote
  #7  
Old 04-24-2019, 11:28 AM
Sndnerd Sndnerd is offline
Member
 
Join Date: Apr 2013
Location: Vancouver, BC
Posts: 52
Default Re: AJA LHi picture drift

Quote:
Originally Posted by Frank Kruse View Post
Hm, odd. Can't confirm as I'm on a different card (see below) but I'm not getting this with my setup so could be AJA (driver, settings?) related. I've had all sorts of odd strobing effects and weird almost like slomo picture with AJA cards in the past where you had to restart the system to get it back to normal. Like once or twice a day. But this was with Satellite setups. So might be different.

One thing: The BM card has to receive the same format clock as the video in the session to properly lock. Not sure if that's the same with AJA. So if your QT is 1080P 24.00fps the Trilevel sync signal has to be the same. The BM settings will indicate if the card is locking.
Interesting. I am noticing the Gen10 has only 2 formats - 50 and 59.94. PT is at 23.98 so no speed difference for 59.94/29.97 but still I wonder if it might have something to do with it.
Reply With Quote
  #8  
Old 04-24-2019, 01:38 PM
Frank Kruse Frank Kruse is offline
Member
 
Join Date: Dec 2002
Location: old europe
Posts: 5,445
Default Re: AJA LHi picture drift

Quote:
Originally Posted by Sndnerd View Post
Interesting. I am noticing the Gen10 has only 2 formats - 50 and 59.94. PT is at 23.98 so no speed difference for 59.94/29.97 but still I wonder if it might have something to do with it.
The Gen 10 does 23.98 just fine. See the DIP switch matrix on page 6:

https://www.aja.com/pdf/support/manu...0_pn101664.pdf

It can do any of these:

525i, 625i
720p 23.98/24/25/29.97/30/50/59.94/60
1080i 50/59.94/60
1080psF 23.98/24/25/29.97/30
1080p 23.98/24/25/29.97/30

You might have it set to the wrong clock?

F.
__________________
PTHDn 2019.10 (OSX10.14.6), 8x8x8, MacPro 5,1 3.33Ghz 12-Core, BM DeckLink SDI, SYNC HD, all genlocked via AJA GEN10, 48GB RAM
Reply With Quote
  #9  
Old 04-24-2019, 01:52 PM
mgoorevich's Avatar
mgoorevich mgoorevich is offline
Member
 
Join Date: Mar 2004
Location: Tel Aviv - תל אביב
Posts: 1,683
Default Re: AJA LHi picture drift

We have /ever had no issues with Aja LHi at all.
See my specs for details.
__________________
Michael Goorevich

Sound Designer
/ mixer
www.goorevich.com

PT HD⎪N v2019.10 Ultimate ● macOS High Sierra 10.13.6
MacPro 2 x 2.4 GHz Quad-Core Intel Xeon ● 24 GB RAM
Avid HD I/O ● Sync HD ● AJA LHi referenced by AJA GEN10 ● D-Command ES24
Reply With Quote
  #10  
Old 04-24-2019, 01:54 PM
Sndnerd Sndnerd is offline
Member
 
Join Date: Apr 2013
Location: Vancouver, BC
Posts: 52
Default Re: AJA LHi picture drift

Quote:
Originally Posted by Frank Kruse View Post
The Gen 10 does 23.98 just fine. See the DIP switch matrix on page 6:

https://www.aja.com/pdf/support/manu...0_pn101664.pdf

It can do any of these:

525i, 625i
720p 23.98/24/25/29.97/30/50/59.94/60
1080i 50/59.94/60
1080psF 23.98/24/25/29.97/30
1080p 23.98/24/25/29.97/30

You might have it set to the wrong clock?

F.
Wow, thanks. I'm now locked at 1080p 23.98, here's hoping that does it.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
IAC bus drift Dr Fletch macOS 1 12-08-2017 09:50 AM
LA Drift... Pred80r Pro Tools TDM Systems (Mac) 0 03-30-2011 11:08 AM
Audio Drift issue synching music to picture daisytone Post - Surround - Video 4 06-12-2010 09:50 PM
PT 7.4 Video drift soundfx Post - Surround - Video 9 11-29-2007 11:47 AM
Does quicktime drift? Locash Post - Surround - Video 1 02-16-2004 11:43 AM


All times are GMT -7. The time now is 04:14 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com