Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-26-2020, 05:26 AM
Reckless Erik Reckless Erik is offline
Member
 
Join Date: May 2001
Location: Reykjavik,Iceland
Posts: 705
Default Mac system audio and DADman

Help!! How on earth do I connect the system audio output of my Mac (iTunes, Soundminer etc...) into DADman? I know I can physically connect it wired but there must be another way. Dante? HOWWWWW????
__________________
nickcath@internet.is
Newcomer Audio Post
MacBookPro 2.3GHz i7 16GB RAM OSX 10.14.6, PT Ultimate 2020.12 HDn, MTRX Studio, Avid Artist Control, Avid Artist Mix...,
MacPro 3.5GHz 6 core 64GB RAM OSX 10.14.6, PT Ultimate 2020.12 HDn, MTRX Studio, Avid Artist Control, Avid Artist Mix, PT Dock...
Reply With Quote
  #2  
Old 11-26-2020, 05:33 AM
Marsdy Marsdy is offline
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: England
Posts: 1,926
Default Re: Mac system audio and DADman

Quote:
Originally Posted by Reckless Erik View Post
Help!! How on earth do I connect the system audio output of my Mac (iTunes, Soundminer etc...) into DADman? I know I can physically connect it wired but there must be another way. Dante? HOWWWWW????
You could use this: https://www.audinate.com/products/so...tual-soundcard

Mac audio then appears as a source on the Dante network that can be patched into DADman.
__________________
Dave Marsden
UK
Reply With Quote
  #3  
Old 11-26-2020, 06:37 AM
Reckless Erik Reckless Erik is offline
Member
 
Join Date: May 2001
Location: Reykjavik,Iceland
Posts: 705
Default Re: Mac system audio and DADman

Sorry Dave but this is just not happening here. What should I be using. Dante VIA or Dante Virtual Soundcard?
__________________
nickcath@internet.is
Newcomer Audio Post
MacBookPro 2.3GHz i7 16GB RAM OSX 10.14.6, PT Ultimate 2020.12 HDn, MTRX Studio, Avid Artist Control, Avid Artist Mix...,
MacPro 3.5GHz 6 core 64GB RAM OSX 10.14.6, PT Ultimate 2020.12 HDn, MTRX Studio, Avid Artist Control, Avid Artist Mix, PT Dock...
Reply With Quote
  #4  
Old 11-26-2020, 07:07 AM
Reckless Erik Reckless Erik is offline
Member
 
Join Date: May 2001
Location: Reykjavik,Iceland
Posts: 705
Default Re: Mac system audio and DADman

At last success. The MTRX is talking to the Mac Pro and vice versa via Dante. Whew. That was a process.
__________________
nickcath@internet.is
Newcomer Audio Post
MacBookPro 2.3GHz i7 16GB RAM OSX 10.14.6, PT Ultimate 2020.12 HDn, MTRX Studio, Avid Artist Control, Avid Artist Mix...,
MacPro 3.5GHz 6 core 64GB RAM OSX 10.14.6, PT Ultimate 2020.12 HDn, MTRX Studio, Avid Artist Control, Avid Artist Mix, PT Dock...
Reply With Quote
  #5  
Old 11-27-2020, 01:54 AM
Johnny Hulst's Avatar
Johnny Hulst Johnny Hulst is offline
Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Staphorst, The Netherlands
Posts: 136
Default Re: Mac system audio and DADman

Quote:
Originally Posted by Reckless Erik View Post
Help!! How on earth do I connect the system audio output of my Mac (iTunes, Soundminer etc...) into DADman? I know I can physically connect it wired but there must be another way. Dante? HOWWWWW????
I too started with a Dante connection, but every time when I opend a sesseion with another samplefreq. I had to manually set the mac's dante samplefreq. to the corresponding samplefreq.
In the end I bought an RME AES pcie card which switches automaticly with a samplefreq change.
__________________
Johnny Hulst
Hulst Audio Engineering
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MacPro (2019) 3,3ghz 12-core, 64gb Ram, 2x 1Tb SSD
1x Avid HDX & 1x UAD-2 Octo & 1X RME Hdspe AES
1x Sonnet M.2 4x4 PCIe (4x 250gb Samsung980pro)
1x Sonnet Allegro Pro USB-A 3.2, 4-port PCIe
1x MTRX - 8ch. mic/pre-card & 8ch da-card, 64-Channel IP Audio Dante Module,
MADI Module for Base Unit with SFP/LC module multimode 1300nm low output LED
1x MOM by DAD
4x 192 I/O (64 analog inputs)
1x HD Native Thunderbolt
Avid Artist Mix
2x Genelec 1237A Sam
2x Genelec 1031A
2x Avantone mixcube
Rupert Neve RNHP

http://www.hulst.nu
Reply With Quote
  #6  
Old 11-27-2020, 03:33 PM
uptheoctave uptheoctave is offline
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: Oxfordshire and Geneva.
Posts: 319
Default Re: Mac system audio and DADman

