Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2019

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-07-2020, 03:40 AM
Cayce Cayce is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 96
Default Mysterious Signal Drop on Master Strip

I've got something going on here I can't figure out. With a Neumann mic going into my Vocals track, and that track going directly into my Master channel, there's a significant drop in signal. The vocal strip is new, empty: no plugins, sends, nothing. Shouldn't the signal in the Master be identical to what's showing on the vocal meter?

See the attached image for the difference in a constant tone fed to the mic and what shows in the Master.

Thanks.
Attached Images
File Type: jpg meters.jpg (18.8 KB, 0 views)
__________________
iMac (Retina 5K, 27-inch, Late 2015)
4 GHz Intel Core i7
32 GB 1867 MHz DDR3
2TB Internal Fusion Drive
2 4TB External Drives with Mirrored Backups
2 External Monitors: 27" & 65"
Reply With Quote
  #2  
Old 03-07-2020, 04:15 AM
DetroitT's Avatar
DetroitT DetroitT is offline
Member
 
Join Date: Dec 2000
Location: Detroit, Mi, USA
Posts: 2,224
Default Re: Mysterious Signal Drop on Master Strip

Pans law. Or different meter settings.
Pan hard left or right and see the difference.
Level should match.
The amount of middle-dip can be adjusted in session setup (command keypad-2).
__________________
(Help us Help You)<<<click here

APFS 90% 10% Audio on Both.

Pro Tools U-2020.5 macOS 10.14.6 APFS
Second boot-macOS 10.13.6 (Avid HDX-1 Omni)

(2k10MP 5,1 / 64-Gb)
(Sapphire RX-580 MVC-Edition-dual mini 6 pin. one spliced to add Avid mini 4 pin-hdx)
FW-CoreAudio (for poly-recording)
(SSL-HUI-MIDIoverIP)
----
music-design-creation
Post Music-Sound mixing, Production-Enhancements.

Audio Tuning and System Services
new systems builds / upkeep / +
----
New builds:
12 core nMP HDX 1 Slot 5 stock HDX Mac mini 6pin to 4 pin HDX power like 5,1 mp's used)
16 core nMP rack-test station
28 just because machine

Last edited by DetroitT; 03-07-2020 at 11:30 AM.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-09-2020, 07:29 AM
off the wall's Avatar
off the wall off the wall is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: NYC-NJ
Posts: 259
Default Re: Mysterious Signal Drop on Master Strip

Pan rules shouldn't account for that much difference (3db is default in PT). I suspect meter type differences as well
__________________
offthewallproductions
Mac Pro 5,1 3.46 Ghz 12 core, AMD 7970 GPU, SSD boot drive on 6Gb/sec PCIe card, 64GB RAM, MacOS 10.14.6.
Pro Tools Ultimate 2020.5. HDX, UA Octo PCIe cards, HD I/O, C|24 control surface.
Mostly Avid, Waves, Sonnex and UAD Plug-ins
Genelec 1031AP/7070A 5.1 monitoring.
Reply With Quote
  #4  
Old 03-09-2020, 07:52 AM
Rich Breen Rich Breen is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Burbank, CA USA
Posts: 1,750
Default Re: Mysterious Signal Drop on Master Strip

Definitely different meter types for channel and master - obvious from the meter scales on the two faders.
__________________
http://www.richbreen.com

----------------------------------------
MacPro 5,1 Dual Hex, OS 10.14, PT 2020 HDX, Avid HD I/Os and Metric Halo ULN8, Avid C24.
Reply With Quote
  #5  
Old 03-13-2020, 04:44 AM
Cayce Cayce is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 96
Default Re: Mysterious Signal Drop on Master Strip

Thanks for all the help. Turns out it was the meter type difference. Learned something valuable there.

Thanks again.
__________________
iMac (Retina 5K, 27-inch, Late 2015)
4 GHz Intel Core i7
32 GB 1867 MHz DDR3
2TB Internal Fusion Drive
2 4TB External Drives with Mirrored Backups
2 External Monitors: 27" & 65"
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
5.1 Pathway is not showing up in Master Output Drop Down Menu Audiooo Pro Tools 2018 2 04-26-2019 09:04 AM
Has anybody noticed if the signal generator has frequency drop outs phatbeatstudio Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 11 05-19-2012 10:02 AM
Waves' S1 on Master fader question: Huge volume drop? fingerz88d 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 6 01-07-2003 10:34 PM
Channel Strip on Stereo Master Fader stevemusic 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 02-15-2002 08:25 PM
Channel Strip and Master Fader fifty8th1 Tips & Tricks 5 06-07-2001 02:56 PM


All times are GMT -7. The time now is 01:52 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com