Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools Software (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-05-2017, 11:57 AM
Popmeise's Avatar
Popmeise Popmeise is offline
Member
 
Join Date: Jun 2016
Location: Bingen, Germany
Posts: 17
Default Sample Rate only until 96 kHz (no 192 kHz)

Hi,

i have installed PT 12.8.2 on my new iMac. But I have two things, I couldn't solve yet:

1. I only can sample until 96 kHz. There is no 192 kHz, if I scroll down. What is the reason? Too less RAM, too less processor (but I have i7), wrong audio-driver?

2. I am missing "Mini Gran", "DB-33", "Structure Free" and few other instruments as plug-in. Am I right to install "Avid Virtual Instruments 10" and others, which are shown here?
__________________
Pro Tools 12.5.1
Win 10
Eleven Rack
Asio4All
M-Audio Oxygen 49 mk4
TLM 102
Gibson Classic Rock Marble
AKG K 271 MKII
Reply With Quote
  #2  
Old 12-06-2017, 10:03 AM
cwsand's Avatar
cwsand cwsand is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2006
Location: Nashville, TN
Posts: 2,944
Default Re: Sample Rate only until 96 kHz (no 192 kHz)

Quote:
Originally Posted by Popmeise View Post
1. I only can sample until 96 kHz. There is no 192 kHz, if I scroll down. What is the reason? Too less RAM, too less processor (but I have i7), wrong audio-driver?
Hi, Eleven Rack only works up to a 96k sample rate, which is plenty IMHO.

Quote:
Originally Posted by Popmeise View Post
2. I am missing "Mini Gran", "DB-33", "Structure Free" and few other instruments as plug-in. Am I right to install "Avid Virtual Instruments 10" and others, which are shown here?
No, you should install the Air Instruments Bundle 12.0 (and the Air Effects Bundle 12.0) if you're using Pro Tools 12.
__________________
Chris
__________________________________________________
Focusrite Liquid Saffire 56
TCE Studio Konnekt 48
PreSonus Digimax LT
Gigabyte GA-Z170-HD3P / i7 6700K 4.1 GHz / 32GB Crucial DDR4
macOS Sierra Version 10.13.1
Pro Tools HD 12.8.2
Reply With Quote
  #3  
Old 12-07-2017, 04:42 AM
Popmeise's Avatar
Popmeise Popmeise is offline
Member
 
Join Date: Jun 2016
Location: Bingen, Germany
Posts: 17
Default Re: Sample Rate only until 96 kHz (no 192 kHz)

Hello Chris,

you made my day. I installed Air Instruments Bundle 12.0 and after that it worked.

For the first point (96 kHz) i got the solution: It was the PT Aggregate I/O- driver, who only is able to go until 96 kHz. When I today took my Steinberg ur22mkII-Interface it was possible upto 192 kHz. This means: It depends on the interface or soundcard, what sample rate is possible.
__________________
Pro Tools 12.5.1
Win 10
Eleven Rack
Asio4All
M-Audio Oxygen 49 mk4
TLM 102
Gibson Classic Rock Marble
AKG K 271 MKII
Reply With Quote
  #4  
Old 12-07-2017, 05:23 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 13,748
Default Re: Sample Rate only until 96 kHz (no 192 kHz)

Quote:
Originally Posted by Popmeise View Post
Hello Chris,

you made my day. I installed Air Instruments Bundle 12.0 and after that it worked.

For the first point (96 kHz) i got the solution: It was the PT Aggregate I/O- driver, who only is able to go until 96 kHz. When I today took my Steinberg ur22mkII-Interface it was possible upto 192 kHz. This means: It depends on the interface or soundcard, what sample rate is possible.
All that being said what are you recording that needs such a high sample rate? Most home stuff doesn't need those high rates.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #5  
Old 12-07-2017, 09:20 PM
cwsand's Avatar
cwsand cwsand is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2006
Location: Nashville, TN
Posts: 2,944
Default Re: Sample Rate only until 96 kHz (no 192 kHz)

Quote:
Originally Posted by musicman691 View Post
All that being said what are you recording that needs such a high sample rate? Most home stuff doesn't need those high rates.
I agree - I still record at 48k in the interest of saving disk space - plus I'd lose some I/O at the higher rates. Of course it's technically better quality at higher sample rates, and some people claim to hear a difference...
__________________
Chris
__________________________________________________
Focusrite Liquid Saffire 56
TCE Studio Konnekt 48
PreSonus Digimax LT
Gigabyte GA-Z170-HD3P / i7 6700K 4.1 GHz / 32GB Crucial DDR4
macOS Sierra Version 10.13.1
Pro Tools HD 12.8.2
Reply With Quote
  #6  
Old 12-07-2017, 09:21 PM
cwsand's Avatar
cwsand cwsand is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2006
Location: Nashville, TN
Posts: 2,944
Default Re: Sample Rate only until 96 kHz (no 192 kHz)

Quote:
Originally Posted by Popmeise View Post
Hello Chris,

you made my day. I installed Air Instruments Bundle 12.0 and after that it worked.

For the first point (96 kHz) i got the solution: It was the PT Aggregate I/O- driver, who only is able to go until 96 kHz. When I today took my Steinberg ur22mkII-Interface it was possible upto 192 kHz. This means: It depends on the interface or soundcard, what sample rate is possible.
Glad to help and also glad you found a solution for the SR issue!
__________________
Chris
__________________________________________________
Focusrite Liquid Saffire 56
TCE Studio Konnekt 48
PreSonus Digimax LT
Gigabyte GA-Z170-HD3P / i7 6700K 4.1 GHz / 32GB Crucial DDR4
macOS Sierra Version 10.13.1
Pro Tools HD 12.8.2
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hopefully an easy one for you guys: Opening 8 KHz sample rate / 16 bit sample size sample Pro Tools 11 Discussion 2 02-24-2016 02:04 PM
Focusrite Saffire 56 Sample Rate Problems - Sample rates changing during start up finalcut Pro Tools Software (Win) 12 02-20-2012 05:00 AM
MBox Micro Sample Max Sample Rate Only 48 kHz? Joe Sciacca 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 7 09-07-2008 12:52 PM
Bit Rate/Sample Rate problem? The chipmunks? bspro 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 03-17-2008 05:40 PM
Bit rate & Sample Rate WizDoomBorn 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 10-02-2002 12:54 AM


All times are GMT -7. The time now is 10:36 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com