Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Third Party Interfaces

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-28-2015, 02:36 AM
ilmetallo ilmetallo is offline
Member
 
Join Date: Nov 2014
Location: Milan , italy
Posts: 4
Default pro tools 11 stops recording during 96khz sessions with focusrite scarlett 18i20

I'm experiencing continous issues and incident during recording sessions with rate above 44.1khz/16bit.
I tried to record at 96khz (this is the sample I would use for my productions) , but pro tools repeatedly stuck recording after few moments.
I'm going crazy trying to do everything to make a decent and continuos recording sessions.
I've changed the asio buffer size in scarlett mix control (5, 3, 1, ms), I've tried to change the routing mode of mix control to ZERO LATENCY, I've set the windows recording and playback devices to the same rate of the mix control and of pro tools.
In protools, cleared many times the preferences folder, tried to change the buffer size, but it seems impossible to slow down it under 1024 samples .
In focusrite asio panel it happens the same stuff.
But for me, it is impossible to work at Focusrite asio panel at 1024 samples and pro tools 1024 samples.
TOO MUCH LATENCY FOR LIVE RECORDING ('ve simple tried to record three drums track at the same time.
Clear pro tools preferences, installing beta drivers from focusrite and mix control from Focusrite beta, all the stuff.
Please anybody knows the exact configuration path to record without issues or stuck for
1) scarlett mix control
2) playback and recording devicese in windows 7
3) pro tools playback engine
4) pro tools hardware setup.

already contacted the focusrite support many times.

thank you for helping

Configuration
system: windows 7 sp1
pro tools 11.3.1
scarlett mix control version 1.9.64.4 beta
driver 3.1b8
firmware version 634
Reply With Quote
  #2  
Old 04-28-2015, 05:41 AM
JoelG's Avatar
JoelG JoelG is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2010
Location: Canada
Posts: 1,851
Default Re: pro tools 11 stops recording during 96khz sessions with focusrite scarlett 18i20

Can you post your full system specs? Have you gone through the Optimization Guide?

Be sure you dont have Windows set to use the 18i20 as it's default audio device, as any time a "Windows" sound plays it will break the connection between the 18i20 and your DAW.

Recording at anything above 128 buffer will probably be too much latency. Anything over that is really only good for mixing. Personally, I don't see a need to record over 48000 sample rate, but that is a heavily debated topic I don't want to get into.. :)

Joel
__________________
Jame Space:
HP Elite 6300 / Core i5 3570 / 12GB RAM / Win 10 Pro
Pro Tools 12 HD / Focusrite 18i20 + M-Audio ProFire 2626

Home:
Intel S5000PSL / 2 x Xeon E5450 / 32GB RAM / Win 10 Pro
Pro Tools 12 HD / M-Audio Project Mix IO

Rig:
Eleven Rack / ART SLA1 / Fender Mustang V 412 / FCB1010 w/ EurekaPROM
Reply With Quote
  #3  
Old 04-28-2015, 06:26 AM
ilmetallo ilmetallo is offline
Member
 
Join Date: Nov 2014
Location: Milan , italy
Posts: 4
Default Re: pro tools 11 stops recording during 96khz sessions with focusrite scarlett 18i20

Hi Joel, thank you for the quick reply.
I've already checked all the passages in avid quick optimization guide before.
this is my system configuration:

Computer model: dell latitude e6540, intel core i74810mq @2,80 ghz
OS version: windows 7 professional sp1
daw: focusrite scarlett 18i20, usb 2.0 connection
Pro Tools version: 11.3.1
Amount of RAM installed: 16gb
external device (where i manage pt sessions) : hdd WD my passport ultra 1TB usb 3.0

in playback/recording devices, windows7, i've previously unselected scarlett from default device.

