Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Third Party Interfaces

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 06-18-2014, 02:07 PM
SuperDave71's Avatar
SuperDave71 SuperDave71 is offline
Member
 
Join Date: Jun 2014
Location: Collierville, TN
Posts: 14
Default Focusrite 18i20 Disconnecting with Pro Tools 11

Good afternoon all,

I am new to the forum but I wanted to post a question regarding my new Focusrite 18i20. I have it hooked into a UBS 2.0 port and the Scarlett MixController find the device with no issues.


I have this also hooked via optical cable to my OctoPre MK II with no issues.


Once I open Pro Tools 11, I get weir behavior (yes, I have trashed my preferences over and over again). Sometimes Pro Tools finds the hardware, other times I get the dreaded "The selected ASIO audio device could not be initialized" message. UGH!!


Right now I am using a buffer size of 256 with a frequency of 44.1.


I can't even do a playback on a simple drum track without locking up.


According to the Focusrite tech, I have the latest firmware and drivers. I just installed a beta driver they suggested and I will happily pass on if this fixes the issue.

This is driving me nuts. With my research I have also heard that this might be due to digital plugin processing (uncheck the box) which I have not done as of yet. If (when) I find a solution, I will be happy to pass it on to others in hopes of lessening the level of frustration for everyone.

If anyone has any other suggestions, I am all ears.


Thank you so much,


SuperDave71
Reply With Quote
  #2  
Old 06-19-2014, 09:58 AM
Katherine_Focusrite's Avatar
Katherine_Focusrite Katherine_Focusrite is offline
Focusrite
 
Join Date: Mar 2013
Location: Los Angeles, CA
Posts: 159
Default Re: Focusrite 18i20 Disconnecting with Pro Tools 11

Hi SuperDave71,

I am happy to help you with this.

What driver version do you currently have installed?

Is this a Mac or PC? Exact OS version?

Can you please provide your Case Number with us so I can assist you better?

Best regards.
__________________
Katherine Kaplan // Focusrite Technical Support

http://www.focusrite.com/answerbase/en/
Reply With Quote
  #3  
Old 06-19-2014, 10:31 AM
SuperDave71's Avatar
SuperDave71 SuperDave71 is offline
Member
 
Join Date: Jun 2014
Location: Collierville, TN
Posts: 14
Default Re: Focusrite 18i20 Disconnecting with Pro Tools 11

Hi Katherine,


My case number is 309651 with Focusrite. I am using Windows 7.1.

The driver I am using is Focusrite USB 2 Driver 2.5b4

I loose connection to the Scarlett 18i20 all the time. Right now I am currently logged into my machine at home and I see the dreaded NO HARDWARE CONNECTED screen and NOTHING has changed.

When I am in Pro Tools 11, and I select hardware (since it will not playback) it constantly asks me for a firmware update but it fails. I have used multiple USB ports and nothing works. This is EXTREMELY frustrating since I just paid $499.00 for a product that has raves reviews.

It is connected to an OctoPre MK II with an Optical ADAT cable set to 44.1K. All settings within Pro Tools 11 match what the hardware is.

If you need further info, please do not hesitate to ask.


Thank you for your assistance,

SuperDave71
Reply With Quote
  #4  
Old 06-19-2014, 12:26 PM
SuperDave71's Avatar
SuperDave71 SuperDave71 is offline
Member
 
Join Date: Jun 2014
Location: Collierville, TN
Posts: 14
Default Re: Focusrite 18i20 Disconnecting with Pro Tools 11

All,

I attempted to see if the Focusrite 18i20 interface would work on my laptop with Pro Tools 11 but I had the same result. It was once again asking me for a Firmware update that failed and locked up Pro Tools 11.1.3.325


Since I am using the same version of Pro Tools on both my PC and my laptop

Laptop is running Windows 8.1
PC is running 7.1


Scarlett MixController: 1.8.128.0

Driver: 2.5.4 API 3.0

Firmware version: 634




I am completely at a loss with this one. I am currently dead in the water and cannot work. I hope Focusrite can assist with this as I am having no issues that I am aware of on my PC nor my laptop.

Just wanted to give you all an update.


Thanks,

SuperDave71

Last edited by SuperDave71; 06-19-2014 at 12:27 PM. Reason: more details added
Reply With Quote
  #5  
Old 06-20-2014, 06:43 AM
SuperDave71's Avatar
SuperDave71 SuperDave71 is offline
Member
 
Join Date: Jun 2014
Location: Collierville, TN
Posts: 14
Default Re: Focusrite 18i20 Disconnecting with Pro Tools 11

Hello all,

I just wanted to keep you guys updated and maybe bounce a few things I have learned.


I spoke with the Focusrite support team yesterday afternoon and they were very helpful. We swapped out a few drivers and did a few tests but found out that it seems to be a latency issue with a few drivers on my machine.

After running a few tools (LatencyMon and dpclat) , I found that the usbport.sys and nvlddmkm.sys (an NVIDIA driver) were the highest execution drivers that seemed to be affecting the performance of the Scarlett 18i20.

I was however successful it stopping the lock-up at the moment and also successfully recorded a guitar track.

After checking the round trip latency, I found it said 15ms (which I am not very happy about) but hopefully with a bit more research I can get this fixed.


I recorded at 256 buffer with 6ms and it seemed to work ok at the moment.


I will keep you all updated.


-SuperDave71
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools 11 with Focusrite Scarlett 18i20? hermonmusic Third Party Interfaces 24 06-27-2015 08:53 AM
Focusrite 18i20 won't power on. Woodybear Third Party Interfaces 3 04-03-2014 04:19 PM
Focusrite 18i20 won't detect when switching on Kollen.col Third Party Interfaces 11 03-26-2014 02:04 PM
Focusrite 18i20 MEWCO Third Party Interfaces 17 03-03-2014 09:37 PM
Pro Tools 10 disconnects my Focusrite 18I20 Peter Warren Pro Tools 10 0 12-13-2013 12:31 AM


All times are GMT -7. The time now is 09:05 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com