Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 12

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-20-2016, 08:18 PM
GoGoJoe GoGoJoe is offline
Member
 
Join Date: Dec 2015
Location: GoGo
Posts: 79
Default Opening multiple sessions at the same time

Is it possible?
__________________
PC Dell XPS 8700, i7 CPU @ 3.40GHz, 4 Core(s), 8 Logical Processor(s). 32 GB RAM, Windows 8.1
Recording Pro-Tools 12.4. Mbox Pro 3 (Driver 1.1.10) FireWire CPU Interface w/ Presonus FADERPORT.
Reply With Quote
  #2  
Old 02-20-2016, 08:27 PM
dr_daw's Avatar
dr_daw dr_daw is offline
Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Cariboo, BC
Posts: 1,216
Default Re: Opening multiple sessions at the same time

Not possible. What's your reasoning for wanting to do that?
__________________
FBR recording - https://www.facebook.com/fromthebase...cordsrecording
@FBRrecording - Instagram
Rig
MBP 15" High Sierra 10.13.3, i7 2.6Ghz, 8Gb DDR, 750Gb 7200rpm, PT 2019.5, Focusrite Saffire Pro 40, Octopre MkII, Glyph GPT50, Avalon 737sp, AMS Neve 1073's, API 512c, CAPI 312's, DW drums, Fender Guitars/Amps, AKG, Rode, Sennheiser, Neumann U87 & KM184's, Coles 4038, Equator D5 monitors
Reply With Quote
  #3  
Old 02-21-2016, 10:32 PM
The_Skywalker The_Skywalker is offline
Member
 
Join Date: Jul 2012
Location: Los Angeles
Posts: 8
Default Re: Opening multiple sessions at the same time

It's possible you just need multiple computers
Reply With Quote
  #4  
Old 02-21-2016, 10:55 PM
jchan jchan is offline
Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: Stockholm, Sweden
Posts: 258
Default Re: Opening multiple sessions at the same time

Other daws has the ability to copy paste parts, regions/clips between multiple open sessions and its great for some peoples workflow. Import sessions data or export clip groups is not nearly as neat.
Reply With Quote
  #5  
Old 02-22-2016, 05:20 AM
Drew Mazurek's Avatar
Drew Mazurek Drew Mazurek is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2000
Location: Maryland, USA
Posts: 11,536
Default Re: Opening multiple sessions at the same time

It's a long requested feature.

But I think so long as HDX is around (fixed DSP and voices) you won't see it because there's simply no way to have two sessions trying to use the same DSP and I/O etc.

I suppose it's possible for Avid to make it a non DSP only feature but considering currently PT is all the same code, I wouldn't hold my breath.
__________________
www.drewmazurek.com

Mixing and Mastering click here to get started.
Reply With Quote
  #6  
Old 04-11-2016, 08:55 PM
GoGoJoe GoGoJoe is offline
Member
 
Join Date: Dec 2015
Location: GoGo
Posts: 79
Default Re: Opening multiple sessions at the same time

Ok cool, thanks for the info

Sent from my SM-N910V using Tapatalk
__________________
PC Dell XPS 8700, i7 CPU @ 3.40GHz, 4 Core(s), 8 Logical Processor(s). 32 GB RAM, Windows 8.1
Recording Pro-Tools 12.4. Mbox Pro 3 (Driver 1.1.10) FireWire CPU Interface w/ Presonus FADERPORT.
Reply With Quote
  #7  
Old 04-12-2016, 04:04 AM
7Seas's Avatar
7Seas 7Seas is offline
Member
 
Join Date: May 2015
Location: Portugal
Posts: 65
Default Re: Opening multiple sessions at the same time

Quote:
Originally Posted by dr_daw View Post
Not possible. What's your reasoning for wanting to do that?
With 12.5 and Cloud Collaboration it seems to be indispensable...
At least there should be the possibility of opening various Projects with the same session at the same time. If you are collaborating with more than one person we should be able to have different projects, based on the same session, working simultaneously.
Reply With Quote
  #8  
Old 04-12-2016, 04:40 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 16,548
Default Re: Opening multiple sessions at the same time

Quote:
Originally Posted by Drew Mazurek View Post
It's a long requested feature.

But I think so long as HDX is around (fixed DSP and voices) you won't see it because there's simply no way to have two sessions trying to use the same DSP and I/O etc.

I suppose it's possible for Avid to make it a non DSP only feature but considering currently PT is all the same code, I wouldn't hold my breath.
As long as both sessions aren't playing at the same time the dsp usage wouldn't conflict. Digital Performer can't strictly have two projects (their term for our sessions) open at the same time but you can have multiple sequences open at the same time. Their sequences are a lot like our sessions in that each can have their own MIDI tracks, audio tracks and instrument tracks (DP uses the old school approach of separate tracks for MIDI and vi hosting; their instrument tracks only host a vi).
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #9  
Old 04-12-2016, 04:49 AM
Drew Mazurek's Avatar
Drew Mazurek Drew Mazurek is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2000
Location: Maryland, USA
Posts: 11,536
Default Re: Opening multiple sessions at the same time

Quote:
Originally Posted by musicman691 View Post
As long as both sessions aren't playing at the same time the dsp usage wouldn't conflict.
Great to hear!! I had no idea it was so easy. But then I'm not a programmer or have intimate knowledge about how HDX is coded etc.
__________________
www.drewmazurek.com

Mixing and Mastering click here to get started.
Reply With Quote
  #10  
Old 04-12-2016, 05:22 AM
KV626's Avatar
KV626 KV626 is offline
Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: Paris/Montreal
Posts: 450
Default Re: Opening multiple sessions at the same time

Quote:
Originally Posted by musicman691 View Post
As long as both sessions aren't playing at the same time the dsp usage wouldn't conflict. Digital Performer can't strictly have two projects (their term for our sessions) open at the same time but you can have multiple sequences open at the same time. Their sequences are a lot like our sessions in that each can have their own MIDI tracks, audio tracks and instrument tracks (DP uses the old school approach of separate tracks for MIDI and vi hosting; their instrument tracks only host a vi).
Yeah but that's still one document open (project, session, whatever it's called). DP's unique chunks feature is indeed the closest we get to having multiple projects open at the same time, but it's still one document, and there's no way to cut/copy/paste either to the next open one. On a side note, DP's behemoth UI can be a real drag, to say it politely, with large sequences. Anyway, that's a debate for motunation not the duc
__________________
Mac Pro 5,1 (Mid-2012) 12-core 2 x 3.3 GHz / MSI RX 560 / 40GB ram / macOS 10.14.5 / Pro Tools 2019.5 / Logic Pro X 10.4.4
Arturia Keylab 88 Presonus Faderport 8 MOTU 896 iPad Air 2 w/ PT Control
NI Komplete Ultimate 11 • Albion One • Soundiron Choirs • Pianoteq • Analog Lab • VSL SE/Chamber Strings • etc
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Breaking up multiple songs in one session into multiple sessions? rmandelbaum Windows 10 08-14-2013 10:05 PM
opening multiple plug ins with pt 10 pinnacle macOS 7 10-26-2011 08:20 AM
Opening old PT sessions in PT8 ducada 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 5 12-29-2009 03:11 AM
Opening multiple plugins at the same time lululu 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 11-19-2007 10:22 AM
Opening PT 6.1.2 sessions on OS 9 in PT 5.2.1 shade 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 12 01-17-2005 08:31 PM


All times are GMT -7. The time now is 11:33 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com