Quote:
Originally Posted by Johnny Hulst View Post
I too started with a Dante connection, but every time when I opend a sesseion with another samplefreq. I had to manually set the mac's dante samplefreq. to the corresponding samplefreq.
In the end I bought an RME AES pcie card which switches automaticly with a samplefreq change.
Had the same problem and for a long time I used an Apollo going into the MTRX via analogue.
I've just bought the 128 channel MTRX Dante Card (as I am out of Dante channels) and that is supposed to SRC.
I'll advise if that is the case when it arrives.
__________________
James Richmond
http://www.uptheoctave.com
Audio Production Reviews and Technique

Latest article for Pro Tools Expert:
"DAD Monitor Operating Module review"

https://bit.ly/30HGqPv
Reply With Quote
  #7  
Old 11-27-2020, 03:48 PM
LukeHoward LukeHoward is offline
Member
 
Join Date: Mar 2001
Location: Melbourne
Posts: 985
Default Re: Mac system audio and DADman

Quote:
Originally Posted by Johnny Hulst View Post
I too started with a Dante connection, but every time when I opend a sesseion with another samplefreq. I had to manually set the mac's dante samplefreq. to the corresponding samplefreq.
In the end I bought an RME AES pcie card which switches automaticly with a samplefreq change.
I agree, this is really frustrating. Even more annoying is that, at least under Catalina on my Mac Pro, Dante Controller often fails to reset the sample rate of DVS (you can change it but it has no effect).
Reply With Quote
  #8  
Old 12-01-2020, 10:39 AM
samxnova samxnova is offline
Member
 
Join Date: Apr 2020
Location: New York
Posts: 3
Default Re: Mac system audio and DADman

I need some help with bringing both MAC audio and PT via Dante to Dadman.
Dante 1-6 is PT 5.1 routing. and 7-8 MAC Audio.
how can I send MAC AU to PT L&R Audio at the same time? it seems that only one source can be routed to one output or I'm missing something?


UPDATE: got it working by changing Switch monitor to Sum. just want to make sure this is the right way to monitor both Mac audio and PT via Dadman.


Thanks.
__________________
Rock Studios Inc.

Last edited by samxnova; 12-01-2020 at 11:41 AM.
Reply With Quote
  #9  
Old 12-01-2020, 01:27 PM
LukeHoward LukeHoward is offline
Member
 
Join Date: Mar 2001
Location: Melbourne
Posts: 985
Default Re: Mac system audio and DADman

Quote:
Originally Posted by samxnova View Post
UPDATE: got it working by changing Switch monitor to Sum. just want to make sure this is the right way to monitor both Mac audio and PT via Dadman.
It is.
Reply With Quote
  #10  
Old 12-01-2020, 04:04 PM
creativecontrol's Avatar
creativecontrol creativecontrol is offline
Avid
 
Join Date: Nov 2007
Location: Madison, WI
Posts: 1,212
Default Re: Mac system audio and DADman

FYI - DADman 5.4.4.2 is now available in Avid accounts and I would highly recommend updating to it. It includes numerous bug fixes.

best,


Jeff
__________________
Jeff Komar
Solutions Specialist, Pro Audio
Avid
S6 FAQ
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
DADMan 2.1 routing out of Mac Goombot Pro Tools 2020 3 10-21-2020 09:08 AM
DADman disconnects pkingduk Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 12 07-26-2020 05:22 AM
DADMan goes wonky Jared_TL Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 5 12-29-2019 02:06 PM
DADMan Firmware - When to Flash? jdh95 Avid S6 5 09-11-2019 10:00 AM
DADman and Mojave? jgaz Avid S6 15 06-30-2019 08:25 AM


All times are GMT -7. The time now is 02:36 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com