Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Post Production > Post - Surround - Video

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-26-2017, 11:02 AM
Frank Kruse Frank Kruse is offline
Member
 
Join Date: Dec 2002
Location: old europe
Posts: 5,392
Default Preserve AVID MC mutes?

Hi,

has anyone found a way to preserve muted clips coming from AVID MC? AT least under PT11 clips that were muted on MC get dropped when transferred via AAF.

Would be great if PT turned them into muted PT-clips instead.

Does this work under 12?

Thanks!

Frank
__________________
PTHDn 2019.6 (OSX10.14.4), 8x8x8, MacPro 5,1 3.33Ghz 12-Core, BM DeckLink SDI, SYNC HD, all genlocked via AJA GEN10, 48GB RAM
Reply With Quote
  #2  
Old 05-26-2017, 11:19 PM
V5V's Avatar
V5V V5V is offline
Member
 
Join Date: Jan 2003
Location: Vancouver
Posts: 542
Default Re: Preserve AVID MC mutes?

Quote:
Originally Posted by Frank Kruse View Post
Hi,

has anyone found a way to preserve muted clips coming from AVID MC? AT least under PT11 clips that were muted on MC get dropped when transferred via AAF.

Would be great if PT turned them into muted PT-clips instead.

Does this work under 12?

Thanks!

Frank
We get sessions from MC via Interplay rather than as an AAF. The sessions I receive often have audio regions with the clip volume control pulled all the way down. The guy who sends me those sessions is away for a couple days so I can't check whether he's "muting" them or just pulling down a clip volume fader, but whatever he's doing, it's producing the result you're looking for. I don't know whether the results would be the same after an AAF transfer.

EDIT: PT|HD 11.3.1 under Mavericks
__________________
Lorin Schultz
V5V Audio
Vancouver, BC Canada
Reply With Quote
  #3  
Old 05-27-2017, 12:32 PM
mr.armadillo mr.armadillo is offline
Member
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 826
Default Re: Preserve AVID MC mutes?

Getting embedded AAFs from MC to PT 12.7 all the time. Muted regions appear as muted regions.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-28-2017, 09:18 AM
Farhoof's Avatar
Farhoof Farhoof is offline
Member
 
Join Date: Jun 2014
Location: Netherlands
Posts: 169
Default Re: Preserve AVID MC mutes?

As far as I know, muted clips only transfer correctly when some (other) part of that clip is present unmuted somewhere in the timeline. Otherwise is discarded as a whole.
I ask editors not to use this function (or convert to clip gain before exporting).
Reply With Quote
  #5  
Old 05-29-2017, 02:12 AM
Frank Kruse Frank Kruse is offline
Member
 
Join Date: Dec 2002
Location: old europe
Posts: 5,392
Default Re: Preserve AVID MC mutes?

Thanks for your feedback. Interesting fact about Interplay being able to preserve mutes (yes, I was talking about the MC's equivalent of command-M in PT. NOT minus infinity clip gain or key-frames) but not in AAFs.

We work around it by asking the editors to turn the clip-gain down but this is not ideal for dx-editors because the waveform disappears in PT and you have to reset clip-gain for those clips in order to hear them. But it's better than nothing.

Maybe AVID can make the mutes translate to PT as real mutes via AAF.

(can't use embedded AAFs as this workflow sucks for features with lots of turnovers and field recorder workflow)

@Farhoof: Is there a function to translate mutes to minus infinity clip-gain on MC?

Frank.
__________________
PTHDn 2019.6 (OSX10.14.4), 8x8x8, MacPro 5,1 3.33Ghz 12-Core, BM DeckLink SDI, SYNC HD, all genlocked via AJA GEN10, 48GB RAM
Reply With Quote
  #6  
Old 05-30-2017, 02:29 PM
Farhoof's Avatar
Farhoof Farhoof is offline
Member
 
Join Date: Jun 2014
Location: Netherlands
Posts: 169
Default Re: Preserve AVID MC mutes?

I don't think there is an automated conversion within MC, but then again I don't use the software so I'm not sure.

Personally, I always convert (or actually coalesce) the picture editors clip gain to volume automation, then switch to volume view and "cmd+m mute" all the clips that are muted (this is much easier to see when clip gain is coalesced). After that all volume automation is removed for a clean start, but I can still see what the editor intended to mute.
This will cost me a little effort at the start, but it pays back during editing.
Reply With Quote
  #7  
Old 05-31-2017, 08:16 PM
smurfyou smurfyou is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: Charlotte, NC
Posts: 395
Default Re: Preserve AVID MC mutes?

Quote:
Originally Posted by V5V View Post
We get sessions from MC via Interplay rather than as an AAF. The sessions I receive often have audio regions with the clip volume control pulled all the way down. The guy who sends me those sessions is away for a couple days so I can't check whether he's "muting" them or just pulling down a clip volume fader, but whatever he's doing, it's producing the result you're looking for. I don't know whether the results would be the same after an AAF transfer.

EDIT: PT|HD 11.3.1 under Mavericks
I always thought Interplay actually uses AAF for Pro Tools, it just integrates them into the project management. Hence you can right click on a sequence in Interplay and "Export as AAF" with immediate results, no conversion or progress window.
__________________
~Will
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Preserve fades in PT10? Frank Kruse Post - Surround - Video 11 01-29-2014 10:41 AM
How to preserve volume automation? colinato Post - Surround - Video 7 03-16-2012 12:09 PM
Is there a way to link track mutes to send mutes? Ed Douglas Tips & Tricks 6 01-05-2010 06:39 PM
Send Mutes to Follow Channel Mutes Jeff E Pro Tools TDM Systems (Mac) 8 08-31-2009 08:05 AM
24bit 48k how to preserve out to DA88 MikTool Pro Tools TDM Systems (Mac) 9 09-12-2001 03:31 PM


All times are GMT -7. The time now is 12:48 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com