Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > FireWire and USB Audio Interfaces (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 07-22-2017, 09:05 PM
banjo71 banjo71 is offline
Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Roanoke, IL
Posts: 188
Default no sound from Scarlett 2i2

This is either a Windows 10 problem or a driver problem (not specific to PT), but I thought I might direct the questions here anyway. I disconnected all my equipment to make a move. I connected it back together and now the Focusrite Scarlett 2i2 won't put out any sound. I also updated the driver and it still won't work.

After booting the computer up, the green light on the Scarlett is on. Windows recognizes the Scarlett.

I can be in Pro Tools, and the cursor plays (moves across the screen) but no sound.

Outside of PT, iTunes won't make any sound, and when I click on the sound icon at the bottom right, and choose the Focusrite device, and do a test, the test tries to work but there is no sound coming out.

I have disabled all Windows Audio devices, and chosen to enable only the Focusrite. I've had it work this way for months and months but now all of a sudden it won't put out any sound. I've also tried disabling the Focusrite and enabling all the Windows devices. I've also enabled all, and disabled all. Nothing works. I've already tried troubleshooting it with Windows troubleshooter. Nothing. And yes, the volume is up, speakers are on.

Any thoughts?
__________________
Pro Tools 12.6.1 for Windows 10
ASUS Core i7 3770
HP Intel Core i5 Notebook
Focusrite Scarlett 2i2 Interface
Glyph 1TB GPT50 external drive
eSATA card

Equation F.20 condenser mic
AKG Perception 150 Mic
SM81 condenser mic

Last edited by banjo71; 07-22-2017 at 09:34 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 07-22-2017, 11:04 PM
banjo71 banjo71 is offline
Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Roanoke, IL
Posts: 188
Default Re: no sound from Scarlett 2i2

ok, I unplugged and plugged the usb cord on the interface and I got sound. But it's choppy sound. PT pops and clicks, and hesitates. When I'm out of PT, and in Win 10, and I get notifications from email or something like that, the sound is choppy and static. The whole apparatus works fine on my laptop.. But I'd rather be mixing on this computer.

So since it sounds like it's in the computer, I did a report on it, here it is. If anyone has any ideas, I'd be much appreciative.


SiSoftware Sandra

ID
Host Name : DESKTOP-6LO9AL2
Workgroup : WORKGROUP

Computer
Model : ASUS CM6330_CM6630_CM6730_CM6830-8 Desktop
Serial Number : C9PDCG******
Chassis : Desktop
Mainboard : ASUS CM6330_CM6630_CM6730_CM6830
Serial Number : 1208012********
BIOS : AMI (OEM) 0402 08/27/2012
Total Memory : 8GB DIMM DDR3

Processors
Processor : Intel(R) Core(TM) i7-3770 CPU @ 3.40GHz (4C 8T 3.69GHz/3.9GHz, 3.7GHz IMC, 4x 256kB L2, 8MB L3)
Socket/Slot : FC LGA1155

Chipset
Memory Controller : ASUS Core (Ivy Bridge) DRAM Controller 100MHz, 2x 4GB DIMM DDR3 1.6GHz 128-bit

Memory Module(s)
Memory Module : Asint SLA302G08-GGNHC 4GB DIMM DDR3 PC3-12800U DDR3-1600 (11-11-11-29 5-40-13-6)
Memory Module : Asint SLA302G08-GGNHC 4GB DIMM DDR3 PC3-12800U DDR3-1600 (11-11-11-29 5-40-13-6)

Video System
Monitor/Panel : Dell Computer DELL E2211H
(1920x1080, 21.7")
Video Adapter : NVIDIA GeForce GT 620 (1CU 48SP SM5.0 1.62GHz, 64kB L2, 2GB 1.6GHz 64-bit, PCIe 2.00 x16)

Graphics Processor
CUDA GP Processor : NVIDIA GeForce GT 620 (48SP 1C 1.62GHz, 64kB L2, 2GB 1.6GHz 64-bit)
Compute Shader Processor : NVIDIA GeForce GT 620 (48SP 1C 1.62GHz, 64kB L2, 2GB 1.6GHz 64-bit)
OpenGL Processor : GeForce GT 620/PCIe/SSE2 (2GB)

