Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2019

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #111  
Old 01-26-2019, 01:33 PM
zion's Avatar
zion zion is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Washington DC
Posts: 1,055
Default Re: Pro tools 2019 !

Quote:
Originally Posted by Southsidemusic View Post
As the number of voices on systems without Avid hardware are computer dependent we should in theory have as many voices as the computer can handle right? Or is there limitations outside Avids programming which makes our voice count tied to a specific number?



Thanks for any clarification on this.
This was also my understanding.

Quote:
Originally Posted by noiseboyuk View Post
If you're asking if there is some technical reason why the voices are capped, I think the answer is no. It's an artificial constraint on Avid's part.
This is what I was thinking as well. It is good to see there are other new features being reported. The thing that is bothering some is the not the issue of how many voices but the petty direction it seems that Avid is going in yet again but over all there still seems to be a glimpse of hope.
__________________
Pro Tools Ultimate & Vanilla 2019.10 | Studio One 4.6 Pro | Apollo X8 | UAD Octo Sat | UAD Quad Sat | Mac Mini 2018 i7 | 16GB Ram | 512GB SSD | Mojave 10.14.6 | OWC ThunderBay 4 | Drives’s Samsung EVO 860 + 840 + Crucial M4 SSD | Plugins | UAD, Softube, Waves, Nugen, Fabfilter, SSL, Lexicon, Eastwest, NI KOMP 9 ULT, PSP, IKMulti, Antares, Celemony, Slate Dig, etc | AKAI Pro Adv 61 | PreSonus Fader Port | Townsend Labs Sphere L22

Last edited by zion; 01-26-2019 at 02:13 PM.
Reply With Quote
  #112  
Old 01-26-2019, 01:46 PM
noiseboyuk noiseboyuk is offline
Member
 
Join Date: May 2011
Location: UK
Posts: 1,164
Default Re: Pro tools 2019 !

Quote:
Originally Posted by JCBigler View Post
It's capped for stability.
No it isn't. Pro Tools regular is capped at 128, Ultimate (currently) at 256. No difference whatsoever technically, its an artificial cap for sales purposes.
__________________
Guy Rowland
www.guyrowland.co.uk

PT 2019 Ultimate; W10 Pro; i7 7820X; 64gb RAM; RME Babyface; UAD Quad Satellite USB; GTX 1050i
Reply With Quote
  #113  
Old 01-26-2019, 02:00 PM
Mixchump Mixchump is offline
Member
 
Join Date: May 2002
Location: Toronto, ON
Posts: 350
Default Re: Pro tools 2019 !

Just thought I'd post an opinion in favour of this direction for PT Ultimate, in terms of voices.

Clearly, Avid is not running a charity. I understand that they have to run their business in a way that works (although I know they've been extremely sloppy in that regard over the last 6 or 7 years...).

I'm an HDX user - for tracking. In general, I can't WAIT to switch my playback engine over and (in my case) switch to the Ravenna/AES67 CoreAudio driver, and mix entirely in the Native environment. For me, the three main reasons are:

1. Sound Quality. In my room here, it's as plain as day that the Native mix engine sounds much more clear, more depth / reverb tails, and the image is stronger in every way. Sure, the HDX/DSP mix engine has a bit more in-yer-face factor, but sounds hazy to me, and once you switch a mix over to Native, it's REALLY hard to go back...

2. No voice penalty with Native inserts - So basically, anything from Waves, Soundtoys, Massey, OEKSound, etc., etc... REALLY adds up when you're doing 5.1...

3. Stability. Just poke around here, and compare notes with anyone running HDX in a mix situation, and I guarantee they're getting more -917X, etc., errors than those running purely Native.

For a lot of the higher-end stuff I do, I'm working at 192kHz. That means I hit the wall at 64 voices in Ultimate / Native. Yes, I still have an HDX card inside my machine, and in the case of many of these projects, I need at least HDX2, and sometimes HDX3 - which means I rent / borrow cards, or I have to drop $$$ on an obsolete piece of DSP from 8-9 years ago.

The hilarious thing is that if you do an offline 'Bounce-To-Disk..." of a large 192kHz mix that's using HDX3, the entire mix environment is flipped over to the Intel CPU (including 'Heat' which doesn't exist in Native-land) - which is clearly exceeding the 'capped' limit if the playback engine was running Native.

I would gladly buy / rent voice packs so I can continue to mix in Native-world and ignore the HDX card inside my machine. It's clearly going to cost MUCH less than buying an HDX-DSP dongle, right?

In a perfect world, I wish I could run my mix engine Natively, and use the HDX card along-side only for I/O and for real-time tracking. THEN, we'd have something!

Anyhow, I'll be one of the people that are slapping down their credit card for voice / I/O packs... Flame away.

Cheers, eh?

Last edited by Mixchump; 01-26-2019 at 02:01 PM. Reason: formatting
Reply With Quote
  #114  
Old 01-26-2019, 02:17 PM
RyanC RyanC is offline
Member
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 644
Default Re: Pro tools 2019 !

