Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 10

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-20-2013, 05:08 AM
hedcase23 hedcase23 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2013
Location: Waldorf
Posts: 7
Default Custom PC Build - Pro Tools issues

I just finished building a PC for my studio:

i7 3770k CPU
16gb DDR3 Ram
2tb HDD 7200rpm
128gb SSD
GTX560 GPU
Windows 7 Home Premium
All drivers/software up to date

So far I have installed/uninstalled Pro Tools 3 times and I'm still having a major problem; the playback keeps skipping. A song will play normally for 20-30 sec at a time, then randomly skip a second or 2. I've tried changing every setting I can possibly think of/find online and it doesn't seem to make a difference. Theres no possible way it's a lack of power, as these tracks were recorded on a dual core, 4 year old Best Buy special and played fine. The only possible explanation I have is that maybe my file transfer has corrupted something. I transferred all of my session data using a Toshiba external drive. I have already done this transfer 3 times as well. I just can't seem to figure out what the issue is. Any ideas?
Any help would be suuuper greatly appreciated as this down time is losing me money. Thanks in advance!
Reply With Quote
  #2  
Old 02-20-2013, 05:37 AM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,652
Default Custom PC Build - Pro Tools issues

What's ur playback settings when it skips?
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-20-2013, 08:41 AM
EGS's Avatar
EGS EGS is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 2,608
Default Re: Custom PC Build - Pro Tools issues

Quote:
Originally Posted by hedcase23 View Post
...the playback keeps skipping...
1) What drive are you recording your PTools sessions to? Internal or external? Type of drive? Type of drive connection? Some work well, some do not.
2) Try creating a blank session, then Import Session Data from the questionable session(s). Sometimes this will fix corrupted sessions.
3) Post a Sandra, as explained here:
http://duc.avid.com/showthread.php?t=300050
__________________
Desktop: Win 7 / GIGABYTE GA-X58A-UD3R / i7-980X hex @ 3.9GHz / 32GB / PT 9 / Focusrite LS56
Laptop: Win 7 / HP ProBook 4730s / i7-2630 / 8GB / PT 9 / U-PHORIA UMC1820
Info/Services link
Reply With Quote
  #4  
Old 02-20-2013, 09:39 PM
hedcase23 hedcase23 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2013
Location: Waldorf
Posts: 7
Default Re: Custom PC Build - Pro Tools issues

Chipset
Memory Controller : ASRock Core (Ivy Bridge) DRAM Controller 100MHz, 2x 8GB DIMM DDR3 1.33GHz 128-bit

Memory Module(s)
Memory Module : G.Skill F3-12800CL10-8GBXL 8GB DIMM DDR3 PC3-12800U DDR3-1600 (9-9-9-25 4-34-10-5)
Memory Module : G.Skill F3-12800CL10-8GBXL 8GB DIMM DDR3 PC3-12800U DDR3-1600 (9-9-9-25 4-34-10-5)

Video System
Monitor/Panel : Samsung SyncMaster
(1680x1050, 22.0")
Video Adapter : NVIDIA GeForce GTX 560 (7CU 336SP SM5.0 1.7GHz, 512kB L2, 1GB 4.1GHz 256-bit, PCIe 2.00 x16)

Graphics Processor
OpenCL GP Processor : NVIDIA GeForce GTX 560 (336SP 7C 1.7GHz, 512kB L2, 1GB 4.1GHz 256-bit)
Compute Shader Processor : NVIDIA GeForce GTX 560 (336SP 1.7GHz, 512kB L2, 1GB 4.1GHz 256-bit)
CUDA GP Processor : NVIDIA GeForce GTX 560 (336SP 7C 1.7GHz, 512kB L2, 1GB 4.1GHz 256-bit)

Storage Devices
OCZ-VERTEX4 (128GB, SATA600, SSD, 32MB Cache) : 119GB (C:)
Seagate ST2000VX000-1CU164 (2TB, SATA600, 3.5", 7200rpm) : 2TB (D:) (Z:)
TSSTcorpDVD-ROM SH-118AB (7.6GB, SATA, DVD+-R, CD-R) : 7GB (F:)

Logical Storage Devices
System Reserved : 100MB (NTFS)
Reserved (D:) : 100MB (NTFS) @ Seagate ST2000VX000-1CU164 (2TB, SATA600, 3.5", 7200rpm)
SSD (C:) : 119GB (NTFS) @ OCZ-VERTEX4 (128GB, SATA600, SSD, 32MB Cache)
HHD (Z:) : 2TB (NTFS) @ Seagate ST2000VX000-1CU164 (2TB, SATA600, 3.5", 7200rpm)
Pro Tools (F:) : 7GB (CDFS) @ TSSTcorpDVD-ROM SH-118AB (7.6GB, SATA, DVD+-R, CD-R)

Peripherals
LPC Hub Controller 1 : ASRock Panther Point LPC Controller
LPC Legacy Controller 1 : T0 C3-33
Audio Device : ASRock Panther Point High Definition Audio Controller
Audio Codec : Realtek Semi High Definition Audio
Audio Device : EVGA GF110 High Definition Audio Controller
Serial Port(s) : 1
Disk Controller : ASRock Panther Point 6 port SATA AHCI Controller
Disk Controller : ASRock Asmedia 106x SATA Controller
USB Controller 1 : ASRock Panther Point USB xHCI Host Controller
USB Controller 2 : ASRock Panther Point USB Enhanced Host Controller #2
USB Controller 3 : ASRock Panther Point USB Enhanced Host Controller #1
USB Controller 4 : ASRock ASMedia XHCI Controller
FireWire/1394 Controller 1 : NEC uPD72874 IEEE1394 OHCI 1.1 3-port PHY-Link Ctrlr
SMBus/i2c Controller 1 : Intel ICH SMBus

