Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Live Sound > VENUE Live Sound Systems

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-05-2014, 03:25 PM
iirth iirth is offline
Member
 
Join Date: Oct 2014
Location: Wisconsin
Posts: 23
Default S3L-X: Upgraded Headphone Amp?

According to Avid's official S3L-X page, it appears as though the S3L-X has an upgraded headphone amplifier over the original model.
Quote:
Monitor with confidence through the higher output, lower noise headphone amp
Can someone please confirm that this is indeed the case?

I've read everything publicly available about the S3L (RAM) upgrade for existing users, but have yet to hear anything about the headphone amp. Could this imply the upgrade is software-based?

If it is indeed a change in hardware, can one be assured that if an S3L-X is ordered today, it will indeed arrive with the upgraded headphone amp?

Any clarification would be appreciated, as information is pretty scarce.
Reply With Quote
  #2  
Old 10-07-2014, 06:40 AM
Kristo Kotkas's Avatar
Kristo Kotkas Kristo Kotkas is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2001
Location: Tallinn, Estonia
Posts: 598
Default Re: S3L-X: Upgraded Headphone Amp?

Quote:
Originally Posted by iirth View Post
According to Avid's official S3L-X page, it appears as though the S3L-X has an upgraded headphone amplifier over the original model.


Can someone please confirm that this is indeed the case?

I've read everything publicly available about the S3L (RAM) upgrade for existing users, but have yet to hear anything about the headphone amp. Could this imply the upgrade is software-based?

If it is indeed a change in hardware, can one be assured that if an S3L-X is ordered today, it will indeed arrive with the upgraded headphone amp?

Any clarification would be appreciated, as information is pretty scarce.
Original S3 had pretty bad noise in the HP plus at least my unit was not able to drive my in-ear monitors, the frequency response was way off and it distorted. Now I have a newer replacement unit from Avid and the HP amp is better. It's still noisy, I can hear the flashing leds and other gremlins working in the surface, but I would say it's "fair" for live sound. I cannot say it's OK for studio work though...

I have not tried the new surface with my in-ears yet as I'm not doing monitors that much but I will test it soon, since you just reminded me about the issue I had with the original unit.
__________________
VENUE FAQ & download links, useful
AVID VENUE ILok driver download
VENUE Plugin DSP usage

My AVID:
  • Room A > HD4Accel PCI-CustoMac / 192D / PTHD10 / 2 x Artist Mix / Artist Control
  • Room B > HD3Accel PCI-CustoMac / 192D / PTHD10 / 2 x Artist Mix
  • Big Live > VENUE Profile 48/24 + 2nd Snake card, IOx, FWx, HDx, PQ Rack, 8 x PQ Controllers
  • Small Live > S3L-32 + Mac Mini - two systems - combined one 64/32 FOH / Mon setup
  • On stage > Pro Tools on laptop with variety of M-Audio boxes
Reply With Quote
  #3  
Old 10-09-2014, 09:03 PM
iirth iirth is offline
Member
 
Join Date: Oct 2014
Location: Wisconsin
Posts: 23
Default Re: S3L-X: Upgraded Headphone Amp?

My dealer informed me that his Avid Rep assured him that all units now shipping will indeed have an upgraded headphone amplifier.
(Sorry, I received no information regarding an upgrade for current users).

I did order S3L-X, so an evaluation will be done in a week or so. I'll report back with any findings.

I sold a Dangerous Dbox to help fund the Pro Tools / interface crossgrade, with the intention of re-purchasing one when funds allow. Hopefully the upgraded headphone output will keep the Dbox low on the priorities list.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-10-2014, 05:40 AM
BradLyons BradLyons is offline
Member
 
Join Date: Jun 2001
Location: Atlanta, GA
Posts: 2,985
Default Re: S3L-X: Upgraded Headphone Amp?

Quote:
Originally Posted by iirth View Post
My dealer informed me that his Avid Rep assured him that all units now shipping will indeed have an upgraded headphone amplifier.
(Sorry, I received no information regarding an upgrade for current users).

I did order S3L-X, so an evaluation will be done in a week or so. I'll report back with any findings.

I sold a Dangerous Dbox to help fund the Pro Tools / interface crossgrade, with the intention of re-purchasing one when funds allow. Hopefully the upgraded headphone output will keep the Dbox low on the priorities list.
The S3LX is an amazing live sound console with a ton of great features. Certainly having a clean headphone amp is important but I don't see the headphone amp on the S3L controller being anywhere near that on a Dangerous DBox. They are completely different applications.
__________________
Thank you, Brad Lyons
GC PRO- Pro Accounts Manager
(404)844-9758
blyons@gcpro.com
www.theaudioprofessional.com
Reply With Quote
  #5  
Old 10-10-2014, 03:03 PM
iirth iirth is offline
Member
 
Join Date: Oct 2014
Location: Wisconsin
Posts: 23
Default Re: S3L-X: Upgraded Headphone Amp?

