Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Getting Started

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-17-2015, 12:35 PM
spindlebox spindlebox is offline
Member
 
Join Date: Jan 2015
Location: USA
Posts: 27
Default Creating Envelopes?

Hello! I am a total noob to PT and have searched online and in the help section and still cannot find what I am looking for.

I am trying to create a simple panning envelope in a track and I cannot figure out how.

I figured out that volume envelopes are available in AUX tracks, and so I am good there - though it would be nice to be able to create envelopes in tracks as well.

Any assistance you can offer would be appreciated!!!
__________________
DELL Inspiron 3847; Processor Intel(R) Core(TM) i5-4460 - CPU @ 3.20GHz, 3201 Mhz, 4 Core(s), 4 Logical Processor(s); 16GB Ram; 64 bit - Windows 8.1 - Focusrite Saffire Pro 40 (3) - DAW's: PT11 & Reaper; SIIG FireWire 2 Port PCIe DV interface; JBL LSR4328 Monitor & Yamaha HS50 Monitors.
Reply With Quote
  #2  
Old 03-17-2015, 06:59 PM
Wizzoboy's Avatar
Wizzoboy Wizzoboy is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: United Kingdom
Posts: 604
Default Re: Creating Envelopes?

You can create volume, pan, send, mute, and when in use, plugin envelopes as well,on your tracks. I know this is rather a simplistic answer, but look in the user manual, it's all there.
You will probably find some "how to" videos on Youtube as well.
__________________
Dell Precision 490 Workstation, dual 4 core 5355 Xeon, 16gb Samsung DDR2 ECC Ram - Windows 7 Ultimate - Nvidia GTX 650 - 3 x Internal WD Blacks - PT 2018.3 - Digi 002R - Original Mackie HUI - JBL Monitoring.
Dell XPS 8700 i7-4790 - 24gb RAM - Windows 10 - Nvidia GTX 1060 6GB with Studio driver 431.86- 2 x Internal WD Blacks + MSATA card - Davinci Resolve 16.1 - Canon HF G40
Reply With Quote
  #3  
Old 03-17-2015, 07:05 PM
spindlebox spindlebox is offline
Member
 
Join Date: Jan 2015
Location: USA
Posts: 27
Default Re: Creating Envelopes?

Quote:
Originally Posted by Wizzoboy View Post
You can create volume, pan, send, mute, and when in use, plugin envelopes as well,on your tracks. I know this is rather a simplistic answer, but look in the user manual, it's all there.
You will probably find some "how to" videos on Youtube as well.
Simplistic yes. I searched You Tube and I looked in the help section of Pro Tools. I will look in my account and see if there is a manual to download.
__________________
DELL Inspiron 3847; Processor Intel(R) Core(TM) i5-4460 - CPU @ 3.20GHz, 3201 Mhz, 4 Core(s), 4 Logical Processor(s); 16GB Ram; 64 bit - Windows 8.1 - Focusrite Saffire Pro 40 (3) - DAW's: PT11 & Reaper; SIIG FireWire 2 Port PCIe DV interface; JBL LSR4328 Monitor & Yamaha HS50 Monitors.
Reply With Quote
  #4  
Old 03-18-2015, 03:13 AM
joachim's Avatar
joachim joachim is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Germany, München
Posts: 1,663
Default Re: Creating Envelopes?

The manual is the "Reference Guide". It is already on your PC. In the unzipped installer file, there is a folder "Documentation". And on C: it is also (My Documents / Pro Tools).
In the Reference Guide (or in youtube), do not search for "envelopes", search for "automation".
Under the track name, click "waveform" and choose "pan" : draw your pan (envelope) automation.
Aux tracks do not have a waveform, that is why the "track view" is set to "volume".
In the Ref Guide, read Part IX:Mixing - Chapter 45:Automation, especially p.995, right side (to have multiple automation lanes visible, e.g. for pan and for volume).
__________________
PT 11.3.2 HD , RME Fireface 800 , Genelec 5.1 ,
Win7 64bit Professional , i7 3930 Hexcore , 48GB Ram , SSD System + SSD PT Session/Audio + SSD Video (all Samsung 840 Evo) + Spinner 1TB Data , 2x Radeon HD 5450 \\ SD 633 Femto MKH8060 MKH8070 MKH30/MKH40 DPA4060
Reply With Quote
  #5  
Old 03-18-2015, 07:40 AM
spindlebox spindlebox is offline
Member
 
Join Date: Jan 2015
Location: USA
Posts: 27
Default Re: Creating Envelopes?

Yes! Thank you. I got the reference guide (I didn't realize it was such a huge document), and found the section you're talking about. That is exactly what I needed.

I was also using the wrong terminology in my searches. That would definitely have helped, I think.

Thank you!!
__________________
DELL Inspiron 3847; Processor Intel(R) Core(TM) i5-4460 - CPU @ 3.20GHz, 3201 Mhz, 4 Core(s), 4 Logical Processor(s); 16GB Ram; 64 bit - Windows 8.1 - Focusrite Saffire Pro 40 (3) - DAW's: PT11 & Reaper; SIIG FireWire 2 Port PCIe DV interface; JBL LSR4328 Monitor & Yamaha HS50 Monitors.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Automation envelopes for effects? Cal D Pro Tools M-Powered (Win) 2 06-19-2012 10:11 AM
Removing Envelopes Delta Dreams 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 04-13-2007 11:52 AM
Pitch envelopes ? Eric Hector Virtual Instruments 0 03-14-2007 05:03 AM
Volume envelopes in PT DrummerGuy09 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 08-14-2005 10:12 PM
Volume/Pan Envelopes in PTLE??????????? DrummerGuy09 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 07-13-2005 06:12 PM


All times are GMT -7. The time now is 07:55 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com