Storage Devices
Seagate ST1000DM003-9YN162 (1TB, SATA600, 3.5", 7200rpm) : 932GB (C:)
SD/MMC (USB2/NVMe) : N/A (E:)
Compact Flash (USB2/NVMe) : N/A (F:)
SM/xD Picture (USB2/NVMe) : N/A (G:)
MS/MS-Pro (USB2/NVMe) : N/A (H:)
Seagate ST1000DM003-1CH162 (1TB, USB2/SATA300, 3.5", 7200rpm) : 932GB (D:)
Cruzer Glide (4GB, USB2/NVMe) : 4GB (K:)
Ultra (15.4GB, USB2/NVMe) : 14GB (J:)
HL-DT-ST DVDRAM GH24NSC0 (SATA150, DVD+-RW, CD-RW, 512kB Cache) : N/A (I:)

Logical Storage Devices
Windows (C:) : 931GB (NTFS, 4kB) @ Seagate ST1000DM003-9YN162 (1TB, SATA600, 3.5", 7200rpm)
Glyph (D:) : 932GB (NTFS, 4kB) @ Seagate ST1000DM003-1CH162 (1TB, USB2/SATA300, 3.5", 7200rpm)
Removable Drive (K:) : 4GB (FAT32, 16kB) @ Cruzer Glide (4GB, USB2/NVMe)
Removable Drive (J:) : 14GB (FAT32, 16kB) @ Ultra (15.4GB, USB2/NVMe)
Windows RE tools : 450MB (NTFS, 4kB) @ Seagate ST1000DM003-9YN162 (1TB, SATA600, 3.5", 7200rpm)
Removable Drive (E:) : N/A @ SD/MMC (USB2/NVMe)
Removable Drive (F:) : N/A @ Compact Flash (USB2/NVMe)
Removable Drive (G:) : N/A @ SM/xD Picture (USB2/NVMe)
Removable Drive (H:) : N/A @ MS/MS-Pro (USB2/NVMe)
Optical Drive (I:) : N/A @ HL-DT-ST DVDRAM GH24NSC0 (SATA150, DVD+-RW, CD-RW, 512kB Cache)

Peripherals
LPC Hub Controller #1 : ASUS H61 LPC Controller
Audio Device : ASUS Cougar Point High Definition Audio Controller
Audio Codec : Realtek Semi High Definition Audio
Audio Device : ASUS HDMI Audio stub
Audio Codec : nVidia 001C
Disk Controller : ASUS Cougar Point 4 port SATA IDE Controller
Disk Controller : ASUS Cougar Point 2 port SATA IDE Controller
Disk Controller : Jmicron JMB36X PCIE-to-SATAII/IDE RAID Controller
Disk Controller : ASUS Asmedia 106x SATA Controller
USB Controller #1 : ASUS Cougar Point USB Enhanced Host Controller #2
USB Controller #2 : ASUS Cougar Point USB Enhanced Host Controller #1
USB Controller #3 : ASUS ASMedia XHCI Controller
SMBus/i2c Controller #1 : Intel ICH SMBus

Printers and Faxes
Printer : Microsoft XPS Document Writer v4 (600x600, Colour)
Printer : Microsoft Print To PDF (600x600, Colour)
Fax : Microsoft Shared Fax Driver (200x200)
Printer : Amyuni Document Converter 300 (2400x2400, Colour)
Printer : Canon MG3200 series Printer (USB, Colour)

Peripherals
Media Player : SanDisk Ultra (14.31GB)
Media Player : SanDisk Cruzer Glide (3.73GB)
Media Player : GPT5O3 (931.51GB)

Network Services
Network Adapter : Kaspersky Security Data Escort Adapter (Ethernet)
Network Adapter : Realtek PCIe GBE Family Controller (Ethernet)
Wireless Adapter : NETGEAR WNDA3100v3 N600 Wireless Dual Band USB Adapter (802.11n (HT), AES-CCMP, 144Mbps)

