Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 11

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-30-2014, 07:54 PM
SteveBoker SteveBoker is offline
Member
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 29
Default An error occurred installing Shoe Tool

Was running PT 11 on OS X 10.8.5 earlier tonight.

Rebooted.

Opened PT 11.1.2.214 and got a login prompt saying that ProTools was going to be installing an updated Shoe Tool Helper. Typed my password and press Install Tool.

I next got a panel that says:

"An error occurred installing Shoe Tool. Try running a build with signed components first to get it installed properly."

That's as far as I can get. PT just shuts down once I press OK.

Looked thru Duc. Tried changing the permissions on /Library/Application Support/Avid/Pro Tools/DigiShoeTool to be RW as suggested by someone a couple of years ago. No difference.

Tried setting my security settings to allow unsigned programs. No difference.

I'm at a loss.

Anyone have any ideas?
Reply With Quote
  #2  
Old 03-30-2014, 09:42 PM
Craig F Craig F is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: Portland, OR
Posts: 12,591
Default Re: An error occurred installing Shoe Tool

could try tossing the Shoe Tool so it fully installs not just overwrite
uninstall/reinstall procedure if that doesn't work
__________________
...

"Fly High Freeee click psst tic tic tic click Bird Yeah!" - dave911

PT11 System Requirements link http://avid.force.com/pkb/articles/C...m-Requirements


Thank you,

Craig
Reply With Quote
  #3  
Old 04-01-2014, 05:09 PM
SteveBoker SteveBoker is offline
Member
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 29
Default Re: An error occurred installing Shoe Tool

Good suggestions, but no difference.

I removed the shoe tool and got the same behavior.

I next did a full manual uninstall as per http://avid.force.com/pkb/articles/e...uninstall-PT11

Did a full install of 11.1.2.

I stlll get the same behavior.

The only thing I can think of that is different about my machine between when I was running OK and now is that I installed a postgresQL package. Does ProTools 11 use postgresQL?

Since this is apparently a very low probability problem, there must be something about my machine that is triggering it.
Reply With Quote
  #4  
Old 04-01-2014, 05:14 PM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 12,858
Default Re: An error occurred installing Shoe Tool

Have you tried trashing preferences and databases and installed PT again after doing so? Also try installing 11.1.1 and see if that installs the digishoetool better. Do the trashing/deleting before any installation of 11.1 or maybe even 11.1 thats a .1 installer.

Here is the trashing steps:

http://www.sweetwater.com/sweetcare/...s-preferences/

Best Regards
Christopher
__________________
Best Regards
Christopher

—————————————
South Side Music Group
WEBHOME
—————————————
Reply With Quote
  #5  
Old 04-02-2014, 06:36 AM
SteveBoker SteveBoker is offline
Member
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 29
Default Re: An error occurred installing Shoe Tool

Thanks for the suggestion.

Tried trashing prefs/dbs as per the Sweetwater site. No joy. ProTools doesn't even get as far as recreating the preference files.

I next tried running the iLock manager to see what might be up there. But iLock wouldn't come up. So I removed my iLok manager and downloaded a new copy. But it wouldn't install. There is something really wrong with my setup here. Nothing but ProTools and iLok seems to be affected though.
Reply With Quote
  #6  
Old 04-07-2014, 05:09 PM
SteveBoker SteveBoker is offline
Member
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 29
Default Re: An error occurred installing Shoe Tool

OK. I have figured it out and I thought I'd share the solution for the next person.

Somehow, don't ask me how, several daemons on my machine were marked as inactive by launchctl. These included com.avid.bsd.ShoeTool.plist and com.paceap.eden.licensed.plist, which of course made it impossible to run ProTools. In addition, com.avid.bsd.ShoeTool.plist had been deleted.

The folks at iLok attempted to help me, but were stumped.

I finally tracked down exactly where the error messages occurred when the licenseDaemon tried to load, and that gave me the clue I needed.

To reactivate the iLock daemon I first installed "iLok License Manager.app", which failed. But after the install failed I typed the following in a Terminal window:

sudo /bin/launchctl load -w /Library/LaunchDaemons/com.paceap.eden.licensed.plist

The "-w" argument takes com.paceap.eden.licensed.plist off the deactivated list.

Now I uninstalled the iLok License Manager and reinstalled it. This time, it installed correctly. I was able to launch the license manager and sign in.

Next, I removed ProTools.app and re-installed it. However, this did not install /Library/LaunchDaemons/com.avid.bsd.ShoeTool.plist. Without that, I couldn't reactivate it. So I copied it from the installation on my laptop and changed its ownership and group to be correct (very important for security!).

sudo chown root /Library/LaunchDaemons/com.avid.bsd.ShoeTool.plist
sudo chgrp wheel /Library/LaunchDaemons/com.avid.bsd.ShoeTool.plist

Now I could reactivate com.avid.bsd.ShoeTool.plist by typing:

sudo launchctl load -w /Library/LaunchDaemons/com.avid.bsd.ShoeTool.plist

Now, when I launched ProTools it was able install Shoe Tool and I am now up and running again.

Hopefully this documentation helps some other poor soul. My studio has been down for 6 days trying to debug this.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
A Violation Error Has Occurred (HELP PLEASE!) Tinycaster 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 5 08-26-2010 07:02 AM
Installing Music production tool kit? nuno81291 Pro Tools M-Powered (Win) 5 06-27-2009 07:35 PM
Disc Error Occurred (-120) actualsizeaudio Pro Tools TDM Systems (Mac) 5 04-13-2003 03:01 PM
Disc error occurred (-50) andywells01 Pro Tools TDM Systems (Mac) 0 12-23-2002 05:46 PM
PT LE 5.2 error 1,010 occurred stanspon 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 04-15-2002 02:45 PM


All times are GMT -7. The time now is 03:53 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com