Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2020

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-28-2020, 06:42 PM
igorcomerio igorcomerio is offline
Member
 
Join Date: May 2015
Location: Brasil
Posts: 16
Default Undesirable space gap in the beginning and end of a track when bouncing or exporting

Hey guys, I am having a ridiculous problem here trying to bounce or export a LOOP in Pro Tools 2020 Ultimate. It´s a 15 seconds sample of a pneumatic tool for a game. When I select my clip already edited (it´s a seamless loop, and I need it to be cut right in the transient) and go for bounce, I get a file with a space in the beginning and in the end. I am trying to solve this almost all day, it´s killing me. It´s lenght is 0:00:025. The only thing I can tell after trying everything I could is that when I choose the physical output in the bounce setup, it gives me a even more delayed gap in the beginning. I am using Windows 10, RME UCX, 32GB RAM, Nvidia 1080Ti, i9, and I also tryed in my OSX, High Sierra. Both acts the same way. Hope someone can help me with that. It´s a shame to spend my money in this DAW, and be forced to use another one like Reaper or Logic to solve it. Thank you!

In the photo, you can see the original audio I want to loop, and below is the bounced audio.
Attached Images
File Type: jpg pro tools.jpg (35.7 KB, 0 views)
Reply With Quote
  #2  
Old 05-28-2020, 07:00 PM
Sardi Sardi is offline
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: Perth
Posts: 1,926
Default Undesirable space gap in the beginning and end of a track when bouncing or exporting

Do you have Delay Compensation enabled?

I know you’ve got no plugins inserted on those tracks, but unsure if that pic was just to illustrate the difference and not the actual session used to create the sound.

Having said that, not having PDC on shouldn’t add anything to the end, but it would add silence at the start.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #3  
Old 05-28-2020, 07:22 PM
The Weed's Avatar
The Weed The Weed is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,362
Default Re: Undesirable space gap in the beginning and end of a track when bouncing or export

It's not Handles is it?

I always turn that off in Preferences.
__________________
Take your projects to the next level with a
non-union national read at a reasonable rate
Demos: brucehayward dot com
Source-Connect: brucehayward
Reply With Quote
  #4  
Old 05-28-2020, 07:36 PM
Sardi Sardi is offline
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: Perth
Posts: 1,926
Default Re: Undesirable space gap in the beginning and end of a track when bouncing or export

Quote:
Originally Posted by The Weed View Post
It's not Handles is it?

I always turn that off in Preferences.

Unless I’m mistaken, handles only applies to Audiosuite renders.

Is there an option to have them in bounces as well?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #5  
Old 05-28-2020, 10:37 PM
Top Jimmy's Avatar
Top Jimmy Top Jimmy is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2005
Location: Spokane, WA
Posts: 5,218
Default Re: Undesirable space gap in the beginning and end of a track when bouncing or export

Pre-roll/post-roll?
__________________
James Cadwallader

Hackintosh - Gigabyte Z77X-UP5TH, Intel Core i7-3770K, 32GB 1600Mhz DDR3, 2x SATA 6Gb/s 240GB SSD, 3x SATA 6Gb/s 1TB HDD, 1x Glyph 2TB USB3 HDD, Mojave 10.14.4.

Pro Tools HD Native 2020.3, Focusrite Red 8Pre, Mbox 3 (Mac)
Pro Tools 11.3.2, Mbox2 (Win 7)

Presonus Faderport, Pro Tools | Control
Reply With Quote
  #6  
Old 05-29-2020, 02:05 AM
simonchase simonchase is offline
Member
 
Join Date: Sep 2001
Posts: 327
Default Re: Undesirable space gap in the beginning and end of a track when bouncing or export

Guessing - have you ticked "enforce avid compatibility" - try unticking
__________________
PT Ultimate 2020.3 - MacOS 10.14.6 - Mac Pro (Mid 2010) - 2 x 3.46 GHz 6-Core Intel Xeon - 48 GB 1333 MHz DDR3 RAM - SSD Startup Disk - Radeon RX 560 - AJA Kona LHi PCIe - Apogee Quartet
Reply With Quote
  #7  
Old 05-29-2020, 03:45 PM
igorcomerio igorcomerio is offline
Member
 
