Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2020

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-14-2020, 10:13 PM
ric982 ric982 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2015
Location: Tucson, Arizona, USA
Posts: 24
Default Duplicate Air Music Files?

These files seem to be duplicated in two directory trees - can one of the two sets be deleted? Which One? Each set is burning about 2.5 GB.

(Installed around - mixed - 11/2015, 2/2020)
C:/Program Files/Air Music Technology/Boom/Boom.big
C:/Program Files/Air Music Technology/Mini Grand/Mini Grand.big
C:/Program Files/Air Music Technology/XPand2/XPand2.big

(Installed around 2/2020)
C:/Program Files (x86)/Avid/Avid Virtual Instruments/Boom/Boom.big
C:/Program Files (x86)/Avid/Avid Virtual Instruments/Mini Grand/Mini Grand.big
C:/Program Files (x86)/Avid/Avid Virtual Instruments/XPand2.big
Reply With Quote
  #2  
Old 04-15-2020, 12:57 AM
cwsand's Avatar
cwsand cwsand is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2006
Location: Atlanta, Georgia
Posts: 3,371
Default Re: Duplicate Air Music Files?

The ones in Program Files (x86) may be old since that folder is designated for 32-bit applications. You could temporarily remove them and test that the VI's still work in Pro Tools. If you want to remove them permanently, check in Control Panel-Programs and Features and see if you can uninstall the Avid Virtual Instruments while keeping Air Music Technology. I don't foresee any problems to your system, but as always, make sure you have a backup of a working system.
__________________
Help Us Help You

Chris
__________________________________________________
Focusrite Liquid Saffire 56
TCE Studio Konnekt 48
PreSonus Digimax LT
Gigabyte GA-Z170-HD3P / i7 6700K 4.1 GHz / 32GB Crucial DDR4
macOS High Sierra Version 10.13.6
Pro Tools HD 2020.5
Reply With Quote
  #3  
Old 04-15-2020, 08:43 AM
ric982 ric982 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2015
Location: Tucson, Arizona, USA
Posts: 24
Default Re: Duplicate Air Music Files?

Actually, the second set showed up most recently - AVID added a AIR virtual instruments package to the AVID Link app and I installed it.

Since I'm mainly interested in freeing up space on my C: drive, maybe a better solution:

On a Windows 10 system, can I move both these directories to a different disk and symbolicly link the directories?
C:/Program Files (x86)/Avid/Avid Virtual Instruments -> D:/...
C:/Program Files/Air Music Technology -> D/...
I thought this would be a no brainer, but in talking with the Waves guys, they didn't want their stuff moved of the C: drive (except for their virtual instrument samples directories). It looks like these directories are samples, but apparently, there are cases where programs can get into trouble if you move stuff and they don't go through the standard Windows file system access methods.
Reply With Quote
  #4  
Old 04-15-2020, 03:39 PM
cwsand's Avatar
cwsand cwsand is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2006
Location: Atlanta, Georgia
Posts: 3,371
Default Re: Duplicate Air Music Files?

I don't know if you could move them and relink them, but you might be able to uninstall them and change the directory they're installed to when you reinstall them.

Looking at my Avid account, I have Avid Virtual Instruments 10.0 and Air Creative Collection Instruments 11.3.1 installers listed under Legacy - so I think those for are the old 32-bit applications. The latest installer is named First Air Instruments Bundle 18.10, and I have a separate Xpand! 2018.10 installer. You should check your own Avid account, but I think you'd be safe uninstalling the old ones unless you're currently using Pro Tools 10 or 11 (you didn't state what operating system and Pro Tools version you're currently using).
__________________
Help Us Help You

Chris
__________________________________________________
Focusrite Liquid Saffire 56
TCE Studio Konnekt 48
PreSonus Digimax LT
Gigabyte GA-Z170-HD3P / i7 6700K 4.1 GHz / 32GB Crucial DDR4
macOS High Sierra Version 10.13.6
Pro Tools HD 2020.5
Reply With Quote
  #5  
Old 04-16-2020, 01:14 PM
ric982 ric982 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2015
Location: Tucson, Arizona, USA
Posts: 24
Default Re: Duplicate Air Music Files?

Thanks again for your reply.

I'm on Windows 10 / Protools 2020.3

In AVID Link I see:
First AIR Effects Bundle 2018.8.1 - installed
First Air Instruments Bundle 2018.10 - installed
XPand II 2018.10 - Installed.

Below that are three installers with an "Open" button
Avid Virtual Instruments 10.0 Installer
AIR Creative Collection Instruments 11.3.1 Installer
AIR Create Collection Effects 11.3.1 Installer

AVID Link keeps telling me I have 1 product that is not installed and I thought maybe it was one of these so I tried them.