SiSoftware Sandra

ID
Nome Host : IlMetallo-PC
Workgroup : WORKGROUP

Sistema
Modello : Dell Latitude E6540
Numero Seriale : FJ5****
Chassis : Dell Laptop
Mainboard : Dell 0725FP
Numero Seriale : /FJ5WJ12/CN1************
BIOS Sistema : Dell A13 02/02/2015
Intel vPro : 9.00.21.1462
Memoria Totale : 16GB DDR3 SO-DIMM

Processore
Processore : Intel(R) Core(TM) i7-4810MQ CPU @ 2.80GHz (4C 8T 3.79GHz, 3.8GHz IMC, 4x 256kB L2, 6MB L3)
Socket/Slot : FC PGA947 (G3)

Chipset
Controller di Memoria : Dell Core (Haswell) DRAM Controller 100MHz, 2x 8GB DDR3 SO-DIMM 1.6GHz 128-bit, Grafica Integrata

Moduli di Memoria
Modulo di Memoria : Hynix (Hyundai) HMT41GS6AFR8A-PB 8GB DDR3 SO-DIMM PC3-12800SO DDR3-1600 (11-11-11-29 5-40-13-6)
Modulo di Memoria : Elpida EBJ81UG8EFU0-GN-F 8GB DDR3 SO-DIMM PC3-12800SO DDR3-1600 (11-11-11-29 5-40-13-6)

Sistema Video
Monitor : AU Optronics Monitor generico Plug and Play (1920x1080, C0T2RB156HTN, 22.3")
Adattatore Video : Intel(R) HD Graphics 4600 (20CU 160SP SM5.0 1.3GHz, 640kB L2, 2GB DDR3 1.6GHz/2GHz 128-bit, Grafica Integrata)

Processore Grafico
Processore OpenCL : AMD Radeon HD 8790M (384SP 6C 900MHz, 2GB 128-bit)
Processore di Calcolo Shader : Intel(R) HD Graphics 4600 (160SP 20C 1.3GHz, 640kB L2, 2GB DDR3 1.6GHz/2GHz 128-bit, Grafica Integrata)

Unitā di Memorizzazione Fisiche
Seagate ST500LM000-1EJ162 (500.1GB, SATA600, 2.5", 5400rpm) : 466GB (C:)
MAT****ADVD+-RW UJ8FB (RAID, DVD+-RW, CD-RW) : N/A (D:)

Unitā di Memorizzazione Logiche
RECOVERY : 14GB (NTFS, 4kB) @ Seagate ST500LM000-1EJ162 (500.1GB, SATA600, 2.5", 5400rpm)
OS (C:) : 452GB (NTFS, 4kB) @ Seagate ST500LM000-1EJ162 (500.1GB, SATA600, 2.5", 5400rpm)
CD-ROM/DVD (D:) : N/A @ MAT****ADVD+-RW UJ8FB (RAID, DVD+-RW, CD-RW)

Periferiche
Controller LPC Hub 1 : Dell Lynx Point LPC Controller
Periferica Audio : Dell Lynx Point HD Audio Controller
Codec Audio : Realtek Semi 0292
Porte Seriali : 1
Porte Parallele : 1
Controller Disco : Dell Mobile SATA RAID Controller
Controller Disco : Dell SD/MMC Card Reader Controller
Controller USB 1 : Dell Lynx Point USB xHCI Host Controller
Controller USB 2 : Dell Lynx Point USB Enhanced Host Controller #2
Controller USB 3 : Dell Lynx Point USB Enhanced Host Controller #1
Controller di Sistema SMBus 1 : Intel ICH SMBus

Stampanti e Fax
Stampante : Microsoft XPS Document Writer (600x600, Gestione colori immagine)
Stampante : Send to Microsoft OneNote 15 Driver (1200x1200, Gestione colori immagine)
Stampante : HP Deskjet 6980 series (600x600, Gestione colori immagine)
Fax : Microsoft Shared Fax Driver (200x200)
Stampante : EPSON XP-412 413 415 Series (360x360, Gestione colori immagine)
Stampante : Brother MFC-9120CN Printer (600x600, USB, Gestione colori immagine)

