Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Windows

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 08-22-2012, 12:23 PM
Lars.Utecht Lars.Utecht is offline
Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: Germany
Posts: 2
Default Pro Tools 10 for Students requires Hardware/Interface

Hello everyone,

Im going nuts by trying to set up my Pro Tools properly, i really hope someone can help me.

Here's my Problem:

I bought Pro Tools 10 for Students. When I start Pro Tools, it loads for some minutes until it starts loading the DAE section. Then comes a message:
"Hardware not found. Make sure that the Hardware is connected and switched ON. Click "OK" when Hardware is ready."
(I translated it from german. Im from/in Germany using german PT.)

When i connect my Line 6 ASIO interface it proceeds and PT starts as it should.

I think i did all the necessary steps:

- bought Pro Tools 10 for Students at my lokal musicstore
- got excited
- Entert my PT10 for Students verification code on identit-e.com/avid and sent a copy of my student ID with it.
- my request was accepted and i received my PT10 Students FULL Serialnumber
- I created an account on iLok.com and registered my iLok
- I created an avid.com account and activated my PT
- I updated my iLok so that i have a unlimited Pro Tools 10 licence on my iLok

Pro Tools 10 for Students is supposed to start with an iLok, and is actually not bound to any hardware. Like normal pro tool.

I also downloaded PT 10.2.2 and installed, but its still the same problem.

Can anybody help me?? Any ideas?
Im just searching for my 60 days support ticket which should be included when buying PT. Avid support is confusing ^^

Im gratefull for anyone who tries to help me.

Thank you guys,
Lars


(add: Im using fresh updated windows 7 home premium system, soundcard is onboard, asus p7p55d mainboard)
Reply With Quote
  #2  
Old 08-22-2012, 12:29 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is online now
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 13,201
Default

Pro Tools 10 needs an ASIO compatible audio device to run. Wether the audio built into the PC or an external interface. Or you may be able to install ASIO4ALL which maps legacy Windows audio devices to ASIO. All documented somewhere in the documentation and discussed to death on this forum. Search for ASIO4ALL.

Darryl
Reply With Quote
  #3  
Old 08-22-2012, 10:29 PM
dino_squirrel dino_squirrel is offline
Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: bellflower ca
Posts: 18
Default Re: Pro Tools 10 for Students requires Hardware/Interface

"unable to locate hardware. make sure your hardware is connected and turned on"

That message? Yeah, you need an ASIO audio interface - onboard audio isn't going to do it.

And your system takes several minutes to load? Honestly, what are you running this on?
Reply With Quote
  #4  
Old 08-22-2012, 10:38 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is online now
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 13,201
Default Re: Pro Tools 10 for Students requires Hardware/Interface

Quote:
Originally Posted by dino_squirrel View Post
"unable to locate hardware. make sure your hardware is connected and turned on"

That message? Yeah, you need an ASIO audio interface - onboard audio isn't going to do it.
Sorry that is not necessarily true, onboard audio devises are widely useable with Pro Tools 10, if those devices don't support ASIO natively then the free ASIO4ALL software can maps legacy windows audio drivers to ASIO. Many users are running with that. The OP needs to test if this works on their system. Search DUC for "ASIO4ALL".

As with many things here a proper Sandra report from the systems being discussed would help answer many of these questions.

Edit: And just Googling 'asio4all asus p7p55d' shows folks apparently able to get this running but with some problems and fixes, again searching online answers lots of questions.
Reply With Quote
  #5  
Old 08-24-2012, 11:31 AM
Darryl Ramm Darryl Ramm is online now
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 13,201
Default

Quote:
Originally Posted by crandallwarren View Post
Not sure, if this will solve your problem, but this solved a similar problem I was having with Pro Tools not seeing my Mbox.

Download and install ASIO4ALL, http://www.asio4all.com/

This should allow Pro Tools to at least open, even if its not seeing the Line 6.

When you launch Pro Tools hold down the "N" key. This should bring up your playback engine dialog. See if it lets you select the Line 6. If not, try selecting the ASIO4All. Then create a session and go to your playback engine settings and try selecting the Line 6.
Lets see, how about reading the thread carefully before piling on. Yes asio4all is the key here but two other people already pointed that out. The issue is with the onboard audio not with the line 6 interface (which does not need asio4all and worked fine), neither was there a problem selecting that interface when it is connected (for the tests he did it's the only interface so auto-selects).

Darryl
Reply With Quote
  #6  
Old 08-27-2012, 06:01 AM
Lars.Utecht Lars.Utecht is offline
Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: Germany
Posts: 2
Default Re: Pro Tools 10 for Students requires Hardware/Interface

Hey guys,

thank you very much. its working fine now with asio4all.

it was the problem with onboard soundcards which use wdm driver.
also PT is starting very fast now. mybe it lagged because it was searching for the right device.

thanks again.

Greetz
Lars
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Upgrade to Pro Tools HD for Students? TheMattHadder Pro Tools 11 6 10-08-2013 12:23 AM
2 Pro Tools Requests for Students Dizzi45Z Pro Tools 10 4 02-07-2012 11:16 AM
PT10 Always Requires Hardware? michaelefox Pro Tools 10 3 01-12-2012 10:20 AM
Pro Tools 10 Students michaelmcg92 Pro Tools 10 259 12-22-2011 08:21 PM
Pro tools 10 for STUDENTS Raffman Pro Tools 10 2 10-22-2011 06:00 PM


All times are GMT -7. The time now is 05:13 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com