Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2019

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-16-2019, 10:49 PM
littletrainrec littletrainrec is offline
Member
 
Join Date: Sep 2019
Location: San Marcos, CA
Posts: 3
Default MIDI Device Problems on PT 2019

I'll start by apologizing if this seems like a rudimentary question. I'm technically inept enough where this has stumped me.

For many years, I've recorded with PT 6.x, 7.x, and LE, an Mbox2 interface, and a MIDI keyboard (a Casio WK-3000). I recently (finally) got a new laptop with Windows 10 and some processing power, so I subscribed to PT 2019.

It's great with mics and DI instruments, but I can't get PT 2019 to recognize the Mbox2 as a MIDI input device, and thus can't get any virtual instruments to work. I run MIDI-OX and it tests fine. I've tried reinstalling drivers to no avail. I've watched more YouTube tutorials than I'd care to admit. I plug the Mbox back into my old computer/PT LE, and it works fine.

I'm hoping that those are more knowledgeable about these things than me (which is probably all of you!) can offer any suggestions. I realize that my interface is ancient at this point, so this budget conscious musician is hoping it's not a compatibility issue.

A very sincere thank you for any thoughts.
Reply With Quote
  #2  
Old 09-18-2019, 12:08 AM
cwsand's Avatar
cwsand cwsand is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2006
Location: Nashville, TN
Posts: 3,198
Default Re: MIDI Device Problems on PT 2019

Hi, so it isn't showing up under Setup-MIDI-MIDI Input Devices? Have you checked the Instrument options In/Out MIDI channels on the MIDI/Instrument channel in the Mix Window?
__________________
Help Us Help You



Chris
__________________________________________________
Focusrite Liquid Saffire 56
TCE Studio Konnekt 48
PreSonus Digimax LT
Gigabyte GA-Z170-HD3P / i7 6700K 4.1 GHz / 32GB Crucial DDR4
macOS High Sierra Version 10.13.6
Pro Tools HD 2019.6
Reply With Quote
  #3  
Old 09-18-2019, 04:41 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 16,525
Default Re: MIDI Device Problems on PT 2019

Quote:
Originally Posted by cwsand View Post
Hi, so it isn't showing up under Setup-MIDI-MIDI Input Devices? Have you checked the Instrument options In/Out MIDI channels on the MIDI/Instrument channel in the Mix Window?
And in the PT prefs window in the MIDI section make sure that 'use first selected track' is checked.

I know the op mentioned that he checked with MIDI-OX and things were okay and that's an excellent bit of troubleshooting. Still I would make sure that all Windows power saving measures are turned off in Windows Control Panel. By default the USB ports are set to turn off after a certain amount of time.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #4  
Old 09-18-2019, 06:32 PM
littletrainrec littletrainrec is offline
Member
 
Join Date: Sep 2019
Location: San Marcos, CA
Posts: 3
Default Re: MIDI Device Problems on PT 2019

Quote:
Originally Posted by cwsand View Post
Hi, so it isn't showing up under Setup-MIDI-MIDI Input Devices? Have you checked the Instrument options In/Out MIDI channels on the MIDI/Instrument channel in the Mix Window?
Thank you for the reply! Right, the Mbox2 isn't showing up under Setup>MIDI>MIDI Input Devices. (It does on my old version of PT LE). I messed around with the I/O on the channel, but nothing seems to work.

I thought maybe it did have something to do with the USB ports on the laptop, but I would think that it wouldn't power my Mbox if so.
Reply With Quote
  #5  
Old 09-18-2019, 08:49 PM
cwsand's Avatar
cwsand cwsand is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2006
Location: Nashville, TN
Posts: 3,198
Default Re: MIDI Device Problems on PT 2019

Quote:
Originally Posted by littletrainrec View Post
ight, the Mbox2 isn't showing up under Setup>MIDI>MIDI Input Devices.

I used to have this problem in Windows though I don't recall exactly what fixed it. Have you tried trashing preferences? You might also try uninstallling the keyboard or interface from Device Manager and performing a clean uninstall/reinstall of Pro Tools. Then reinstall the keyboard/interface drivers.
__________________
Help Us Help You



Chris
__________________________________________________
Focusrite Liquid Saffire 56
TCE Studio Konnekt 48
PreSonus Digimax LT
Gigabyte GA-Z170-HD3P / i7 6700K 4.1 GHz / 32GB Crucial DDR4
macOS High Sierra Version 10.13.6
Pro Tools HD 2019.6
Reply With Quote
  #6  
Old 09-26-2019, 08:16 AM
littletrainrec littletrainrec is offline
Member
 
Join Date: Sep 2019
Location: San Marcos, CA
Posts: 3
Default Re: MIDI Device Problems on PT 2019

Thank you, cwsand and musicman691, for your input!

I have finally resolved the issue - I had, at one point, tried plugging my MIDI keyboard directly into the computer and setting it up separately as a MIDI device. I removed that, plugged back into my Mbox, and it worked like a charm.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools 2019 CPU Spike Problems robo92la Pro Tools 12 2 07-22-2019 10:46 AM
2019.5 Ultimate on Mac not seeing iLok license (and other possible problems) Pete Gates Pro Tools 2019 21 05-19-2019 10:40 AM
PT 2019 same video problems garnoil Pro Tools 2019 12 05-12-2019 03:50 PM
Problems connecting midi device Ravenfrost 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 02-01-2007 02:00 PM
New midi device problems ruinerr 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 10-07-2005 09:11 PM


All times are GMT -7. The time now is 08:49 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com