Servizi di Networking
Adattatori di Rete : Intel(R) Ethernet Connection I217-LM (Ethernet, 100Mbps)
Adattatori di Rete : Bluetooth Device (Personal Area Network) (Ethernet)
Adattatore Wireless : Intel(R) Centrino(R) Advanced-N 6235

Risparmio Energetico
Batteria N. 1 : SMP DELL CRT6P2A 99.90Wh/7.72Ah

Sistema Operativo
Sistema Windows : Microsoft Windows 7 Ultimate Media Center 6.01.7601 Service Pack 1
Conformitā della piattaforma : x64


i'm agree with you on doubts about the real need to record over 48khz, but I've experienced problems even with lower sample rates and i must deliver a product with these specs (96khz ). i would understand how the 3 big parts of the problem (scarlett mix control, windows audio devices, pro tools) should be configured to work properly.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-15-2015, 11:40 AM
Christian.Focusrite's Avatar
Christian.Focusrite Christian.Focusrite is offline
Focusrite
 
Join Date: Aug 2014
Location: Los Angeles
Posts: 80
Default

Hi ilmetallo,

Can you go to your device manger and click on the properties of the 18i20 and go the driver tab. Can you confirm what driver you are currently running? Also do get the same results when you disable the Scarlett in your windows sound preferences?
Reply With Quote
  #5  
Old 05-16-2015, 08:15 PM
Amack Amack is offline
Member
 
Join Date: Apr 2015
Location: USA
Posts: 846
Default

My experience with a 6i6 using the latest released driver with Reason 8, Abelton Live 9 Lite (came free with the 6i6), and PT 12 is that the buffer size needs to be set with the Scarlett control panel to 10 ms for a 1024 sample buffer at 96 kHz. The DAWs' buffer settings don't control the 6i6 buffer sizes, they just read what is reported and try to adjust their buffer (# of sample) sizes accordingly as best they can. Pro Tools seems to calculate it properly, but won't run with that size buffer (it crashes). The other two DAWs don't have any problems. I'd be happy to provide additional information supporting these facts if anyone thinks that it's relevant/worthwhile. You would probably be surprised at how much more useful latency information is provided by those other DAWs!

Quote:
Originally Posted by ilmetallo View Post
I'm experiencing continous issues and incident during recording sessions with rate above 44.1khz/16bit.
I tried to record at 96khz (this is the sample I would use for my productions) , but pro tools repeatedly stuck recording after few moments.
I'm going crazy trying to do everything to make a decent and continuos recording sessions.
I've changed the asio buffer size in scarlett mix control (5, 3, 1, ms), I've tried to change the routing mode of mix control to ZERO LATENCY, I've set the windows recording and playback devices to the same rate of the mix control and of pro tools.
In protools, cleared many times the preferences folder, tried to change the buffer size, but it seems impossible to slow down it under 1024 samples .
In focusrite asio panel it happens the same stuff.
But for me, it is impossible to work at Focusrite asio panel at 1024 samples and pro tools 1024 samples.
TOO MUCH LATENCY FOR LIVE RECORDING ('ve simple tried to record three drums track at the same time.
Clear pro tools preferences, installing beta drivers from focusrite and mix control from Focusrite beta, all the stuff.
Please anybody knows the exact configuration path to record without issues or stuck for
1) scarlett mix control
2) playback and recording devicese in windows 7
3) pro tools playback engine
4) pro tools hardware setup.

already contacted the focusrite support many times.

thank you for helping

Configuration
system: windows 7 sp1
pro tools 11.3.1
scarlett mix control version 1.9.64.4 beta
driver 3.1b8
firmware version 634
Reply With Quote
  #6  
Old 05-17-2015, 12:21 AM
ilmetallo ilmetallo is offline
Member
 