Operating System
Windows System : Microsoft Windows 10 Personal 10.00.15063
Platform Compliance : x64

Performance Enhancing Tips
Warning 2513 : TPM not detected. Some security features are unavailable.
Tip 2 : Double-click tip or press Enter while a tip is selected for more information about the tip.
__________________
Pro Tools 12.6.1 for Windows 10
ASUS Core i7 3770
HP Intel Core i5 Notebook
Focusrite Scarlett 2i2 Interface
Glyph 1TB GPT50 external drive
eSATA card

Equation F.20 condenser mic
AKG Perception 150 Mic
SM81 condenser mic
Reply With Quote
  #3  
Old 07-23-2017, 12:57 AM
Darryl Ramm Darryl Ramm is online now
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 11,306
Default Re: no sound from Scarlett 2i2

Thanks for being proactive with the Sandra report, nothing there jumps out (except Kaspersky AV software which you should disable or even better IMNSHO remove every last part of that ********).

Pro Tools version? (it's hard to know wether to signature files are accurate/up to date).

What exact interface driver are you using? ASIO4ALL or the native ASIO driver? (you should be using the native driver). What exact driver version is installed and what exactly is the playback engine set to? (don't assume go look/provide a screenshot).

Don't have Windows set to use the interface at all, just Pro Tools.

Your session sample rate is? IO buffer size is?

You are recording to what drive? (double check the session really is recording audio files to your Glyph external drive).

If on Pro Tools 12? Is disk Cache enabled? Set it to a size not "standard".

Is your system fully optimized? What other standard troubleshooting have you tried? Trashing prefs? Starting with a new empty session. etc.
Reply With Quote
  #4  
Old 07-23-2017, 12:24 PM
banjo71 banjo71 is offline
Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Roanoke, IL
Posts: 188
Default Re: no sound from Scarlett 2i2

I'm getting the blue Windows screen without PT running by simply trying to do a Windows sound test. I've tried running everything (put and iTunes) with Kaspersky disabled and no difference.
PT version 12.6.1. I'm using the latest Scarlett 2i2 driver for Windows 10 from Focusrite website. I need to do a screen shot but what I do know for sure is I'm in 44.1kHz 512 samples. Playback engine is set to the Focusrite USB.
The audio files are being recorded to and playing off the Glyph. Cache is enabled set to normal.
But I need to stress it's not the PT settings. It's not the Glyph. It's doing this without PT launched. Windows is not using the Scarlett. Only PT. I've fully optimized this computer according to Avid recommendations. I'll try trashing prefs and see how it works creating a new session. But if it's giving me a blue error screen outside of PT, like in iTunes, I'm not understanding
__________________
Pro Tools 12.6.1 for Windows 10
ASUS Core i7 3770
HP Intel Core i5 Notebook
Focusrite Scarlett 2i2 Interface
Glyph 1TB GPT50 external drive
eSATA card

Equation F.20 condenser mic
AKG Perception 150 Mic
SM81 condenser mic
Reply With Quote
  #5  
Old 07-23-2017, 01:03 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is online now
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 11,306
Default Re: no sound from Scarlett 2i2

Quote:
Originally Posted by banjo71 View Post
I'm getting the blue Windows screen without PT running by simply trying to do a Windows sound test. I've tried running everything (put and iTunes) with Kaspersky disabled and no difference.
PT version 12.6.1. I'm using the latest Scarlett 2i2 driver for Windows 10 from Focusrite website. I need to do a screen shot but what I do know for sure is I'm in 44.1kHz 512 samples. Playback engine is set to the Focusrite USB.
The audio files are being recorded to and playing off the Glyph. Cache is enabled set to normal.
But I need to stress it's not the PT settings. It's not the Glyph. It's doing this without PT launched. Windows is not using the Scarlett. Only PT. I've fully optimized this computer according to Avid recommendations. I'll try trashing prefs and see how it works creating a new session. But if it's giving me a blue error screen outside of PT, like in iTunes, I'm not understanding
What is a "blue error screen"? You mean the entire computer is crashing with a blue screen/blue screen of death (BSOD)? When did this start happening? What exactly do you need to do to make that happen? What exactly do you see on the screen. What shows up in Windows Event Viewer for the times this happens? (or in the Windows Reliability Monitor, same stuff). Copy and paste the text of intersting stuff there here.

