Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Tips & Tricks

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 07-08-2004, 02:00 PM
Dan Pinder Dan Pinder is offline
Member
 
Join Date: Sep 2002
Location: Los Angeles
Posts: 748
Default Waves L1 replacement?

Is there another plug-in for TDM that does what the L1 does, in a mono format? This is very important.
Reply With Quote
  #2  
Old 07-13-2004, 10:34 AM
Mark Reis Mark Reis is offline
Member
 
Join Date: Aug 1999
Location: Durham, NC
Posts: 386
Default Re: Waves L1 replacement?

L1 works in mono.
__________________
Mark Reis
Sound Designer
Reply With Quote
  #3  
Old 07-13-2004, 01:40 PM
xeetstreet xeetstreet is offline
Member
 
Join Date: Sep 2003
Location: Holland, MI - Osage Beach, MO - Rancho Palos Verdes, CA
Posts: 343
Default Re: Waves L1 replacement?

Quote:
Is there another plug-in for TDM that does what the L1 does, in a mono format? This is very important.
Maxim, L2...
__________________
www.xeetstreetband.com
Intel 486 75Mhz - 16Mb RAM - Audiomedia III - Session Software
Reply With Quote
  #4  
Old 07-13-2004, 03:07 PM
dBgogogo dBgogogo is offline
Member
 
Join Date: Mar 2000
Location: LA
Posts: 127
Default Re: Waves L1 replacement?

Do you have the Renaissance Compressor?

Or are you looking for a non-Waves solution?
Reply With Quote
  #5  
Old 07-14-2004, 12:22 AM
Dan Pinder Dan Pinder is offline
Member
 
Join Date: Sep 2002
Location: Los Angeles
Posts: 748
Default Re: Waves L1 replacement?

Yes, I'm looking for a non-Waves solution. The L2 is stereo only!

I use the L1 in mono all the time but I'm becoming appalled by Waves as a company and their upgrade policies and was thinking of getting rid of their stuff (maybe keeping the RenMaxx bundle).

The problem is the more I think about it, the more I'm dependent on the L1 and ditching my Gold Bundle is a big mistake. As for Maxim, I want to stay at least on par quality-wise with the L1. I've spent some time with Maxim and It didn't work as well for me.

You would think McDSP or somebody would do a brickwall limiter.

I guess I'm keeping it...
Reply With Quote
  #6  
Old 07-14-2004, 12:30 AM
Rail Jon Rogut Rail Jon Rogut is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles, CA, USA
Posts: 14,490
Default Re: Waves L1 replacement?

Give Ozone a spin... Uh Oh.. I believe it may be Windows only.

Rail
__________________
Platinum Samples
www.platinumsamples.com
Engineered Drums for BFD
••••••••••••••••••••••••••••
Reply With Quote
  #7  
Old 07-14-2004, 12:47 PM
dBgogogo dBgogogo is offline
Member
 
Join Date: Mar 2000
Location: LA
Posts: 127
Default Re: Waves L1 replacement?

Rail, yeah for some reason all of iZotope's stuff is PC only, which is unfortunate for them and us.

Dan, I hear you loud and clear.

I asked you about the Renaissance Compressor because you may be able to use it for level maximization and peak limiting. And of course it works in mono.

You probably know that the RC has an L1 style peak limiter on it's output. My experience is that this brick wall limiter in engaged when the Gain is set to +10dB or more. (I have confirmed this with Waves TS.)

I do post work. I also master some of the shows for replication. I want to preserve as much of the dynamic range as possible, while still delivering a disk that plays at an appropriate level. The RC allows me to do this beautifully. It swallows down everything I feed it, without drawing attention to itself. And it's easy to use.

Perhaps you'd like to try the RC settings I use on my Master fader. I'd be interested to know if this works for you.

ARC / Opto / Warm

Threshold -4dB / Attack 4.00 / Release 402 / Ratio 4.04 / Gain +14

I run my levels across the mix bus fairly conservatively. So adjust your Gain as needed. As long as you have it set to +10dB or more, you'll create a brick wall beyond which no peak will cross.

You may find this will eliminate your need for the L1. Meaning the RenMaxx Bundle might be all you need.

When I upgraded to PTHD, I received Maxim in the plug-in bundle. I had been using an older version of the RC (OS9, ADB dongle with iMate). I was hoping Maxim would replace the RC, so I wouldn't have to upgrade it.

After working with Maxim - how do I put this charitably. After working with Maxim, I stopped working with Maxim. I'll leave it at that.

So I'll be upgrading my Waves bundle. Naturally I'll pass on WUP-ASS. No point in bending over twice.

dB
Reply With Quote
  #8  
Old 07-14-2004, 08:05 PM
Dan Pinder Dan Pinder is offline
Member
 
Join Date: Sep 2002
Location: Los Angeles
Posts: 748
Default Re: Waves L1 replacement?

Thanks for the info on RC and all your replies. I didn't know it had a limiter for some reason. I'll give it a try.
Reply With Quote
  #9  
Old 07-15-2004, 08:04 PM
Dan Pinder Dan Pinder is offline
Member
 
Join Date: Sep 2002
Location: Los Angeles
Posts: 748
Default Re: Waves L1 replacement?

Read up on the RC manual. It's true; any output over 0dBFS gets limited in the L1 style. You can't adjust the output ceiling, which I use a lot, but that's okay. Going to try it next time.
Reply With Quote
  #10  
Old 07-16-2004, 03:46 PM
woodywho woodywho is offline
Member
 
Join Date: Mar 2001
Location: qns,ny
Posts: 483
Default Re: Waves L1 replacement?

You can try this..... WaveArts Final Plug
__________________
Have you seen my 2 inch reel??
HitBound Studios
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WAVES DOUBLER replacement, anything compairable P,B,S AAX Plug-ins 2 04-22-2013 05:06 PM
Replacement Options for Waves Plug-Ins... soundlife2 Pro Tools TDM Systems (Mac) 54 11-30-2005 10:39 AM
Replacement for Waves DeEsser and Maxxbass 24bit dither Pro Tools TDM Systems (Mac) 11 10-03-2005 09:59 AM
Replacement for L2 and Waves Platinum as a whole Hopeless and Reckless 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 07-02-2005 10:39 AM
BETTER THAN WAVES Replacement plugins for WINDOWS Keith Owens 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 18 07-24-2004 12:48 AM


All times are GMT -7. The time now is 09:10 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com