Join Date: Nov 2014
Location: Milan , italy
Posts: 4
Default

HI amack, thanks for the reply. I'm continously trying to find the best configuration to work without stopping recording, Or playing, mano times during a session, for unplug the scarlet, Or pt11, Or rebooting. At this Point i would be peaceful even with a stable rec/play sessions at 48khz /24bit. Unfortunately changing my daw si not a godo option for me Right now. I'll try setting the ma as you suggest
Reply With Quote
  #7  
Old 05-17-2015, 08:18 AM
Amack Amack is offline
Member
 
Join Date: Apr 2015
Location: USA
Posts: 846
Default

I forgot to mention that you need to set the "ASIO Buffer Size" with "MixControl" before starting Pro Tools. Also, you would have more accurate latency compensation and likely much better luck with the smaller buffer sizes. (At least with them I was able to keep PT running long enough to do some latency tests!) It would also be wise to check what Pro Tools thinks the buffer size is (“Settings” – “Playback Engine”) so its latency compensation isn’t too far off. Good luck!

Quote:
Originally Posted by ilmetallo View Post
HI amack, thanks for the reply. I'm continously trying to find the best configuration to work without stopping recording, Or playing, mano times during a session, for unplug the scarlet, Or pt11, Or rebooting. At this Point i would be peaceful even with a stable rec/play sessions at 48khz /24bit. Unfortunately changing my daw si not a godo option for me Right now. I'll try setting the ma as you suggest

Last edited by Amack; 05-17-2015 at 08:20 AM. Reason: Add is and 2nd ()
Reply With Quote
  #8  
Old 05-18-2015, 08:08 AM
Amack Amack is offline
Member
 
Join Date: Apr 2015
Location: USA
Posts: 846
Default

Another thing that might be worth trying. Close "MixControl" before you start recording/playback (and leave it off). That way Pro Tools shouldn't have to compete with "MixControl" when it needs to communicate with the device.

We feel your pain - good luck!

Quote:
Originally Posted by Amack View Post
I forgot to mention that you need to set the "ASIO Buffer Size" with "MixControl" before starting Pro Tools. Also, you would have more accurate latency compensation and likely much better luck with the smaller buffer sizes. (At least with them I was able to keep PT running long enough to do some latency tests!) It would also be wise to check what Pro Tools thinks the buffer size is (“Settings” – “Playback Engine”) so its latency compensation isn’t too far off. Good luck!
Reply With Quote
  #9  
Old 05-27-2015, 10:53 AM
Amack Amack is offline
Member
 
Join Date: Apr 2015
Location: USA
Posts: 846
Default

Can't use USB drives with Pro Tools! See http://duc.avid.com/showthread.php?t=368232

[QUOTE=ilmetallo;2257588]Hi Joel, thank you for the quick reply.
I've already checked all the passages in avid quick optimization guide before.
this is my system configuration:

Computer model: dell latitude e6540, intel core i74810mq @2,80 ghz
OS version: windows 7 professional sp1
daw: focusrite scarlett 18i20, usb 2.0 connection
Pro Tools version: 11.3.1
Amount of RAM installed: 16gb
external device (where i manage pt sessions) : hdd WD my passport ultra 1TB usb 3.0]
Reply With Quote
  #10  
Old 05-27-2015, 11:19 AM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,630
Default

Not with windoze
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools 11 with Focusrite Scarlett 18i20? hermonmusic Third Party Interfaces 24 06-27-2015 08:53 AM
Focusrite Scarlett 18i20 ProTools crash. BurtonTrucking Third Party Interfaces 7 04-17-2014 11:30 AM
Eleven Rack + Focusrite Scarlett 18i20 eboyer Eleven Rack 2 03-16-2014 09:51 AM
Scarlett 18i20 and USB 3 on Mac JCBigler Third Party Interfaces 1 11-09-2013 07:07 PM
Recording DI guitar with Focusrite Scarlett 2i4 bluesbreaker79 Windows 1 08-08-2013 01:12 PM


All times are GMT -7. The time now is 11:02 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com