More clarity/precision would help here..., e.g. not "installed latest", go into the device manager and tell us the exact version of the driver shown there.

When you say "Windows is not using the Scarlett" what do you mean? Is it not being used to make sound at that time, what is the Windows audio device actually set to. What audio device is iTunes trying to use when the system has a BSOD?

Drivers are always suspects in BSOD, event viewer info will help. but you may need to uninstall the 2i2 drivers and see if you can get other apps stable using the Windows audio devices.

Cache = "normal" means disabled, which I had meant to clarify earlier but misstyped standard for normal. Not going to help you with a BSOD but.

If you are getting BSOD and have other problems. you may have a full clean Windows install in your future. If you do that, don't install any AV ********, or hardware vendor's "value-add" ********, and only install as few drivers needed to use the system, selecting hem all manually, don't let Windows do this for you (e.g. graphics drivers iLok and 2i2 drivers) and see if Pro Tools will work before installing anything else. It may be a good ide to just grab a spare drive or partition and do that install as a test, being careful not to trash your current bootable partition.
Reply With Quote
  #6  
Old 07-23-2017, 01:11 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is online now
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 11,306
Default Re: no sound from Scarlett 2i2

And some reading material: https://www.google.com/search?q=%22W...e+scarlett+2i2
Reply With Quote
  #7  
Old 07-23-2017, 06:24 PM
banjo71 banjo71 is offline
Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Roanoke, IL
Posts: 188
Default Re: no sound from Scarlett 2i2

Hey Darryl,
Thanks for all your support here. One thing I hadn't done is trashed the prefs, and that cured the problem in PT. Right now the Scarlett is working for iTunes too, and no crashes yet. I suspect the preferences were interacting in a bad way because I had hooked this all up to my HP Laptop and recorded 8 songs on it for a client, and when I brought the equipment home I didn't take care of trashing the prefs after hooking it back up to my ASUS computer.
__________________
Pro Tools 12.6.1 for Windows 10
ASUS Core i7 3770
HP Intel Core i5 Notebook
Focusrite Scarlett 2i2 Interface
Glyph 1TB GPT50 external drive
eSATA card

Equation F.20 condenser mic
AKG Perception 150 Mic
SM81 condenser mic
Reply With Quote
  #8  
Old 07-23-2017, 06:53 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is online now
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 11,306
Default Re: no sound from Scarlett 2i2

Quote:
Originally Posted by banjo71 View Post
Hey Darryl,

Thanks for all your support here. One thing I hadn't done is trashed the prefs, and that cured the problem in PT. Right now the Scarlett is working for iTunes too, and no crashes yet. I suspect the preferences were interacting in a bad way because I had hooked this all up to my HP Laptop and recorded 8 songs on it for a client, and when I brought the equipment home I didn't take care of trashing the prefs after hooking it back up to my ASUS computer.


Hah, you got off easy on that one.


Sent from my iPad using Tapatalk
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Focusrite Scarlett 18i20 distorting sound with PT Jacob Champoux Pro Tools 12 Discussion 5 06-07-2017 07:50 PM
Scarlett 2i2 & 11r greenetunes Eleven Rack 4 08-13-2015 04:03 AM
Scarlett 18i20 and USB 3 on Mac JCBigler Third Party Interfaces 1 11-09-2013 08:07 PM
How different is the sound quality. Mbox 3 Pro vs Scarlett 18i20 hermonmusic FireWire and USB Audio Interfaces (Mac) 0 08-19-2013 05:51 PM


All times are GMT -7. The time now is 07:18 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com