Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Tips & Tricks

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-17-2009, 12:46 PM
Dizzi45Z Dizzi45Z is offline
Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: UT, United States
Posts: 1,727
Default Aligning Midi to Tempo Map with Beat Detective-Can't move analysis markers.

I am thinking this is a bug.

I am aligning a midi piano part to the tempo map using Beat Detective. With Audio files, if you capture the selection, Analyze and bring up the sensitivity, you can delete and move the analysis markers that allow you to more quickly align the part to the tempo map.

However, when you switch the operation to MIDI, Capture Selection, Analyze and then bring up the sensitivity, the markers appear, but I can't seem to be able to edit them at all. I can't delete or move markers that are in the wrong place. Is there a different way to edit these? Or is this just buggy or not developed yet in Pro Tools? Thanks.
__________________
recording.guru : FREE Pro Tools Tips and 19 Video Basic Training Course
Pro Tools 12.8.3 HDX Mac OS 10.12.6
Mac Pro Quad 3.2 Nehalem with 32 GB RAM
Noisebox Studios -Utah Recording Studio
Reply With Quote
  #2  
Old 04-16-2009, 06:09 AM
spwwuk spwwuk is offline
Member
 
Join Date: Apr 2007
Location: London, UK.
Posts: 41
Default Re: Aligning Midi to Tempo Map with Beat Detective-Can't move analysis markers.

I have a similar problem: I've done a free tempo (but rhythmic) piano piece and wish to extract tempo information from it so I can set a master tempo track. Not only can I not get Beat Detective to do this but seems impossible to move the markers that it does come up with. This seems such a rudimentary thing to me so either I just haven't grasped some basic BD facet or BD is missing a major piece of functionality. Answers, anybody?
Reply With Quote
  #3  
Old 04-16-2009, 06:17 AM
Stig Eliassen's Avatar
Stig Eliassen Stig Eliassen is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2005
Location: Norway @ Studio Varmt & Trangt
Posts: 7,455
Default Re: Aligning Midi to Tempo Map with Beat Detective-Can't move analysis markers.

Use Tab to transient and Identify Beat (Command-I). Tab to the first beat 1, hit Command-I, and tell PT that this is for instance Bar 10 | Beat 1 | Tick 000. Continue with tabbing to beat 1 in every bar, Identify beat, and tell PT which Bar|Beat|Tick you're at.
__________________
Studio rig - Pro Tools|HDX 2018.7 | Logic Pro X.4.2 | Avid HD I/O (8x8x8) | 6-core 3.33 Westmere w/24GB RAM | OS 10.12.3 | D-Command ES | Eleven Rack | Vienna Ensemble Pro 5
Mobile rig - Macbook Pro i7 w/16GB RAM | UA Apollo 8p | Pro Tools|HD 2018.3 | Logic Pro X.4.2 | OS 10.12.6
Reply With Quote
  #4  
Old 04-16-2009, 07:57 AM
spwwuk spwwuk is offline
Member
 
Join Date: Apr 2007
Location: London, UK.
Posts: 41
Default Re: Aligning Midi to Tempo Map with Beat Detective-Can't move analysis markers.

Thanks for that advice. I actually managed to accomplish the desired effect by bouncing a MIDI click track to audio and BD'ing it that way. Rather convoluted but BD seems to work better on audio - it couldn't detect even the MIDI click track correctly. Will try the above next time.
Reply With Quote
  #5  
Old 04-17-2009, 08:27 AM
spwwuk spwwuk is offline
Member
 
Join Date: Apr 2007
Location: London, UK.
Posts: 41
Default Re: Aligning Midi to Tempo Map with Beat Detective-Can't move analysis markers.

Tried again using Tab-to-transient and it is not usable - I just get a totally inappropriate tempo and using the Identify Beat markers don't insert where I request.
Reply With Quote
  #6  
Old 04-20-2009, 08:14 PM
emluper emluper is offline
Member
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 471
Default Re: Aligning Midi to Tempo Map with Beat Detective-Can't move analysis markers.

Be sure that you are using the downbeat of the next measure when you use Identify Beat. Say you're trying for the tempo of an 8 bar section. The beat marker should be placed at the downbeat of bar 9|1|000. This way the system knows to include all of bar 8. On a freely played piano piece you might have to break it down to fairly small segments, but you'll be able to create a tempo map that will work.
Reply With Quote
  #7  
Old 04-21-2009, 05:58 AM
spwwuk spwwuk is offline
Member
 
Join Date: Apr 2007
Location: London, UK.
Posts: 41
Default Re: Aligning Midi to Tempo Map with Beat Detective-Can't move analysis markers.

That is exactly what I've been doing. If I Command-I the first MIDI event (note) of a bar and then select the bar I want it to be the marker doesn't get inserted where I chose, it invariably moves. If I make a selection from bar 1 beat 1 to bar 2 beat 1 of my piece and Command-I, insert the relevant markers I want and apply, it will not place the bar/beat markers where I selected. This shouldn't be rocket science, it should just work - but it doesn't appear to. At least not the way I'm doing it. As I'm attending a Digidesign product presentation in the not too distant future I'll be attempting to get one of the on-hand specialists to demonstrate whether this is actually possible with PT 8.
Reply With Quote
  #8  
Old 08-25-2015, 03:35 PM
Blues Bird Blues Bird is offline
Member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 72
Default Re: Aligning Midi to Tempo Map with Beat Detective-Can't move analysis markers.

Bump this old Thread because I have the same problem with PT 12.1 HD: when I beat detective a midi clip I can't add, delete or move the markers that BD has set. any Ideas on that ?
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Can't add or move Beat Detective Markers? Repooc Tserrof 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 12-12-2008 09:14 AM
Aligning Rythm Tracks to Click Track (Beat Detective/Other) Mr_Johnny_D Tips & Tricks 1 07-06-2007 05:44 PM
Beat Detective, Beat markers to Tempo Ruler?!? phobia Tips & Tricks 3 01-01-2007 02:31 PM
midi problem when using tempo beat markers! HELP crizdee Pro Tools TDM Systems (Mac) 7 05-25-2005 11:14 AM
Memory Markers and tempo events won't move when I shift audio and MIDI tracks j20056 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 04-23-2002 11:14 AM


All times are GMT -7. The time now is 11:50 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com