Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools TDM Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-13-2009, 12:00 PM
RhodesB3 RhodesB3 is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Topanga, CA
Posts: 44
Question Sample Rate Mismatch! (clock 44.1, PT 48)

Hi,

How does one fix this issue:

I recorded a session where pro tools was set to 48k and the clock was set to 44.1. When I bounce, the files play at the wrong speed. My assessment is that the files are actually at 44.1, but pro tools thinks they are 48. How do you rename the file headers so that they are seen as 44.1?

What do you do??? (other than always check the big ben... I think it used to give me an error message?)
Reply With Quote
  #2  
Old 05-13-2009, 12:13 PM
MoritzRock MoritzRock is offline
Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: London UK
Posts: 178
Default Re: Sample Rate Mismatch! (clock 44.1, PT 48)

Quote:
Originally Posted by RhodesB3 View Post
Hi,

How does one fix this issue:

I recorded a session where pro tools was set to 48k and the clock was set to 44.1. When I bounce, the files play at the wrong speed. My assessment is that the files are actually at 44.1, but pro tools thinks they are 48. How do you rename the file headers so that they are seen as 44.1?

What do you do??? (other than always check the big ben... I think it used to give me an error message?)
Try importing it into another session set at 44.1, not sure it will work you might get a slower playback if so try to uncheck the convert SR box when you import it. not sure you can BTW. never been in the situation.

I am not sure what you mean by when i bounce, are you bouncing at a different SR? is Playback ok?
__________________
Mo
Reply With Quote
  #3  
Old 05-13-2009, 12:24 PM
RhodesB3 RhodesB3 is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Topanga, CA
Posts: 44
Default Re: Sample Rate Mismatch! (clock 44.1, PT 48)

Thanks Mo,

I've tried that, and it doesn't work. If I create a session at 44.1, and import the files, pt thinks that its at 48, so it wants to do a src. If there is a way to rename the header in the file, that would be the thing to do. but how??
Reply With Quote
  #4  
Old 05-13-2009, 12:37 PM
rafukyo rafukyo is offline
Member
 
Join Date: Jan 2000
Location: Tsoran Israel
Posts: 193
Default Re: Sample Rate Mismatch! (clock 44.1, PT 48)

HI

I think you will have to pitch shift and time exp/comp to fix it.


Rafi
Reply With Quote
  #5  
Old 05-13-2009, 01:05 PM
Delta Music Belgium's Avatar
Delta Music Belgium Delta Music Belgium is offline
Member
 
Join Date: Oct 1999
Location: Sint-Truiden, Belgium, Europe
Posts: 571
Default Re: Sample Rate Mismatch! (clock 44.1, PT 48)

Create a new session at the correct sample rate (44.1k), use 'Import Session Data' and import the misclocked session tracks. Choose not to do an SRC on the audio.
__________________
Marc Schellekens
Delta Music Belgium - Pro Tools | HDX Studio
http://www.deltamusic.be

Mac Pro (Mid 2012) 3.33 GHz 6-core - 32 GB RAM - OS X 10.14.6 - Magma EB7 - PT HDX3 - PT Ultimate 2019.6 - HD I/O 16x16 - 192 I/O - 192D I/O (x3) - SYNC HD I/O - Apogee Big Ben - Rosetta 200 - Slate RAVEN MTi2 (x2) in a RAVEN CORE Station + 2 RAVEN CORE Station Sidecars - Almost all available AAX-DSP plug-ins
Reply With Quote
  #6  
Old 05-13-2009, 01:07 PM
hummerZ hummerZ is offline
Member
 
Join Date: Aug 2008
Location: NYC
Posts: 264
Default Re: Sample Rate Mismatch! (clock 44.1, PT 48)

Soundhack can alter the SR flag in the header, if you're on a mac.

http://music.ucsd.edu/~tre/soft//SH896.zip
Reply With Quote
  #7  
Old 05-13-2009, 01:18 PM
ABrooks ABrooks is offline
Member
 
Join Date: May 2009
Location: Cleveland
Posts: 16
Default Re: Sample Rate Mismatch! (clock 44.1, PT 48)

I did this once and I had to adjust the speed. 8% is the difference between 44.1 and 48k. So that's what I did and it worked, but I only had to do it on a VT and not instrumentation thank goodness.

But I know there's a way to make DP or Logic think that a session is a different sample rate from ProTools to correct the issue. I didn't do that personally but a friend of mine had to on some stuff someone else sent him.
Reply With Quote
  #8  
Old 05-13-2009, 01:35 PM
Vedat's Avatar
Vedat Vedat is offline
Quiet Art Ltd.
 
Join Date: Aug 1999
Location: Auckland, NZ
Posts: 906
Default Re: Sample Rate Mismatch! (clock 44.1, PT 48)

If you have another rig, play out from one and record on the other.
This is the safest way.
__________________
Vedat

Check out WaveRider + Defaulter:
QuietArt.co.nz

Catchin' SYNC app
Reply With Quote
  #9  
Old 05-13-2009, 01:36 PM
Rail Jon Rogut Rail Jon Rogut is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles, CA, USA
Posts: 14,490
Default Re: Sample Rate Mismatch! (clock 44.1, PT 48)

Quote:
Originally Posted by Delta Music Belgium View Post
Create a new session at the correct sample rate (44.1k), use 'Import Session Data' and import the misclocked session tracks. Choose not to do an SRC on the audio.
This is the correct method.

Rail
__________________
Platinum Samples
www.platinumsamples.com
Engineered Drums for BFD
••••••••••••••••••••••••••••
Reply With Quote
  #10  
Old 05-13-2009, 11:08 PM
Dizzi45Z Dizzi45Z is offline
Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: UT, United States
Posts: 1,723
Default Re: Sample Rate Mismatch! (clock 44.1, PT 48)

Quote:
Originally Posted by Delta Music Belgium View Post
Create a new session at the correct sample rate (44.1k), use 'Import Session Data' and import the misclocked session tracks. Choose not to do an SRC on the audio.
+1. I ran into the exact same problem and a year ago and fixed it with this method as well. It really is the fastest and easiest way to fix the problem.
__________________
recording.guru : FREE Pro Tools Tips and 19 Video Basic Training Course
Pro Tools 12.8.3 HDX Mac OS 10.12.6
Mac Pro Quad 3.2 Nehalem with 32 GB RAM
Noisebox Studios -Utah Recording Studio
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
sample rate mismatch problem? Kevin_28 Pro Tools 9 4 12-22-2010 11:18 PM
Sample Rate Mismatch... How to export files as regions after problem. Dizzi45Z Pro Tools TDM Systems (Mac) 2 04-24-2010 10:17 PM
Big Ben / PT sample rate mismatch zakco Pro Tools TDM Systems (Mac) 2 10-27-2007 06:36 PM
Pro Tools LE Sample Rate Mismatch Nag tcassel 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 03-20-2007 12:51 PM
sample rate mismatch with HD24 on whole session BuddySchaub 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 02-10-2004 12:53 PM


All times are GMT -7. The time now is 04:50 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com