There is a "Legacy Versions" Button at the top but when I click it it says I haven't linked my Avid Download account. I didn't know I had one.

I have found the three installers at the bottom in my Control Panel - Programs and Features. I'll try uninstalling those (maybe after I backup).

BTW - I asked AVID support about relocating and they said it would cause problems. Also said there are still some 32 bit software functions running around though I'm not sure whether they were referring to these as needing the 32 bit versions.
Reply With Quote
  #6  
Old 04-25-2020, 06:27 AM
ric982 ric982 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2015
Location: Tucson, Arizona, USA
Posts: 24
Default Re: Duplicate Air Music Files?

Just to follow up.

I did remove the "legacy versions" and that got rid of the duplicate files under
Program Files (x86). Just to be on the safe side, I also uninstalled and reinstalled the "current versions" of the AIR Instruments. Everything seems to be working OK afterward.

I did have to set the library on Structure to point to
C:ProgramData/Air Music Technology/Structure/Structure Factory Libraries
It was originally pointing to
C:ProgramData/Air Music Technology/Structure/Imported Audio
which was empty.
Reply With Quote
  #7  
Old 04-25-2020, 07:54 AM
dg27's Avatar
dg27 dg27 is offline
Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: New York
Posts: 331
Default Re: Duplicate Air Music Files?

Quote:
Originally Posted by ric982 View Post

I'm on Windows 10 / Protools 2020.3

In AVID Link I see:
First AIR Effects Bundle 2018.8.1 - installed
First Air Instruments Bundle 2018.10 - installed
XPand II 2018.10 - Installed.

Below that are three installers with an "Open" button
Avid Virtual Instruments 10.0 Installer
AIR Creative Collection Instruments 11.3.1 Installer
AIR Create Collection Effects 11.3.1 Installer
This is nearly identical to what I'm seeing but in my case the installers have a "Download" button. I referred to this in another post: [http://duc.avid.com/showthread.php?t=409801http://]

I'm really unclear as to why Avid Link is suggesting that I download what's already installed.
__________________
Dell Studio XPS 9100; Win 10 Pro 64X, i7 960@3.2GHz, 24 GB RAM, Samsung 840 Pro 512 GB SSD boot, Samsung 850 Pro 256 GB dedicated audio drive, Samsung 860 EVO 1 TB PT archive drive, 2X WD Caviar Black 2 TB storage drives, NVIDIA GeForce GTX 960 (EVGA), 2X 24" HP Dreamcolor LP2480zx Professional Display

Pro Tools 2020.3, PreSonus 26C, PreSonus Bluetube v2, PreSonus HP4, JBL LS305 monitors, Sennheiser HD 650 headphones
Reply With Quote
  #8  
Old 04-25-2020, 06:29 PM
unkJE's Avatar
unkJE unkJE is offline
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Adelaide, Australia
Posts: 1,944
Default Re: Duplicate Air Music Files?

Avid explain the duplication here:

http://avid.force.com/pkb/articles/e...-Tools-install

These include Boom, DB-33, Mini Grand, Structure Free, Vacuum, Xpand2!, AIR Chorus, AIR Dynamic Delay, AIR FuzzWah, AIR Phaser, etc.

The bundled instrument and effect plug-ins used to be included in the main Pro Tools installer, but this made the file over 4GB. Starting with Pro Tools 10 these were split out to separate installers. They have different names in each release.

Pro Tools 12 and Later

Run the AIR Effects Bundle, AIR Instruments Bundle, and XPand!2 installers (these are listed as First AIR Effects Bundle and First AIR Instruments Bundle in Application Manager, but they install the same plug-ins/versions)
__________________
Pro Tools 2020.5 and 12.5.1 HD - Studio One 4 Pro - Win10 64 Pro – Lenovo W520 ThinkPads & 433830U Docks – Mbox 3 Pro - Axiom Pro 49 - AIR Mini 32
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
OMFs from Premiere with MP3 music files have clicks in the music jyellen Post - Surround - Video 4 08-15-2017 08:46 AM
How to duplicate clips... that actually duplicate physical files? mooquu Pro Tools 10 4 06-04-2014 03:28 AM
How do I find duplicate files and delete them? bpert Pro Tools TDM Systems (Mac) 7 05-07-2006 12:56 PM
Save session creates duplicate Audio files? cecilsound 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 15 04-28-2002 08:39 PM
Duplicate files on separate drives??? Gulliver 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 01-07-2001 11:22 AM


All times are GMT -7. The time now is 03:08 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com