Thanks for the insight, BradLyons and Kristo Kotkas.

I had hoped the D/A outputs of the S3L(-X) would rival that of the Avid Omni, and that no other monitor controller would be needed for studio applications. It appears that may not be the case.

Does anyone know if the inputs/outputs of the E3 engine will work in tandem with the S3 while running Pro Tools 11 without Venue? I'd like to connect a Dangerous Dbox (or Cranesong Avocet) via AES to the E3 for studio monitoring, if the E3 outputs are not suited for the job.
Reply With Quote
  #6  
Old 10-11-2014, 02:11 PM
Kristo Kotkas's Avatar
Kristo Kotkas Kristo Kotkas is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2001
Location: Tallinn, Estonia
Posts: 598
Default Re: S3L-X: Upgraded Headphone Amp?

Quote:
Originally Posted by iirth View Post
Thanks for the insight, BradLyons and Kristo Kotkas.

I had hoped the D/A outputs of the S3L(-X) would rival that of the Avid Omni, and that no other monitor controller would be needed for studio applications. It appears that may not be the case.

Does anyone know if the inputs/outputs of the E3 engine will work in tandem with the S3 while running Pro Tools 11 without Venue? I'd like to connect a Dangerous Dbox (or Cranesong Avocet) via AES to the E3 for studio monitoring, if the E3 outputs are not suited for the job.
We are talking about the headphone amp sound here, not the S3 line outputs, I have had no noise issues with these. At the same time I must admit I haven't done any A/B test comparing the outputs of S3 & E3. I believe Sheldon has said they are the same design.
__________________
VENUE FAQ & download links, useful
AVID VENUE ILok driver download
VENUE Plugin DSP usage

My AVID:
  • Room A > HD4Accel PCI-CustoMac / 192D / PTHD10 / 2 x Artist Mix / Artist Control
  • Room B > HD3Accel PCI-CustoMac / 192D / PTHD10 / 2 x Artist Mix
  • Big Live > VENUE Profile 48/24 + 2nd Snake card, IOx, FWx, HDx, PQ Rack, 8 x PQ Controllers
  • Small Live > S3L-32 + Mac Mini - two systems - combined one 64/32 FOH / Mon setup
  • On stage > Pro Tools on laptop with variety of M-Audio boxes
Reply With Quote
  #7  
Old 10-11-2014, 06:29 PM
LanceK LanceK is offline
Member
 
Join Date: May 2008
Location: Melbourne, Australia
Posts: 226
Default Re: S3L-X: Upgraded Headphone Amp?

So is the S3l X a new console? Or updated firmware and software? I just bought a new one that is supposed to be S3L X but the box just says S3L ???
__________________
System Details: Macbook Pro 17"
OS 10.7.5
PT 10.0
8 gig ram
FW Drives (Multiple)
eSATA Drives (Multiple)

lance.crive@bigpond.com
Reply With Quote
  #8  
Old 10-11-2014, 11:19 PM
Mike496's Avatar
Mike496 Mike496 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: Los Angeles
Posts: 340
Default Re: S3L-X: Upgraded Headphone Amp?

S3L-X will have the headphone jack in the front.
Reply With Quote
  #9  
Old 10-11-2014, 11:45 PM
iirth iirth is offline
Member
 
Join Date: Oct 2014
Location: Wisconsin
Posts: 23
Default Re: S3L-X: Upgraded Headphone Amp?

Quote:
Originally Posted by Kristo Kotkas View Post
We are talking about the headphone amp sound here, not the S3 line outputs....
Sorry, I should not have lumped all the outputs together in that comment.

LanceK, as far as I'm aware, the S3L-X is an S3L with double the RAM (in E3), an upgraded headphone amplifier (in the S3), and upgraded Venue and Eucon software (which adds a great deal of functionality). I don't believe anything has changed appearance-wise (apparently including the box it's shipped in).

Mine should be arriving next week. I look forward to a few weeks of testing.
Reply With Quote
  #10  
Old 10-11-2014, 11:46 PM
iirth iirth is offline
Member
 
Join Date: Oct 2014
Location: Wisconsin
Posts: 23
Default Re: S3L-X: Upgraded Headphone Amp?

Quote:
Originally Posted by Mike496 View Post
S3L-X will have the headphone jack in the front.
I was unaware of that. That's a pleasant surprise.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Eleven Rack headphone port versus MBOX and other interface headphone ports World Spirit Eleven Rack 3 02-13-2012 12:34 AM
Just upgraded from 9 to 10 jeff5x0 Pro Tools 10 3 12-25-2011 01:55 PM
"Upgraded" Firmware to 1.03. Headphone Out Crackles! PeeTee Eleven Rack 4 12-18-2011 10:27 PM
Headphone Impedance and the 001 Headphone amp Mark_Knecht 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 6 05-15-2002 01:22 AM
Upgraded from 9.04- > 9.1 Frost 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 04-10-2001 12:56 AM


All times are GMT -7. The time now is 10:28 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com