Join Date: May 2015
Location: Brasil
Posts: 16
Default Re: Undesirable space gap in the beginning and end of a track when bouncing or export

Guys, I´ve just found the problem. It´s the MP3 encoding. When I do wav or aiff, it goes perfectly. Somehow, when you do the bounce to mp3, it generates this little in and out space. I had to change my workflow a little bit because of that, downloaded a wave to mp3 conversor, so I can generate the wav and then a correct mp3 file. I searched for any other setup for the mp3 inside Pro Tools, but there´s any. Well, that´s it. Thank you all for your help on this task!
Reply With Quote
  #8  
Old 05-29-2020, 05:16 PM
LukeHoward LukeHoward is offline
Member
 
Join Date: Mar 2001
Location: Melbourne
Posts: 917
Default Re: Undesirable space gap in the beginning and end of a track when bouncing or export

Quote:
Originally Posted by igorcomerio View Post
Guys, I´ve just found the problem. It´s the MP3 encoding. When I do wav or aiff, it goes perfectly. Somehow, when you do the bounce to mp3, it generates this little in and out space. I had to change my workflow a little bit because of that, downloaded a wave to mp3 conversor, so I can generate the wav and then a correct mp3 file. I searched for any other setup for the mp3 inside Pro Tools, but there´s any. Well, that´s it. Thank you all for your help on this task!
A friend of mine has just been battling this and he passed this on (he doesn't have an account here):
Good detective work on figuring out it was the mp3 conversion that was doing it, I had a similar problem a few weeks ago. Unfortunately, from what I’ve seen, converting it to mp3 in an external program might not fix the problem, this is a side effect of the mp3 format. Logic and iTunes embed information about this extra silence in the file so they can deal with it and the file will be the proper length, but I don’t know how Pro Tools handles this. Ableton doesn’t handle it well. Do sound effects for the game you’re working on have to be in mp3 format? If not, don’t use it.
Reply With Quote
  #9  
Old 05-29-2020, 06:33 PM
Sardi Sardi is offline
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: Perth
Posts: 1,926
Default Re: Undesirable space gap in the beginning and end of a track when bouncing or export

Quote:
Originally Posted by igorcomerio View Post
Guys, I´ve just found the problem. It´s the MP3 encoding. When I do wav or aiff, it goes perfectly. Somehow, when you do the bounce to mp3, it generates this little in and out space. I had to change my workflow a little bit because of that, downloaded a wave to mp3 conversor, so I can generate the wav and then a correct mp3 file. I searched for any other setup for the mp3 inside Pro Tools, but there´s any. Well, that´s it. Thank you all for your help on this task!

Oh. You didn’t mention you were converting it to MP3.

My advice - don’t. You’ll ALWAYS have a bit of silence, at least at the start. There’s no way around it. Using a third party won’t fix that.

If you want the files to loop perfectly, keep them in a lossless format like wav.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #10  
Old 05-29-2020, 06:39 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 35,521
Default Re: Undesirable space gap in the beginning and end of a track when bouncing or export

As an experiment, do the bounce at the same sample rate and bit depth as the session. Then go to the CLIPS bin and use Export Clips as Files, set the output format to MP3 and see if that adds the blank at the front of the clip
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Gray Space at Beginning: Before 00:00:00 stuseattle Pro Tools TDM Systems (Mac) 10 11-28-2018 08:35 PM
Dead Space at beginning of bounce ThosSounds Pro Tools 12 5 08-11-2016 09:42 AM
Exporting track stems. Why is HD required for multitrack bouncing? DJ Hellfire Pro Tools 11 7 10-24-2014 12:10 AM
Space bar stops then goes back to beginning TestPilot Getting Started 4 01-07-2014 01:01 PM
dead space at beginning of bounce xl999 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 24 07-08-2010 03:58 AM


All times are GMT -7. The time now is 09:19 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com