Quote:
Originally Posted by Mixchump View Post
I/O packs...
Is this happening? I'm not currently maxing voices, but I'd buy an I/O pack or 2 for sure.

I generally agree with your post too. It's perfectly reasonable for companies to have various tiers and addons to their products.

Every 'LE' version is just a crippled version of the full version, this has been the case since the beginning of computers.
Reply With Quote
  #115  
Old 01-26-2019, 02:34 PM
jasonkalman jasonkalman is offline
Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: Merritt Island, FL
Posts: 119
Default Re: Pro tools 2019 !

Still no Mojave compatibility in 2019
Reply With Quote
  #116  
Old 01-26-2019, 02:41 PM
RobertDorn RobertDorn is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Netherlands
Posts: 157
Default Re: Pro tools 2019 !

Quote:
Originally Posted by jasonkalman View Post
Still no Mojave compatibility in 2019

Yes 2019 will be compatible with Mojave, check this video from the NAMM booth: https://www.pscp.tv/w/bxzK3jYyNzYzMX...ctD2Wvog6qBu0=

Very curious how soon ‘soon’ is, can’t wait



Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
__________________
Apple iMac Pro 10-core 3GHz | 128GB ram | Mac OS 10.13.6 | Universal Audio Apollo X16 & X8P | Pro Tools Ultimate 2019.6
Reply With Quote
  #117  
Old 01-26-2019, 02:44 PM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 17,224
Default Re: Pro tools 2019 !

Quote:
Originally Posted by Mixchump View Post
(including 'Heat' which doesn't exist in Native-land)
Yes it does. You need PT Ultimate and HEAT licenses, it works whether you have Avid HDN or 3rd party interface
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #118  
Old 01-26-2019, 02:55 PM
xrekcor's Avatar
xrekcor xrekcor is offline
Member
 
Join Date: Jun 2018
Location: Australia
Posts: 761
Default Re: Pro tools 2019 !

If I could make one request Avid..... although it's not a biggy coz they're pretty easy too create...... rewrite Clickii.aaxplugin or allow some form of click track preset creation from a library of user created midi files.
__________________
Rob
———————————————————————————
MBP 15” 2018 macOS Mojave 10.14.6 Touch Bar and ID
2.2GHz 6 core 8 gen Intel Core i7 processor (TB’s to 4.1GHz)
32 Gb of 2400MHz DDR4, 1T SSD, Magic Mouse and Keyboard
Pro Tools 2019.6-23.# - HEAT applied, Cubase 9.5,
Yamaha TF5, UR44, BEHA4700
........and a bowl of M&M's
———————————————————————————
Reply With Quote
  #119  
Old 01-26-2019, 03:38 PM
JCBigler's Avatar
JCBigler JCBigler is online now
Member
 
Join Date: Feb 2004
Location: Tulsa, OK
Posts: 2,716
Default Re: Pro tools 2019 !

Quote:
Originally Posted by JFreak View Post
Yes it does. You need PT Ultimate and HEAT licenses, it works whether you have Avid HDN or 3rd party interface
Ayup. Using Heat myself on Ultimate with both my Red 8 Pre on HD Native, and my Clarett 4Pre.
__________________
Justice C. Bigler
www.justicebigler.com
Head Audio/A1 Blue Man Group North American Tour

Home/mobile: Lenovo P50: quad-core i7-6820hq, 64GB, 2TB SSD, Win 10 Pro / Focusrite Red 8Pre / Protools HD Native 2018.10 Ultimate
Reply With Quote
  #120  
Old 01-26-2019, 07:36 PM
BScout BScout is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 2,105
Default Re: Pro tools 2019 !

Quote:
Originally Posted by Mixchump View Post
The hilarious thing is that if you do an offline 'Bounce-To-Disk..." of a large 192kHz mix that's using HDX3, the entire mix environment is flipped over to the Intel CPU (including 'Heat' which doesn't exist in Native-land) - which is clearly exceeding the 'capped' limit if the playback engine was running Native.
All offline bounce-to-disk is run on the native processor no matter what size. One of the requirements for why all AAX-DSP must have an AAX version.

[JFreak has already addressed you being wrong about HEAT which has a native version]

I suggest you do a sum using native Core Audio and a sum using the HDX mixer of a multiple of tracks (with no plugins) and see if they null.
__________________
Pro Tools Ult 2019.6, HDX 3, MTRX/SPQ, HD Omni • Mac Pro 5,1 - 3.06 GHz 12 core - macOS 10.13.6 • RAM 64GB, SSD 4 x 2TB, GPU GTX 980 4GB
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2019 features for pro tools vanilla ? cmbourget Pro Tools 2018 29 03-04-2019 04:00 PM
Namm 2019 jeffro General Discussion 2 01-26-2019 11:22 AM
Looks like at least 2019 before new Mac Pro K Roche Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 3 04-19-2018 07:44 AM


All times are GMT -7. The time now is 07:23 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com