Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-24-2017, 12:27 AM
notedmusic notedmusic is offline
Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: California, near LA
Posts: 401
Default External Power Supply HD Omni Thunderbolt Core

Where can I buy an external power supply for HD OMNI Thunderbolt HD?
I want to use HD Omni Thunderbolt with adaptor to USB-C Thunderbolt 3.
It is a bus-powered adaptor but I'd feel much safer using an external power source.

Mine didn't come with a power cable for some reason, where can I buy just the external power by itself for the HD OMNI TB Core unit?
__________________
Composer/Sound Designer
MAC PRO 32gb ddr3 12-core 1TB D700 "DarthVader"
Pro Tools 11 HD
HD Omni/Thunderbolt Native
A bucketload of libraries
www.Reverbnation.com/jedediahjenk
www.soundcloud.com/jedediahjenk
notedmusic.wix.com/jedediahjenk
Reply With Quote
  #2  
Old 10-24-2017, 01:17 AM
Darryl Ramm Darryl Ramm is online now
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 12,271
Default Re: External Power Supply HD Omni Thunderbolt Core

They run OK off Thunderbolt 2 bus power and Thunderbolt 3 power delivery is relatively over engineered, I would just run it off the Thunderbolt 3 bus power.


Sent from my iPad using Tapatalk
Reply With Quote
  #3  
Old 10-24-2017, 01:59 PM
notedmusic notedmusic is offline
Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: California, near LA
Posts: 401
Default Re: External Power Supply HD Omni Thunderbolt Core

Thanks for the info. I guess it would work on TB3 then.
Just in case though,
I reached out to a reseller and I was told that AVID HD OMNI uses these specs (correct me if I'm wrong).
12V 1.0A DC 5.5MM - 2.5MM


So I think this would work?

https://www.amazon.com/T-Power-12V-1...+5.5mm+-+2.5mm
__________________
Composer/Sound Designer
MAC PRO 32gb ddr3 12-core 1TB D700 "DarthVader"
Pro Tools 11 HD
HD Omni/Thunderbolt Native
A bucketload of libraries
www.Reverbnation.com/jedediahjenk
www.soundcloud.com/jedediahjenk
notedmusic.wix.com/jedediahjenk
Reply With Quote
  #4  
Old 10-27-2017, 11:06 PM
notedmusic notedmusic is offline
Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: California, near LA
Posts: 401
Default Re: External Power Supply HD Omni Thunderbolt Core

Quote:
Originally Posted by Darryl Ramm View Post
They run OK off Thunderbolt 2 bus power and Thunderbolt 3 power delivery is relatively over engineered, I would just run it off the Thunderbolt 3 bus power.


Sent from my iPad using Tapatalk
I just tried it using this https://www.akitio.com/adapters/t3t
It doesn't work. No power to the HD OMNI TB.
__________________
Composer/Sound Designer
MAC PRO 32gb ddr3 12-core 1TB D700 "DarthVader"
Pro Tools 11 HD
HD Omni/Thunderbolt Native
A bucketload of libraries
www.Reverbnation.com/jedediahjenk
www.soundcloud.com/jedediahjenk
notedmusic.wix.com/jedediahjenk
Reply With Quote
  #5  
Old 10-27-2017, 11:12 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is online now
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 12,271
Default Re: External Power Supply HD Omni Thunderbolt Core

What does not work? Is the Omni connected over Digilnk (it won't work without that)? What exact symptoms?

On what exact make/model computer? If Mac what model number or date code (Hopefully a recent MacBook Pro or similar. Not a MacPro (USB only not Thunderbolt 3) or PC (likely not Thunderbolt 3))

You have a Digilink (if Pro Tools HD >= 12.6) and Pro Tool HD license assets on an attached iLok 2 or 3?

Do you know the HD native box works on a Thunderbolt 2 computer?

Why are you not using a Apple Thunderbolt 3 to 2 adapter?
Reply With Quote
  #6  
Old 10-27-2017, 11:17 PM
notedmusic notedmusic is offline
Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: California, near LA
Posts: 401
Default Re: External Power Supply HD Omni Thunderbolt Core

HD native thunderbolt box works for sure on a thunderbolt 2 system.

Using USB-C Thunderbolt 3 it doesn't work. I'm not sure why.
It might be a problem with the TB3-TB2 T3T adapter.

Are you saying that TB3 and USB-C though they are exactly the same size aren't the same?
I talked to an Apple representative who told me that they were in fact the same.

For the record it's windows machine with USB-C 3.0.

I'll try it with the apple one and see if that works.
__________________
Composer/Sound Designer
MAC PRO 32gb ddr3 12-core 1TB D700 "DarthVader"
Pro Tools 11 HD
HD Omni/Thunderbolt Native
A bucketload of libraries
www.Reverbnation.com/jedediahjenk
www.soundcloud.com/jedediahjenk
notedmusic.wix.com/jedediahjenk
Reply With Quote
  #7  
Old 10-27-2017, 11:22 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is online now
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 12,271
Default Re: External Power Supply HD Omni Thunderbolt Core

It is what exact Windows PC? Motherboard etc.

USB-C is *not* Thunderbolt. It's a physical connector standard that can carry Thunderbolt 3, USB and various video standards. On most PC's it will only be carrying USB 3/3.1 Gen 1 or USB 3.1 Gen 2, it might even only be USB 2 (esp. for portable/mobile devices). You need to know that the motherboard or a special plug in PCIe card (specific to that motherboard) is providing Thunderbolt 3 though that connector.

So again what exact PC/motherboard or plug in thunderbolt card do you have?

Quote:
Originally Posted by notedmusic View Post
HD native thunderbolt box works for sure on a thunderbolt 2 system.

Using USB-C Thunderbolt 3 it doesn't work. I'm not sure why.
It might be a problem with the TB3-TB2 T3T adapter.

Are you saying that TB3 and USB-C though they are exactly the same size aren't the same?
I talked to an Apple representative who told me that they were in fact the same.

For the record it's windows machine with USB-C 3.0

Last edited by Darryl Ramm; 10-27-2017 at 11:50 PM.
Reply With Quote
  #8  
Old 10-28-2017, 09:39 AM
Darryl Ramm Darryl Ramm is online now
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 12,271
Default Re: External Power Supply HD Omni Thunderbolt Core

Uh oh, I have a bad feeling... on a PC your best bet may be picking up a used HD Native PCIe card, or if you just need a Omni class interface just using an ASIO interface.


Sent from my iPad using Tapatalk
Reply With Quote
  #9  
Old 01-11-2018, 10:44 AM
Dan IceWood Dan IceWood is offline
Member
 
Join Date: Feb 2015
Location: London, UK
Posts: 99
Default Re: External Power Supply HD Omni Thunderbolt Core

Can I just check something?

The OMNI does not receive power except through an IEC (kettle) lead input.
You have that connected right?
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Omni w Thunderbolt and HD I/O 16 X 16 kwa Buy & Sell 1 12-08-2016 10:39 PM
Core Audio Problem - HD Native Thunderbolt w HD OMNI ozanesen Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 4 07-03-2014 04:55 AM
Would this UPS (Uninterrupted Power Supply) protect and power my gear? D_Japan Pro Tools Software (Mac) 4 07-24-2011 05:23 PM
002 power supply/bad power harness? please help :( djkiller 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 7 08-07-2005 09:04 PM
Phantom power and mic with power supply? hotstuff 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 03-20-2005 01:56 PM


All times are GMT -7. The time now is 10:55 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com