Printers and Faxes
Printer : Microsoft XPS Document Writer (600x600, Colour)
Fax : Microsoft Shared Fax Driver (200x200)

Network Services
Network Adapter : Bluetooth Device (Personal Area Network) (Ethernet)
Network Adapter : Broadcom NetLink (TM) Gigabit Ethernet (Ethernet)
Wireless Adapter : 450Mbps Dual-Band Wireless N Adapter (802.11n (HT), AES-CCMP, 150Mbps)

Operating System
Windows System : Microsoft Windows 7 Home 6.01.7600
Platform Compliance : x64

Windows Experience Index
Current System : 7.7
Reply With Quote
  #5  
Old 02-26-2013, 03:16 AM
hedcase23 hedcase23 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2013
Location: Waldorf
Posts: 7
Default Re: Custom PC Build - Pro Tools issues

Anyone have any ideas?

I disabled my wifi connections and that seemed to help a bit, but I'm still getting skipping. I have 2 sessions coming up this week and really need to get this problem sorted out. Thanks guys.
Reply With Quote
  #6  
Old 02-26-2013, 09:17 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,709
Default Re: Custom PC Build - Pro Tools issues

What are the details of the session?
Sample rate?(96K will use a lot more horsepower than 48K)
Bit depth?(I recommend 24 bit, always)
buffer setting?(try it at 1024)
what interface?
I hope you get it sorted. My foray into socket 1155 territory was a disaster
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #7  
Old 02-26-2013, 03:28 PM
Trainwrecker Trainwrecker is offline
Member
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 124
Default Re: Custom PC Build - Pro Tools issues

I have almost the exact same system, no issues.

Run this app and see what you get.
http://www.thesycon.de/deu/latency_check.shtml

Do you have DEP on or off? Check it

the Intel 4000 graphics, it works very well with PT.

FireWire/1394 Controller 1 : NEC uPD72874 IEEE1394 OHCI 1.1 3-port PHY-Link Ctrlr. This might be the issue, see what driver you have for it. Try the MS legacy issue.

Also, download Reaper and see if it works.
Reply With Quote
  #8  
Old 02-26-2013, 04:41 PM
hedcase23 hedcase23 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2013
Location: Waldorf
Posts: 7
Default Re: Custom PC Build - Pro Tools issues

My sessions are at 48k/24bit with a buffer size of 512. My interfaces are 2 Steinberg Mr816csx's connected via firewire.

Do I want to turn off the DEP?

I have run the latency checker. It hovers around 200 but occasionally spikes or 4000 or worse. The only thing I've tried to disable so far is the network adapter. Maybe I'll have to through and disable everything one at a time to see what is really causing the problem.

I've also already switched to the legacy drivers for my firewire card.

Thanks for all the help guys!
Reply With Quote
  #9  
Old 02-26-2013, 05:09 PM
sunburst79 sunburst79 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Cleveland, Ohio USA
Posts: 12,763
Default Re: Custom PC Build - Pro Tools issues

Quote:
Originally Posted by hedcase23 View Post
My sessions are at 48k/24bit with a buffer size of 512. My interfaces are 2 Steinberg Mr816csx's connected via firewire.

Do I want to turn off the DEP?

I have run the latency checker. It hovers around 200 but occasionally spikes or 4000 or worse. The only thing I've tried to disable so far is the network adapter. Maybe I'll have to through and disable everything one at a time to see what is really causing the problem.

I've also already switched to the legacy drivers for my firewire card.

Thanks for all the help guys!
You should try disabling DEP for Pro Tools.

Any spikes over 1000 is going to cause issues. Try disabling one thing at a time until the spikes dissipear.
__________________
Scott

Formerly Hobo Wan Kenobi

Core 2 Specs Page

ASUS P6T6 Revolution | i7 930 | 12GB OCZ DDR3 1600 7-7-7-20 | PTLE 10 | CPTK | 003 | Presonus D8 | 11Rack | Alesis AI3 | Presonus HP60 | Mercury + Studio Classics | Sound Toys | MasseyPack | Axiom61 | MAudio Keystation Pro 88
Reply With Quote
  #10  
Old 02-26-2013, 07:35 PM
guitardom guitardom is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: New Mexico
Posts: 6,777
Default Re: Custom PC Build - Pro Tools issues

Be sure the Bluetooth is disabled along w the wireless.
Try disabling your on board audio in the bios
Try disabling your network adapter in the bios
Have you shut off most everything in your startup menu?? Run>msconfig>startup
__________________

pro-tools-pc.com


TRASHER Pro Tools Utility(updated 3-6-18)

HD Native, Avid 16x16, Eleven Rack, Focusrite Clarett 8preX, UA Quad Apollo TB.

Intel I7 6800k
Win 10
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Custom pc build vin7 Pro Tools HDX & HD Native Systems (Win) 26 06-21-2013 01:20 PM
Windows 7 Custom Build Compatibility lbarham Windows 8 08-18-2012 07:00 PM
Custom build CPU wont read ANYTHING MIDI RichieRocks MIDI 1 03-21-2011 08:38 PM
New custom build for Pro Tools 9-Help needed viperbri Windows 3 03-08-2011 04:15 PM
Review of my Pro Tools Computer Custom Build VicSandersMusic Pro Tools M-Powered (Win) 2 06-21-2009 06:08 AM


All times are GMT -7. The time now is 03:49 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com